Annonce
Randers

18-årige Freja: - Jeg fik 10 uger til at forberede mig på livet som mor

Lille Ella bor hos sin mor og bedsteforældre i det nordlige Randers, og ser sin far to gange hver uge. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Gymnasieeleven Freja Vindum Mogensens liv tog i dén grad en drejning, da hun pludselig fandt ud af, at hun var højgravid og skulle føde ganske kort tid efter. Med hjælp fra familien lykkedes det hende at passe både datter og skolegang, så hun i morgen, onsdag 27. juni, kan sætte studenterhuen på hovedet og gå på tiltrængt barselsorlov med den nu seks måneder gamle Ella. Her er hendes historie.

Randers: - Du er gravid.

Beskeden kom fredag 22. september 2017, mens Freja Vindum Mogensen sad hos lægen sammen med sin mor.

- Alt det, jeg havde gået og frygtet, var sandt. Det var en vanvittig besked at få. Ikke fordi, jeg ikke ville have børn, men for mig var det bare noget, der lå langt ude i fremtiden, fortæller den 18-årige gymnasieelev, som af lægen blev sendt direkte videre til en scanning. En scanning, der viste, at fødslen var nært forestående.

- Det viste sig, at jeg var 30 uger henne i graviditeten. Så jeg fik 10 uger til at forberede mig på livet som mor, siger hun.

Inden den fredag i september var der ingen, der havde fattet mistanke om, at Freja bar rundt på en baby. Og så alligevel.

- I den første del af graviditeten var der ingen symptomer. Overhovedet. Jeg fik min menstruation regelmæssigt og levede mit liv, som jeg plejede, forklarer hun.

Efterhånden, som Freja kom længere og længere hen i graviditeten, fik hun dog en spirende fornemmelse af, at noget ikke var, som det plejede. En fornemmelse, der blev forstærket, da hendes menstruation for første gang udeblev i august - da hun var omkring 26 uger henne. Hun tog en graviditetstest, men den var negativ, og det fik hende til over for sig selv at bortforklare de andre graviditetssymptomer, hun var begyndt at mærke. De små spark dybt i maven kunne jo være luft i tarmene. Og de ekstra kilo kunne skyldes, at hun kort forinden var stoppet til gymnastik og samtidig havde været meget i byen, hvor der var indtaget masser af kalorier.

- Inderst inde vidste jeg nok godt, hvad der skete med min krop. Men jeg ville ikke indse det. Jeg gemte alle tanker om graviditet væk, erkender hun.

Det var først, da kalenderen sagde september, og endnu en menstruation udeblev, at Frejas nærmeste også begyndte at fatte mistanke, og hendes mor tog hende under armen og kørte en tur til lægen, hvor en test viste, hvad den lille bule på maven gemte på.

Annonce
Graviditeten var i dén grad uventet for Freja Vindum Mogensen, men i dag har hun lært at fokusere på glæden ved at have en glad, sund og rask lille datter. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Blev den hele skolen talte om

Beskeden om den kommende datter førte stribevis af bekymringer med sig.

- Jeg havde gjort alt det, man ikke må gøre, når man er gravid. Jeg har røget dagligt og drukket masser af alkohol - ikke mindst til en festival sidste sommer. Så jeg var enormt bekymret for, om barnet var okay, fortæller Freja Vindum.

Hun blev dog hurtigt beroliget af læger og jordemødre, der forsikrede hende om, at alt var, som det skulle være. Og så meldte de næste bekymringer sig på banen. For hvordan ville hendes omgangskreds reagere på nyheden om, at hun skulle være mor? Ville hun blive den, hele Randers Statsskole talte om?

- Det var en fredag, jeg fik at vide, at jeg var gravid. Og om søndagen skulle jeg på studietur med klassen. På det tidspunkt var jeg slet ikke klar til at fortælle om graviditeten. Jeg var nødt til selv at kunne være i det, inden jeg fortalte andre om det. Så jeg holdt det for mig selv og fandt på historier om, hvorfor jeg ikke kunne tage med de andre i byen, fortæller hun.

I de efterfølgende dage fortalte hun dog nogle enkelte veninder om graviditeten, og på en eller anden måde slap rygtet ud.

- Da jeg kom på skolen igen, vidste jeg med det samme, at rygtet var sluppet ud. Pludselig var jeg den, alle kiggede på og hviskede om. Det var virkelig hårdt, husker hun.

Den megen hvisken i krogene fik Freja til at tage tyren ved hornene og fortælle studiekammeraterne åbent og ærligt om den noget uventede graviditet. Da hun gjorde det, blev hun mødt af en enorm opbakning fra både klassekammerater og lærere.

- Jeg har altid været en festlig pige, som var med på alle byturene, og som holdt alle forfesterne. Så det var en helt ny Freja, de pludselig skulle lære at kende. Det var lidt af en omvæltning, men de har allesammen været søde til at støtte mig, fortæller Freja, der, da hun først havde fået sat ord på den nye situationen, langsomt begyndte at vænne sig til tanken om et liv som ung mor og begyndte at fokusere på alt det positive, et lille nyt liv fører med sig.

Foto: Mathias Fredslund Hansen
Freja Vindum Mogensen og lille Ella bor hos Frejas forældre i det nordlige Randers. Inden længe flytter de dog til Sjælland, hvor Freja skal studere på Roskilde Universitet. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Måtte amme i alle pauser

Ugerne gik, og 5. december kom lille Ella til verden.

- Det var en hård periode. Jeg fødte Ella 5. december, og 7. december fik jeg problemformuleringen til min SRP-opgave, fortæller Freja Vindum, som straks kastede sig over opgaven, som hun afleverede til tiden.

Faktisk overvejede hun aldrig at udskyde sin studentereksamen til fordel for barselsorlov.

- Jeg var bange for, at jeg under en barsel ville miste motivationen og aldrig komme i gang med gymnasiet igen. Så hvis jeg skulle have min studentereksamen, skulle det være nu, forklarer hun.

Og som sagt så gjort. I morgen, onsdag 27. juni, kan Freja Vindum sætte huen på hovedet efter et halvt år, der har stået på undervisning, lektier og afleveringer med et spædbarn på sidelinjen.

- Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi jeg har en god familie med mange hjælpende hænder. Ellas oldeforældre har på skift passet hende i hverdagene, mens jeg har været i skole, og i hver eneste af mine pauser er de kommet over på skolen med hende, så jeg kunne amme, fortæller hun og tilføjer, at hendes forældre, som hun bor hos, har været søde til at passe Ella om aftenen, når Freja havde opgaver, der skulle skrives.

Foto: Mathias Fredslund Hansen

Drømmene er der stadig

Med studenterhuen på plads kan Freja Vindum Mogensen se frem til et halvt års tiltrængt barselsorlov med sin lille datter, inden hun kaster sig over livet som universitetsstuderende.

- For bare et år siden havde jeg nogle andre planer og drømme. Jeg ville ud og se verden efter gymnasiet, så ville jeg tage en uddannelse og så ville jeg stifte familie. De drømme har jeg stadig, men nu tager jeg dem i omvendt rækkefølge - og sammen med Ella, smiler hun.

Til vinter har Freja planer om at flytte til Sjælland, hvor hun vil læse kommunikation og journalistik ved Roskilde Universitet.

- Jeg vil stadig gerne ud og se verden, men det venter jeg med, til jeg har taget min uddannelse. Så når Ella nemlig at få en alder, hvor hun også kan få noget ud af at komme med ud og rejse, fortæller hun.

Allerførst står den dog på studenterkørsel sammen med vennerne fra Randers Statsskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Sangaften med Luna-koret

Randers HK For abonnenter

Agesen efter hektisk afslutning mod tophold: - Jeg var rasende

Annonce