Annonce
Østjylland

200 borgere diskuterede ny friskole i midt: Vi kan gøre det bedre selv

- Det er ikke sådan, at der allerede ligger en plan klar. Så let er det slet ikke. Hvis vi vil have en friskole, så er vi nødt til at gøre noget for at stable den på benene. For den kommer ikke af sig selv, fastslog Torben Lund ved torsdagens borgermøde: Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Omkring 200 borgere fra midten af Norddjurs mødte torsdag aften op i Ørum Aktiv Center. Her diskuterede de muligheden for at oprette en friskole og dermed sikre et fortsat centralt alternativ til overbygningsskolerne i øst og vest.

Ørum: For godt 14 dage siden vedtog et politisk flertal i Norddjurs Kommune endeligt den budgetaftale, som lukker Mølleskolen syd for Grenaa til sommer. Men også i flere af de andre skoledistrikter er der store ændringer på vej.

I midt går det ud over overbygningen på Ørum Skole, som ifølge planen flyttes til Grenaa med udgangen af det nuværende skoleår. Og det vil borgerne i Ørum og omegn ikke være med til.

Som følge af politikernes beslutning inviterede en større gruppe lokale ildsjæle til borgermøde i Ørum Aktiv Center torsdag aften. Her fortalte de om det arbejde, der er påbegyndt med henblik på et lokalt alternativ til de kommunale overbygningstilbud.

- Hvis ikke vi ønsker, at vores børn skal helt ind til Grenaa eller ud af Norddjurs Kommune for at gå i overbygningsklasser, så har vi kun ét alternativ. Det er at lave vores egen friskole, lød budskabet til de omkring 200 fremmødte borgere fra ordstyrer Torben Lund.

Nogle af de fremmødte borgere udtrykte ved mødet i Ørum Aktiv Center en bekymring for, at man med oprettelsen af en lokal friskole vil være indirekte ansvarlige for en fremtidig lukning af resterne af Ørum Skole. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

- Vi kan gøre det bedre

Torben Lund er far til tre børn, der i øjeblikket går i henholdsvis 9., 7. og 2. klasse på Ørum Skole. Herudover er han næstformand i Nørre Djurs Venstreforening, tidligere byrådsmedlem i tidligere Nørre Djurs Kommune og nu altså også tovholder på det lokale friskoleprojekt i midten af Norddjurs.

Og han har en stærk tro på, at der er grobund for en velfungerende friskole med alle klassetrin i området.

- Jeg tror, at vi ser frem mod en tid, hvor kvaliteten af de kommunale skoler i Norddjurs bliver så dårlig, at jeg hellere vil gå friskolevejen. Vi kan gøre det bedre selv. Og sådan er der også mange andre end mig, der har det, siger han.

Annonce

Opbakning fra 92 procent

Som optakt til torsdagens borgermøde havde friskoleprojektets styregruppe sendt et spørgeskema ud til alle forældrene til de op mod 500 skoleelever og daginstitutionsbørn, der i øjeblikket er tilknyttet skole- og dagtilbuddene i Ørum. Formålet med spørgeskemaet var at vejre, hvilken stemning og opbakning der var i forhold til gruppens tanker om en fremtidig friskole i nærområdet.

Og den kan næppe siges at have været ret meget bedre, konstaterer Torben Lund.

- Selvom det kun er otte dage siden, vi sendte spørgeskemaet ud, har vi allerede fået tilbagemeldinger fra familierne til 175 af eleverne. Af dem har 92 procent erklæret sig interesserede i et lokalt friskoletilbud, siger han og fortsætter:

- Det er mange. Især når man tænker på, at vi har taget udgangspunkt i en brugerbetaling på 1500 kroner om måneden. Det er nok lidt højt sat, men vi vil hellere sætte prisen lidt ned end lidt op, når det kommer til stykket, siger Torben Lund.

Annonce

Drømmer om udsættelse

Hvis den nye friskole i midt bliver en realitet, er planen, at den skal slå dørene op i august 2020. Derfor håber Torben Lund på et mirakel, der vil udsætte lukningen af overbygningen på Ørum Skole fra sommeren 2019 til sommeren 2020.

- Vi kan ikke nå at få lov til at starte en friskole før 2020. Men min drøm er, at hvis vi står med en rigtig skarp plan, som politikerne kan se for sig, så vil de udsætte nedlæggelsen af overbygningen på Ørum Skole til 2020, hvor vi så vil kunne være klar til at tage over, siger Torben Lund.

Håbet bunder ifølge Torben Lund i, at Norddjurs Kommune allerede nu ved, at det vil blive svært at få plads til alle overbygningseleverne fra Ørum, når de efter sommerferien skal rykkes til Grenaa.

Desuden er det Torben Lunds vurdering, at i hvert fald 50 af de knap 120 elever, der vil skulle forlade Ørum Skole til næste skoleår, vil foretrække at rykke til Marienhoffskolen i Ryomgaard i Syddjurs Kommune.

- Fra Stenvad eller Ramten kan vores børn tage bussen til Ryomgaard, og så kan de være i skole på ti minutter. Mange er fristet til at vælge den løsning frem for at køre 45 minutter i bus fra Ørum til Grenaa, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce