Annonce
Randers

2019 blev et kanonår for Værket med rekordmange gæster

Supertramps ikoniske sanger og sangskriver Roger Hodgson lagde sidste år vejen forbi Værket. Arkivfoto: Annelene Petersen
2019 blev det hidtil største år for det randrusianske musik- og kulturhus Værket med stor vækst i antal besøgende såvel som i omsætning. Det er især de internationale musiknavne og comedy, der har bidraget til det gode regnskab. Men foredrag er også en voksende spiller på banen.

Randers: Omsætningen strøg op på 37.720.000 kroner. Antallet af gæster sneg sig op på 83.800.

Sådan ser de spritnye tal fra musik- og teaterhus Værket ud. Og de vidner om en mærkbar stigning, der adskiller sig fra de sædvanlige sæsonudsving, som enkeltstående arrangementer kan generere.

2019 var et rigtig godt år for den lokale musik- og teaterscene, der fik besøg af 12.000 gæster flere end året før.

- Det er naturligvis også udtryk for, at der var gode arrangementer at kunne tilbyde vores publikum. Det er vi jo altid afhængig af i vores branche, siger musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted, der også tilskriver Turbinen en pæn del af æren for, at huset kan aflevere et flot regnskab, som byrådet kan kigge nærmere efter i sømmene om et par måneder.

- Nu er vi kommet helt på plads med de to institutioner - Værket og Turbinen. Og nu er Turbinen 100 procent tilpasset organisationen, siger musik- og teaterchefen, der også kan afsløre, at Turbinen i høj grad har bidraget til det positive regnskab.

Det samme har comedy og de store foredrag, som også kan trække mange mennesker, hvis det er det rigtige navn, der står på scenen.

Annonce

Værket i tal, 2019

Det nøgne besøgstal er 83.700, fordelt på 245 forskellige arrangementer.

Det er godt 12.000 flere besøgende end året før.

Antallet af besøgende til jazz, rock og rytmisk musik på Værket og Turbinen steg med 37 procent fra godt 32.000 til 44.000.

Amfiscenen genåbnede i 2019 og var hjemsted for flere arrangementer i forbindelse med Randers Ugen. Den scene skal videreudvikles de næste år.

Flere end 10.000 indløste billet til comedy.

5.400 var til foredrag - det højeste antal i husets historie.

Rekordomsætning på 37.720.000 millioner kroner.

Storsælgende koncerter

- Det er især ved koncerterne på Værket og Turbinen, vi ser den store fremgang. Inden for jazz-, rock- og rytmisk musik er vi vækstet med 37 procent. Fra 32.000 i 2018 til 44.000 i 2019, oplyser Mikael Qvist Rørsted og nævner de internationale artister som de mærkbare trækplastre.

Det er folk som Tedeschi Trucks Band, Lisa Ekdahl, Jethro Tull og Supertramps Roger Hodgson, der i sidste sæson var med til at sikre billetsalget.

Men også comedy har et godt tag i det randrusianske publikum.

- Flere end 10.000 har været inde og opleve de store kanoner som Anders Matthesen, Frank Hvam, Mick Øgendahl og Jan Gintberg, siger Mikael Qvist Rørsted, der for nylig havde besøg af en gammel rotte inden for faget, nemlig Niels Hausgaard, der netop har haft fuldt hus tre spilleaftener.

Rekordoverskud

De store shows skal også ses i lyset af, at Turbinen med sine smalle koncerter også kan melde udsolgt. Men det kan til gengæld være arrangementer med plads til 50, og som sådan ikke bidrager til det store øgede besøgstal.

- Til gengæld vidner Turbinen om, at Randers også kan tilbyde de små, intime koncerter. Så jeg synes, vi har det hele, siger Louise Høeg, formand for kultur og fritid i Randers, der glæder sig over den mærkbare stigning i antallet af gæster i huset.

Hun hæfter sig ved, at det overordnede mål med den kommunale institution, musik- og teaterhus Værket, er at give borgerne så bredt et udbud som muligt til så mange som muligt.

- Det er fedt at opleve, hvordan Værket og Turbinen giver stadig flere mennesker en oplevelse. For det er jo det, der er meningen med institutionen, siger Louise Høeg.

Randers Kommunes bidrag til huset er 10 millioner kroner. Og den sum er - næsten - generet fire gange. Omsætningen var i 2019 på 37.700.000 kroner.

Men den øgede omsætning er ikke udtryk for, at der nu kan føres en masse penge over i næste års budget og give endnu flere kultur-oplevelser. For i den her optik er en øget omsætning ikke ensbetydende med stort overskud på bundlinjen.

- Værket skal ikke lave overskud, men lave arrangementer. Her er en øget omsætning ensbetydende med større og mere kostbare arrangementer, siger Mikael Qvist Rørsted, der er glad for den positive udvikling, huset står midt i.

Han ved alt for godt, at i showbizz kan tingene hurtigt vende.

- De nye tal peger på, at vi har truffet nogle gode beslutninger i løbet af de seneste par år. Men vi skal jo hele tiden prioritere og træffe de rigtige valg. Så der er altid plads til forbedringer, siger Mikael Qvist Rørsted.

Men han er til gengæld optimist for 2020. Om kort tid ryger huset ind i en stime af musical-aftener med "Mamma Mia" og "Midt om Natten". 10 forestillinger i alt, og alt udsolgt. Så der ryger de første 10.000 besøgende på det kommende regnskabs besøgstal.

Komikeren Anders Matthesen er altid et sikkert kort, også når der skal sælges billetter. Foto: Jens Thaysen
Supertramps legendariske forsanger Roger Hodgson trak fuldt hus på Værket i sidste sæson. Arkivfoto
De gamle drenge kan stadig vække publikums opmærksomhed. Her Jethro Tulll med Ian Andersen i gang med fløjten. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Dronning Margrethe frabeder sig blomster på sin fødselsdag: - Send dem til andre ældre

Annonce