Annonce
Randers

21-årig eks-ludoman: Forbyd spil-reklamer - de kan koste liv

Marcus Mossalski Nielsen fra Romalt vil gerne uddanne sig til misbrugskonsulent, så han for alvor kan hjælpe andre unge, der er spilafhængige. Selv var han fanget i sportsbetting i to og et halvt år. Foto: Johnny Pedersen
- Det er sundhedsskadeligt at være afhængig af spil, nogle begår selvmord og derfor forstår jeg ikke, at det ikke er forbudt herhjemme, lyder det fra 21-årige Marcus Mossalski Nielsen, der i dag har været spilfri i 898 dage. Han kan ikke advare nok, for mange unge drenge bliver bidt af spillet, siger han.

Randers: Han ligner enhver anden ung mand på 21 år, men man opfanger hurtigt på hans måde at tale på, at han virker mere velovervejet end de fleste på den alder. På en måde er han også blevet voksen i raketfart, idet spildjævelen hev to og et halvt år ud af hans ungdom.

- Ja, eller også kan du vende det om og sige, at jeg først senere er blevet voksen. Jeg føler i hvert fald, at jeg først skulle til at finde ud af, hvad der skulle ske med mit liv, efter jeg var holdt med at spille. Det havde alle mine kammerater en plan for. Jeg havde kun én plan før. At spille, siger Marcus Mossalski Nielsen, Romalt, der har takket ja til at fortælle sin historie i anledningen af at der er fokus på, hvor svært spillefugle har haft det under EM i fodbold. For hans historie er vigtig for de unge og de forældre, der sidder derude og har spilafhængigheden tæt på.

Marcus Mossalski Nielsen undgik at komme til at spille lotto, poker eller andet men holdt sig kun til sportsbetting.

Annonce

- Men det var udelukkende fordi, jeg nåede at holde i tide, siger han i dag.

To gange røg Marcus Mossalski Nielsen i spilfælden, og to gange hev hans mor ham op. Nu er der gået 898 dage uden spildjævelen har haft fat i ham. Og selv om han kommer til at leve med fristelser resten af livet, kommer han ikke til at spille igen, siger han. Foto: Johnny Pedersen

Han tæller hver dag, efter han kom ud af spilleriet. I dag, mandag, er det 898 dage siden han spillede sidste gang. Det var 31. januar 2019.

- Og jeg kommer ikke til det igen. Jeg ved godt, at mange vil sige, at hvis jeg begyndte igen, at ville ikke overraske dem. For jeg er ludoman. Det er jeg jo. Men jeg kommer ikke til det igen, siger Marcus Mossalski Nielsen med bestemthed i stemmen.

Med far i kiosken

Han fik smag for det, da han var med sin far i kiosken for at spille som ni-ti-årig. Han så til fra sidelinjen.

- Da jeg var 15-16 år, begyndte far at inddrage mig lidt ved at spørge, hvem jeg troede vandt. Så fik han en spilkonto, som jeg også spillede på. Og derefter begyndte jeg så at spille på den, når han ikke vidste det. Sad om natten og spillede, mens mine forældre var gået i seng. Det gav mig en lykkefølelse, som jeg ikke tror, noget kommer i nærheden af. Ikke sex, ikke min iværksætterforretning med salg af tøj, ikke noget som helst, siger han.

Han understreger, at det ikke kun er det at vinde. Det er det kick, det giver at spille.

- Jeg har set en undersøgelse, hvor afhængigheden af spil kom op på siden af kokain. Det er jo vildt, at det er lovligt, så, siger han.

Annonce

Mor opdagede det

Han mor opdagede, at han spillede om natten. Og så tvang hun ham til at se et indslag på tv om ludomani. Så lovede han at stoppe, og det blev en pause på et halvt år.

- Så fandt jeg ud af at pigerne fra skolen kunne købe cigaretter i kiosken, uden at de blev spurgt, om de var 18 år. Så tænkte jeg, at så måtte man da også kunne spille. Det kunne man, og jeg begyndte at spille i først i kiosken ved banegården, senere, da jeg skiftede skole, i kiosken på Rådmands Boulevard. Men det var ikke så sjovt, og så hurtigt, som at spille online, siger Marcus Mossalski Nielsen, der tilføjer, at der senere er kommet meget mere kontrol med unge og spil i kiroskerne.

Marcus Mossalski Nielsen blev mere og mere syg af at spille.

Slås du med spilafhængighed?

Under den for nyligt overståede EM i herrefodbold, blev vi alle sammen bombarderet med reklamer for betting og andre spil. Du kan dårligt tænde fjernsynet uden at få en reklame for et onlinecasino, -bingo eller bettingfirmaer. For nogle er det en daglig pine, da de er afhængige af det sus i maven det giver at spille og vinde – og samtidig har ondt i maven over den afhængighed.

Er du en af dem, så har Selvhjælp Randers et tilbud til dig. Fra 24. august starter der nemlig et gruppeforløb for spilafhængige, hvor du kan møde ligesindede og få nogle redskaber til at tackle din afhængighed.

Gruppen mødes otte gange om tirsdagen klokken 17-18.30 i Selvhjælp Randers’ lokaler på Slotsgade 4, 1. sal, og bliver ledet af en kompetent frivillig.

Gruppeforløbet kan suppleres med et rådgivningsforløb hos en af de frivillige økonomi- og gældsrådgivere.

Er det noget for dig, kan du kontakte projektleder for Økonomi- og gældsrådgivning i Selvhjælp Randers, Sonja Björg Gudnadottir ved at skrive til gaeld@selvhjaelpranders.dk.

Han tabte kontrol, fik vredesudbrud og tænkte kun på at spille. Han var aldrig mentalt til stede, men sad og spillede på sin telefon under bordet. Han kan ikke huske én eneste fest fra 1. og 2, g, enten var han derhjemme og spillede, eller også var han til festen, men spillede på sin telefon. Han løj og bedrog venner og familie, men han stjal aldrig Det havde han dog en klar plan over, men nåede at stoppe spillet i i tide. For så greb hans mor ind igen og fik ham i behandling.

Hun hjalp ham ud af spillegælden, alle han skyldte, fik deres penge og et undskyld.

Annonce

Ind på værelset i skjul

- Jeg har haft to-tre gange, hvor trangen virkelig kom over mig. Så har jeg bedt min mor om at tage pung, bilnøgler, telefon, og så har jeg låst mig inde på mit værelse hjemme hos mine forældre, som en lille dreng og gemt mig, til det gik over igen, siger Marcus Mossalski Nielsen.

Under behandlingen har han lært, at vi alle har en sort og en hvid ulv inden i os. Derfor er han også bevidst om, at han indeholder to personer. En, der har de gode manerer og den gode opdragelse, og så den anden, der tilsidesætter alle regler for at få stillet sin spillelyst.

- Og min mentor siger, at den ulv, du fordrer, det er den, der vinder, siger Marcus Mossalski Nielsen.

Han har, siden han er blevet spilfri, haft kontakt med omkring 50 drenge, der er i samme situation. Dem har han forsøgt at hjælpe så godt han kunne.

I Marcus Mossalski Nielsens opfattelse er der intet, der kan nå op på siden af den lykkefølelse, det gav ham at spille. Det var ikke det at vinde, det var kicket ved at spille, der gav ham et kæmpe rush. Foto: Johnny Pedersen

Derfor har han flere gange talt med landspolitikere om at få spil-reklamer forbudt i Danmark. De er forbudt på danske tv- og radiokanaler, men de er der alligevel hele tiden på andre udenlandsk ejede kanaler, man kan tage i landet.

- Man bliver jo bombarderet med dem under EM. For mig er det ikke så slemt, måske en my mere end normalt, men for andre, der står i det, er det slemt. Virkelig slemt. De føler ikke der er noget ved at se en kamp, hvis ikke de har smidt et par tusinde kroner ind på den. Da jeg var yngre, troede jeg seriøst ikke, der var nogle voksne, der så en landskamp, som ikke også havde sat penge på den. Det var så normalt for mig, at jeg troede, at alle gjorde det, siger Marcus Mossalski Nielsen.

Annonce

Mr. Green på spil

Mange kender kendingsmelodien til spilportalen Mr. Green, og ellers er der jo et hav af reklamer for banko, bingo og spil online, vi manipuleres af, hele tiden.

- Det er, undskyld udtrykket, til at brække sig over. Man må ikke reklamere for cigaretter. Hvorfor? Fordi de er sundhedsskadelige. Det er spil også. Og folk dør af det, der er mange selvmord på grund af spilafhængighed, siger Marcus Mossalski Nielsen, der kalder det en "no brainer", at spil-reklamer ikke forlængst er blevet forbudt.

Man må ikke spille før man er 18 år i Danmark, og derfor er der heller ikke behandlingsmuligheder før man er 18 år.

- Det er helt hen i vejret, for mange begynder at spille lang tid før de er 18 år, siger eks-spilleren.

Annonce

Går efter en uddannelse

Han kæmper videre.

Selv om han, to-tre måneder efter han stoppede med at spille, startede sit tøjfirma LFC-Tøj, som er en web-forretning der går godt, så ligger hans hjerte mere i at hjælpe på misbrugsfronten. For han har fundet en retning i livet, idet han han vil gerne have en uddannelse som misbrugskonsulent, så han for alvor kan hjælpe andre drenge ud af spilafhængighed.

Han har været med til at starte foreningen Alliancen mod Spilafhængighed og mentorstøtten Detsidstebet.dk. Og nu vil han gerne kunne hjælpe professionelt også.

- Det er en uddannelse i København, som tager halvandet år, og man skal selv betale for den, så jeg skal lige have sparet sammen først. Min kæreste synes godt nok ikke, dt er så god en idé at jeg skal til København i halvandet år. Men jeg håber på, at have penge nok til det i august 2022, siger Marcus Mossalski Nielsen.

Han blev selv hjulpet af at se et indslag i tv om en spilafhængig, der fortalte om sin oplevelse. Derfor fortæller han også gerne om sin egen situation, i håb om at det kan hjælpe andre. Foto: Johnny Pedersen
Det er, som om der blev revet to og et halvt år ud af Marcus Mossalski Nielsens ungdom, hvor det eneste han tænkte på var at spille. Han var ikke rigtigt til stede i andet end spillet, og han var ikke sjov at være sammen med, siger han. Han husker ikke en eneste fest fra gymnasiet i 1. og 2. g, enten var han derhjemme for at spille, eller også spillede han på sin telefon til festen. Foto: Johnny Pedersen
Gode råd til unge, der er begyndt at spille for meget, er: Tal med nogle om det og få behandling, lyder det fra eks-ludomanen Marcus Mossalski Nielsen. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

Parkeringskaos i Danmarksgadekvarteret tvinger Nynne til at parkere ulovligt: Hun bor i det område, hvor der udskrives suverænt flest p-bøder i Randers

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Mikkel klagede over 112: Vagtcentralen vil lære af episode i det randrusianske natteliv

Randers For abonnenter

Jon budgetterede med bøder, indtil han fik nok: Se kortet over hvor der er størst risiko for at få en parkeringsbøde i Randers

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Randers

Fuskede bilforhandlere med priserne på importerede biler? Nu skal sagkyndige hjælpe retten med at beregne værdien af 205 biler

Randers FC For abonnenter

Mindst 60 millioner kroner på spil, når Randers FC på mandag er i bowlen: Sådan kan det ende i en drømmelodtrækning

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Randers

Bilnøglelotteri nummer 30 udsat: Vi skal ikke belaste virksomheder, der også hjælper andre

Randers

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fra Stevnstrup fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

Leder For abonnenter

Komplet hul i hovedet: Er der en voksen hjemme, der kan vække en minister, der synes at snorksove?

Randers

Skal du med bus eller tog efter ferien? Midttrafik er igen klar til at fylde busser og tog helt op

Annonce