Annonce
Østjylland

21-årig europæer overstråler stjernerne i NBA: - Han kan blive den største

Luka Doncic (77) fra Dallas Mavericks er på trods af sine 21 år allerede en af de største stjerner i NBA. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Luka Doncic er kun lige blevet gammel nok til at købe en øl i sin hjemby Dallas, alligevel har han allerede vundet alt i Europa og er godt på vej til at lægge NBA ned. Selv de mest Europa-skeptiske amerikanere er ved at tage hatten af for vidunderbarnet fra Ljubljana.
Annonce

BASKETBALL: Den dag Luka Doncic begyndte til basketball i sin lokale klub KK Olimpija fik han kun lov til at være med i 16 minutter inden han blev hevet ud af træningen.

Trænerne troede ikke deres egne øjne og sendte den otte-årige væk fra sine jævnaldrende og over for at træne med drenge, der var tre år ældre. Året efter trænede han med dem, der var fem år ældre end sig selv.

I dag er den slovenske guard 21 år gammel og han får stadig sine omgivelser til at tabe kæben over hvad han kan med den orange bold sin alder taget i betragtning.

Luka Doncic var stadig teenager da han havde vundet alt i Europa. Han vandt EM med Slovenien som 18-årig og EuroLeague - Europas største klubturnering - året efter med Real Madrid. Og han blev vel at mærke henholdsvis udvalgt til turneringens hold og kåret som MVP - den mest betydningsfulde spiller.

Han fik debut for kongeklubben i Madrid kort efter, han var fyldt 16-år. Og han gjorde det så godt i sine blot tre år i den spanske hovedstad, at han blev valgt til årtiets hold i EuroLeague.

Luka Doncic

Født: 28. februar 1999 i Ljubljana, Slovenien

Højde og vægt: 201 cm og 104 kg

Position: Guard / Small forward

Klub: Dallas Mavericks

Meritter: EM-guld med Slovenien (2017), EuroLeague-vinder med Real Madrid (2018), tre gange spansk mester med Real Madrid, valgt som nummer tre i NBA-draften (2018), Rookie of the Year i NBA (2019), valgt til All-star-holdet i NBA (2020).

Playoff: Har ført sit hold i NBAs slutspil, Playoff, for første gang i fire år. Dallas Mavericks er lige nu bagud 2-3 i en syvkampsserie mod en af favoritterne til at vinde det hele, Los Angeles Clippers.

Civilt: Han er søn af Sasa Doncic, der selv spillede professionel basketball.

Annonce

Rystede kommentatorerne

Europæiske basketballfans havde forsøgt at advare amerikanerne om, at en ny superstjerne var på vej ind i deres liga. Men da Luka Doncic skulle vælges ind i verdens største liga tilbage i 2018 mødte han alligevel mange skeptikere i USA.

Men selv de allermest påståelige må have bundet Budweiseren søndag aften da stjerneskuddet tog pynten af et af NBAs bedste hold med den forsvarende mester Kawhi Leonard i spidsen.

Doncic scorede 43 point, tog 17 rebounds og lavede 13 assists inden han sænkede et trepointskud som tiden gik ud i kampen mod Los Angeles Clippers. Hans hold, Dallas Mavericks, vandt dermed kampen 135-133.

Og netop kampen i søndags sparkede en dør ind for den to meter høje og 100 kg tunge guard.

- I USA skal du vinde nogle mesterskaber eller ramme nogle store skud for at blive en superstjerne. Og i søndags gjorde Luka Doncic det sidste, siger Thomas Bilde, der kommenterer NBA for TV2.

Han sad bag foran skærmen i søndags og råbte sin begejstring ud. Og da han og medkommentator Jesper Hauge slukkede mikrofonerne tog det noget tid at falde ned efter oplevelsen, der nærmest havde rystet de rutinerede kommentatorer.


Han leverer ting nu, som én eller to har gjort før ham. Og hvis det fortsætter, så bliver han en af de allerbedste. Men det er klart, at før at han kan blive det, så skal han vinde noget.

Thomas Bilde


Annonce

Intelligent, stærk - og lidt hvalpefedt

I modsætning til mange af sine kollegaer i NBA er det dog ikke lige til at se på Luka Doncic, at han skulle være en superstjerne.

Mens LeBron James, Giannis Antetokounmpo og James Harden har en overlegen fysik, så fremstår Duncic mindre end han er og virker faktisk lidt tung - han har stadig ikke smidt hvalpefedtet.

Men man skal ikke undervurdere ham.

- Han en ener. Han er så stor og fysisk stærk, at det er svært at matche op med ham når han samtidig er så klog som han er. Det er jo ikke fordi, at han har det bedste skud, den mest voldsomme springstyrke eller den vildeste crossover. Men han har et gen, der gør, at han er en vinder. Han får ting til at ske. Og derfor kan jeg også godt lide, at der er nogen, der sammenligner ham med Magic Johnson, siger Thomas Bilde om Los Angeles Lakers-legenden fra firserne og uddyber.

- Meget af det, han kan, foregår oppe på øverste etage. Han er ikke bange for at tabe. Han tør tage skuddene og er ikke bange for at blive skurken.

Den danske landsholdsspiller og Bakken Bears-profil Darko Jukic har også fulgt Luka Doncic og så - som han selv påpeger - "heldigvis" kampen i søndags hvor stjernefrøet sprang ud.

Jukic møder i sin dagligdag spillere i hele Europa, på et niveau under hvad Doncic oplevede, og han kan slet ikke forstå hvordan sloveneren kan være så dominerende i så ung en alder.

- Han kontrollerer sit tempo og den måde, han bevæger sig på, ekstremt godt. Og så er han utrolig stærk selvom det måske ikke ser sådan ud. Han er god til at bruge sin krop, og det er også et talent - og i hans alder er det helt sindssygt, at han kan styre balancespillet hvor han hele tiden ved hvornår han skal bruge sin skulder til at holde en modstander væk, hvornår han skal over på det andet ben og så videre, fortæller Darko Jukic.

- Når vi får en spiller på 23-24 år til Bakken Bears, så taler vi om, at han måske er for ung og for uprøvet. Luka Doncic er 21 ...

- Det, han lavede som 17-årig i EuroLeague, er næsten mere imponerende end dét, han laver i NBA lige nu. Han spillede mod voksne mænd og flyttede rundt med dem og lavede rigtig gode statistikker.

Annonce

Kan blive den bedste

Luka Doncic' hold Dallas Mavericks er langt fra gode nok til, at de vinder NBA-mesterskabet i år.

Men med Doncic på holdet venter der en stor fremtid.

- Han er stadig meget ung. Før han får fuldblods superstjernestatus, så skal der lige gå nogle år. Der er nogle mekanismer i NBA, han skal igennem. Han skal komme længere med sit hold i playoff og måske vinde noget. Men som spiller er han blandt de bedste i verden allerede.

- Han er 21 år og der er ikke noget loft over, hvor god han kan blive. Han har tiden til at blive den bedste nogensinde. Han har stadig lidt med forsvarsspillet, hvis vi skal være lidt efter ham, men potentielt kan han udfordre den her top fem over de bedste, som de taler meget om i USA, siger Darko Jukic.

Thomas Bilde er sikker på, at hvis Doncic undgår skader, så bliver han en NBA-legende:

- Han leverer statistikker nu, som én eller to har gjort før ham. Og hvis det fortsætter, så bliver han en af de allerbedste. Men det er klart, at før at han kan blive det, så skal han vinde. Det kan vi se med LeBron James, der konstant bliver målt op mod Michael Jordan på den front.

Doncic og hans cowboys møder Los Angeles Clippers natten til fredag i bedst af syv-serien, som holdet fra Californien fører 3-2.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce