Annonce
Randers

21 måneder efter rallytragedien: Nu er løbets arrangør blevet tiltalt

Randers Auto Sport er blevet tiltalt for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven som følge af forrige års rallyulykke, hvor to unge officials på tragisk vis mistede livet. Arkivfoto: Axel Schütt
Det er anklagemyndighedens påstand, at Randers Auto Sport skal idømmes en stor bøde for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven, efter to unge officials blev dræbt ved en tragisk ulykke under et rallyløb i Randers i efteråret 2017.
Annonce

Randers: Det er efterhånden ved at være små to år siden, at et rallyløb i Randers på et splitsekund forvandlede sig til en sand tragedie.

Det skete lørdag 16. september klokken 11.33, da den erfarne rallykører Jørgen Hansen pludselig mistede herredømmet over sin bil. På grund af en punktering kørte han uden for banen på en lige strækning på Lollandsvej, hvorefter han med op mod 135 km/t ramte en 21-årig kvinde fra Rudkøbing og en 22-årig mand fra Hammel, der begge var på arbejde som officials.

Der blev straks ydet førstehjælp til de to unge mennesker, ligesom både ambulancer og lægehelikopter hastede til stedet, men deres liv stod ikke til at redde.

Annonce

Brister i sikkerhedsarbejdet

Efter halvandet års efterforskning forlød det i februar i år, at en tiltale mod løbets hovedarrangør, Randers Auto Sport, var undervejs. Og nu har anklagemyndigheden altså fulgt den indledende sigtelse mod rallyklubben op med en tiltale for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Det bekræfter specialanklager Jan Østergaard fra Østjyllands Politi overfor Amtsavisen.

- Det er i høj grad Arbejdstilsynets undersøgelser, der ligger til grund for, at vi har rejst tiltale mod Randers Auto Sport. Vi mener, at der i hele det set-up, der gjorde sig gældende i forbindelse med Randers Auto Sports arrangement og deres sikkerhedsarbejde, er nogle brister, som vi mener er en overtrædelse af arbejdsmiljøloven, siger Jan Østergaard, der dog ikke vil uddybe, hvad Arbejdstilsynet præcis konkluderer på baggrund af sine undersøgelser.

Specialanklageren fastslår dog, at der efter hans mening er tale om en meget, meget grundig undersøgelse, som Arbejdstilsynet med støtte fra politiet har udarbejdet omkring rallyløbet og ulykken.

- Der er rigtig mange ting, som Randers Auto Sport har gjort, som forekommer yderst professionelle. Men der er altså også ting, der efter vores mening kunne være gjort bedre. Derfor skal vi finde ud af, om der kan placeres et ansvar for de to tragiske dødsfald, siger Jan Østergaard.

Annonce

To dræbte koster dyrt

Ifølge sagens anklageskrift er det anklagemyndighedens opfattelse, at Randers Auto Sports arbejde med overvågningen af rallyløbet ikke i alle led var planlagt, tilrettelagt og udført sikkerhedsmæssigt fuldt ud forsvarligt.

Jan Østergaard har derfor nedlagt påstand om en bødestraf for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Herudover har han også nedlagt en eventuel påstand om erstatning til de dræbtes efterladte.

Hvad angår bødestraffen, hvilket bødeleje taler vi så? 35.000-40.000 kroner?

- Nej. I og med, at der er tale om en sag, der indebærer to dødsfald, så skal vi højere op end det, fastslår Jan Østergaard, der dog ikke vil ud med den konkrete bøderamme, der er lagt op til.

- Den oplysning vil først komme frem i forbindelse med retsmødet til oktober, eller hvis sagen på anden vis når en afslutning inden da. Men helt generelt kan jeg sige, at der i lignende arbejdsmiljølov-sager tidligere er givet bøder på alt mellem 20.000 og 200.000 kroner, siger han.

Specialanklageren oplyser desuden, at Randers Auto Sport endnu ikke har forholdt sig til tiltalen på en måde, så anklagemyndigheden kan gå ud fra, at forholdet er erkendt, eller at rallyklubben nægter sig skyldig.

- Når vi ikke får en erkendelse, så behandler vi jo sagen som om, forholdet er nægtet. Men vi kan ikke afvise, at der vil ske noget frem mod oktober, som gør, at sagen ender med at blive afgjort, før den når i retten, forklarer Jan Østergaard.

Straffesagen mod Randers Auto Sport er berammet til at foregå i retten i Randers 24. og 25. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce