Børn får afføringsmiddel for at klare skoledagen

Tom Brændstrup er far til en seks-årig dreng, der er blevet syg af at undgå at benytte Tranbjergskolens uhumske toiletter. Derfor får han nu afføringsmiddel - lavement - mod forstoppelse og store besøg på skoletoiletterne. Foto: Lars Rasborg


Børn får afføringsmiddel for at klare skoledagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Tranbjergskolen - en af Aarhus' største - er problemet med urene toiletter så stort, at elever får medicinsk hjælp til at tømme tarmen før første lektion, fortæller forælder.

Først en tvungen tur på toilettet og så i skole.

Sådan begynder hverdagen for flere eleverne på en af Aarhus Kommunes største skoler, Tranbjergskolen, med mere end 1.000 elever. Her er problemet med uhygiejniske toiletforhold så slemt, at nogle børn endda får medicinsk hjælp for at undgå ubehagelige besøg på de beskidte latriner, forebygge forstoppelse og sikre, at de store toiletbesøg sker om morgenen før selve skoledagen begynder.

Tom Brændstrup er far til en seks-årig dreng, der i sommer begyndte på netop Tranbjergskolen, og sønnen er én af dem, som nu får afføringsmiddel hver aften, fordi han ikke vil bruge skolens toiletter.

»Først begyndte han at klage over ondt i maven og manglende appetit, men siden oplevede vi, at han var begyndt at lave stort i bukserne og komme hjem uden underbukser på. Konkret fortæller han, at han godt kan tisse på toiletterne, fordi han kan stå op, men andet vil han ikke på skolen, fordi der blandt andet er tis på gulvet, papir over hele det hele, afføring op til brættet og blod i håndvasken,« fortæller Tom Brændstrup.

Hos drengens læge fik forældrene konstateret, at sønnen er forstoppet og har brug for hjælp til at komme af med afføringen.

»Lægen forklarede, at vi skulle give ham afføringsmiddel for at hjælpe ham ud af problemet nu og her, men også for at vende hans rytme i toiletbesøgene, så han bliver vænnet til at gå på toilettet om morgenen, inden han skal i skole, så han er tømt, inden han skal afsted og undgår problemerne i skoletiden. Lægen fortalte desuden, at det er stigende problem, fordi børn ikke vil bruge skolernes toiletter (ikke specifikt Tranbjergskolen, red.), fordi de simpelthen er for ulækre og beskidte. Specielt efter den nye lange skoledag har flere og flere børn fået denne slags problemer,« siger Tom Brændstrup, som har klaget børnenes nød i en mail til både skoleinspektør Stefan Møller Christiansen og rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V).

Tom Brændstrup fortæller, at han desuden har forhørt sig i lokalområdet og konstateret, at sønnen langt fra står alene med hverken problemet eller brugen af afføringsmiddel. Ifølge trivselsundersøgelsen blandt landets folkeskoleelever svarer mere end seks ud af 10 elever i 0.-3. klasse på Tranbjergskolen - 62 procent - nej til at skolens toiletter er rene, mens knap tre fjerdedele af eleverne i 4.-9. klasse på skolen erklærer sig uenig eller helt uenig i, at skolen har rene og pæne toiletter.

Tranbjergskolen er dog langt fra det sted, som scorer dårligst, hvad angår toiletterne på de lokale folkeskoler. Værst ser det ud ifølge 0.-3. klasses eleverne ud på Korsholm Skole i Favrskov Kommune samt Vestergårdskolen og Tilst Skole i Aarhus Kommune, mens Kaløvigskolen, Skjoldhøjskolen og Skovvangsskolen - alle i Aarhus Kommune - scorer dårligst blandt 4.-9. klasses eleverne.

Stefan Møller Christiansen, der er leder på Tranbjergskolen og formand for skolelederne i Aarhus, påpeger, at toiletforholdene på skolerne altid er på dagsordenen begge steder:

»Det er et problem, som vi har talt om i mange år, og som vi også forsøger at gøre noget ved, men tallene kan jo stille spørgsmål ved, hvor langt vi er nået. Jeg har dog ikke belæg for at sige, om problemet er blevet hverken større eller mindre på skolerne i Aarhus, men der er klart, at en længere skoledag også betyder, at toiletterne bliver brugt oftere,« siger Stefan Møller Christiansen og fortsætter:

»Jeg kan heller ikke løbe fra, at vi har problemer med toiletterne på min egen skole, og vi har forsøgt os med forskellige løsninger. Før sommeren havde vi i en periode rengøring fire gange om dagen, men det var en alt for stor udgift, og siden har vi prøvet med andre modeller. Blandt andet har børnene gået på toilet to og to, så de kan se efter hinanden og kontrollere, at der er rent også bagefter, men nu vil vi indføre en fast rundering af toiletterne af en person fra vores servicepersonale og håbe, at det hjælper. Der bliver ikke tale om egentlig rengøring, men et eftersyn som man kender det fra tankstationerne. Med 550 børn fra 0.-5. klasse i samme bygning undgår vi dog nok ikke uheld indimellem, men uhygiejniske toiletter er jo i ingens interesse.«

Bünyamin Simsek nikker genkendende til både nedslidte toiletfaciliteter på de kommunale folkeskoler og det aktuelle eksempel fra Tranbjerg:

»Der er to sider af sagen. Nogle steder trænger faciliteterne til at komme op på 2015-niveau, men det er en opgave, som i for lang tid er blevet skubbet frem i tiden på grund af kommunens økonomi, og der blev heller ikke afsat et større beløb i forbindelse med de seneste budgetforhandlinger. Med hensyn til eksemplet fra Tranbjerg handler det mere om, hvordan toiletterne bliver brugt, og her er løsningen ikke at gøre rent flere gange om dagen. Det er der simpelt hen ikke ressourcer til. I stedet må børnene lære, hvordan de bruger toiletterne, og der har både forældrene og vi, der arbejder med børnene, et ansvar,« siger rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Børn får afføringsmiddel for at klare skoledagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce