Annonce
Randers

2400 arbejdspladser: Havnen er guld værd for Randers

Randers Havn skaber masser af værdi til hele kommunen. Arkivfoto: Jens Munk

En såkaldt oplandsanalyse foretaget af Center for Regional Turismeforskning og Syddansk Universitet viser, at havnen genererer i alt knap 2400 arbejdspladser og en værditilvækst på 1,7 milliarder kroner.

Randers: Skulle nogen have været i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan betale sig at blive ved med at holde liv i Randers Havn som erhvervshavn, er der nu kommet dokumentation for, at det kan det i høj grad.

En ny såkaldt oplandsanalyse viser nemlig, at Randers Havns betydning for økonomien og beskæftigelsen i byen og dens opland er markant. Undersøgelsen er foretaget af Center for Regional Turismeforskning (CRT) og Syddansk Universitet (SDU), som sammen har udviklet en ny metode til netop at aflæse de danske havnes virkninger på beskæftigelsen, værdiskabelsen og skattegrundlaget i de tilstødende byer og regioner.

Metoden i analysen

Oplandsanalysen viser sammenhængen mellem det, der kommer over kaj, og indkomstdannelsen som følge af denne aktivitet.Den udtrykker derved en statistisk sammenhæng mellem på den ene side godsmængder og passagertal og på den anden side den erhvervsaktivitet, det trækker med sig.

Modellen bygger på data fra 2013, som er det seneste år med sammenhængende registerbaserede data fra Danmark Statistik, men tallene er korrigeret i forhold til udviklingen i eksisterende og nye eller nedlukkede forretningsområder på de enkelte havne frem til 2016.

En detaljeret rapport fra CRT og SDU kan downloades på hemmesiden www.danskehavne.dk

Gods, fisk og folk

Kort fortalt undersøger man med analysemodellen sammenhængen mellem de aktiviteter, som havnen har haft "over kaj" - det være sig fisk, gods eller passagerer - og indkomstdannelsen.

Konkret fortæller analysen, at Randers Havn direkte og indirekte skaber en beskæftigelse, som svarer til ikke færre end 2376 arbejdspladser eller 5,8 procent af kommunens samlede beskæftigelse. Og aktiviteterne på havnen giver en lokal- og regional værditilvækst på godt 1,7 milliarder kroner, hvilket svarer til, at havnen tegner sig for seks procent af de nyskabte værdier i Randers Kommune.

Henning Jensen Nyhuus, der er bestyrelsesformand for Randers Havn, er ikke overraskende glad for rapporten fra CRT og SDU.

- Den er et skulderklap til alle, der er beskæftiget på havnen og et bevis for, at de i den grad bidrager til udviklingen i Randers. Jeg tror mange vil være overrasket over, hvor stor betydning, vores havn egentlig har for lokalsamfundet. Analysen tydeliggør jo, hvor mange arbejdspladser havnen skaber, og hvilken værdi det har for hele Randers, siger Henning Jensen Nyhuus.

Og Nino Javakhishvili-Larsen, CRT, der er en af forskerne bag, fortæller, at oplandsanalyserne, som er foretaget for en lang række danske havne, viser, at de danske havne generelt har potentialer, der kan påvirke de lokale økonomier positivt.

Med de arbejdspladser og den værditilvækst, som havnens aktiviteter skaber, følger også mange dejlige skattekroner. Helt nøjagtigt har forskerne bag oplandsanalysen regnet sig frem til, at skatteprovenuet af havnens aktiviteter udgør 366 millioner kroner svarende til 3,4 procent af det samlede skatteprovenu for Randers Kommune.

Resultaterne i analysen får ifølge Henning Jensen Nyhuus, der også sidder i byrådet for Socialdemokratiet, ikke umiddelbart betydning for planerne om "Byen til Vandet".

- Nej, vi er jo i den heldige situation, at planerne med at trække byen til vandet er kombineret med en gradvis udflytning af havnen. Så jeg ser faktisk den aktuelle oplandsanalyse som et stærkt fingerpeg om, at vi har taget en rigtig beslutning med at bevare og udvikle vores erhvervshavn, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce