Randers: Den svedne og lidt skærende lugt af forskellige typer brændstof. En summen af snak afbrudt af larmende motorer i forskelligt taktslag. Udsigt til smil, blanke biler og travle officials.
Der er ingen tvivl: lørdag skulle der endelig være ræs på Striben igen.
Det er længe siden sidst, og entusiasterne har sukket efter det. Derfor kom det ikke bag på arrangøren, at man for første gang længe kunne lukke omkring 2400 tilskuere ind på vejstrækningen syd for motorvejen og Hammelvej.
Dertil kom omkring 100 kørere i bil og på motorcykel, som i de fire timer, gaderæset varede, kunne dyste så mange gange, som de orkede.
- Der var godt bid i banen, siger Jesper Mølgaard, som er presseansvarlig og medlem af bestyrelsen for foreningen bag det lovlige ræs.
Udstillingsjapaner
Biddet i banen kom fra god asfalttemperatur kombineret med den opvarmning af dækkene, som kørerne får gennem larmende og lugtende hjulspind, lige før de kører de godt 200 meter, som løbet varer.
- Mange satte personligt bedste, forklarer den glade pressemand dagen derpå.
En af dagens gæster kunne dog ikke prale af nogen forbedring - eller nogen tid overhovedet. Til gengæld kunne han prale af en bil, som der blev kigget langt efter.
Nicklas Mosbæk om sin Nissan Skyline R34, der ikke skal ud at køreDer skal lige laves lidt mere ved bilen.
Nicklas Mosbæk havde taget sin nye Nissan Skyline R34 med. For uvidende journalisttyper og andre begyndere indenfor ræs er det en kultbil, som er kendt fra The Fast and the Furious filmene. Men den skulle ikke ud at køre.
- Der skal lige laves lidt mere ved bilen, forklarede den stolte ejer, som ikke ville ud med det præcise beløb, han havde lagt i den.
- Mellem en kvart og en halv million ville han dog godt afsløre om bilen, der har sin egen instagramprofil.
17-årig med juniorlicens
Ud over at vise bilen frem, ville han gerne bakke op om det lovlige løb.
- Jeg er 27 år, så jeg er blevet for gammel til at køre og flytte lokalitet hele tiden, forklarer Nicklas Mosbæk, som også tager den nye lov om konfiskering af biler ved vanvidskørsel meget seriøst.
En dreng kommer hen til Nicklas Mosbæk og siger:
- Hvor er den fed. Det var mig, der skrev på Tiktok
Tommy Jensen og sønnen Benjamin Jensen fra Brønderslev er til gengæld helt klar til at køre med. Benjamin Jensen har dragracerlicens, og må derfor køre med, selvom han kun er 17 år, så længe løbet er på lukket bane. Han er den første af Tommys fire sønner, som har vist interesse for farens årelange interesse.
For Tommy "Lågsus" Jensen, som er 44 år, har været i gamet længe. Han har taget sin nye røde Chevrolet Nova fra 1970 med til ræs. SS står der på fronten.
Langsom?
- Det står for supersport, fortæller han, mens Jesper Mølgaard grinende råber en alternativ fortælling fra baggrunden:
- Superslow.
Det er en bil, som mange samlere ville lade stå og pynte derhjemme. For selvom der ikke er mange dele, der har overlevet fra den oprindelige bil, er den restaureret med originale dele - og så er den heller ikke billig sådan en.
- Gamle amerikanske muskelbiler er blevet kult, fortæller Tommy Jensen og fortæller, at de typisk koster omkring en kvart million.
Og selvom han fik bilen til god pris, er den så tilpas ny, at den i hvert fald ikke var billig.
- Og så har jeg jo også brugt penge på at sætte den i stand til ræs, fortæller han.
For Tommys biler bliver ikke renoveret til pynt. Ud over at leve af at være mekaniker og renovere andres biler til ræs, har han biler for at køre i dem.
- Jeg er ikke nervøs for det. Jeg er jo en gammel hund og opretholder illusionen om, at jeg har fuld kontrol, griner han.
Han glæder sig over sikkerhed og lovlighed ved ræset i Randers og garanterer, at han kører efter reglerne resten af tiden.
- Jeg får jo afløb her, forklarer han og plæderer for, at denne type gaderæs gør det lettere at holde sig i skindet for de unge.
- Men nogle er selvfølgelig udenfor pædagogisk rækkevidde, indrømmer han.
Ingen pladder på vejen
For Jørgen Ulriksen, som har et stift ben efter en motorcykelulykke, er den illusion røget. Men han er alligevel ikke stoppet med at køre.
Derfor har han taget sin næsthurtigste motorcykel med til ræs på Striben fra hjemme i Hedensted.
Nu har den stået i stuen i et år, som han siger.
Også kæresten gennem et par år er med for første gang. De er begge lidt spændte på, hvordan hun har det bagefter.
- Vi gider ikke gå i stykker, siger han og fortæller, at han forventer at nå en hastighed på cirka 190 kilometer i timen på de 201 meters ræs.
På siden af hans motorcykel sidder en carlsbergflaske i plastik.
- Det er, fordi reglerne kræver, at motorens udluftning skal ryge i en beholder, hvis man ikke har luftfilter på, forklarer han pædagogisk, efter han har forsøgt sig med mere tekniske begreber.
- Det er for, at det ikke pladrer ud på vejen, siger han.
Få minutter efter klokken 19 bliver løbet sat igang. Der er vand på vejen, så hjulene kan blive varmet op uden at bruge alt for stor kraft på det. En dreng på otte-10 år trykker ørepropperne godt ind i ørerne. Tilskuerne strækker nakken udover afspærringerne.
Nu er det endelig tid til ræs.