Annonce
Randers

25 års jubilæum: Sådan opstod ideen om Storegades øl-pipeline

Der er kommet splinternye øl-slanger under vejen. Foto: Annelene Petersen

Ideen om en helt unik øl-pipeline kom på et mandags summemøde på Café 38. Storegade var i forvejen gravet op, så idémændene skulle arbejde hurtigt, hvis der skulle handling bag tanken.

Randers: Fredag 23. november fejres det med skummende, koldt og gratis fadøl, at Storegade og Randers har haft sin egen pipeline med øl i 25 år.

En helt enestående idé, som blev fostret på et af de mandagsmøder, der blev holdt på Café 38, hvor blandt andre værtshusfolkene Martin Pedersen, Michael Horsmark og daværende salgschef hos Thor, Jens Pedersen, var med.

Møderne omtales som summemøder, og det var tit de tre bemeldte herrer, der var med, og så tilfældige tilløbere, lyder det. Der blev tænkt tanker, hygget og løst problemer, det er helt sikkert.

Måske var det egentlig Michael Horsmark, der beklagede sig over at fyldte fustager med øl skulle bæres ned i det kølerum, der er under baren i Café 38. Og når de var tomme, skulle de bæres op igen.

Det var før Arbejdstilsynet havde set dagens lys, i hvert fald før de kom på uanmeldt besøg.

- Ja, er du tosset, mand. Det var aldrig gået. Det var jo lige til at få ondt i ryggen af, siger Michael Horsmark.

- Jeg sagde vel et eller andet i retningen af: Det ville være meget nemmere, hvis vi kunne få øllet i en pipeline direkte hertil, siger Michael Horsmark.

- Nej, nu skal det være korrekt, for vi talte ikke om ordet pipeline dengang. Du må have sagt noget om, at det kunne være smart at få øllet direkte lagt ind i rør, retter Jens Pedersen ham.

- Nå, ja, det er nok rigtigt, kommer det fra Horsmark.

Vi mangler Martin Pedersen, men han er på ferie og kan derfor ikke give sit besyv med til samtalen om, hvordan det egentlig gik til, at Randers fik sin berømte pipeline.

Annonce
To af idémagerne bag øl-pipelinen i Randers. Jens Pedersen (tv) og Michael Horsmark. Foto: Annelene Petersen

Der var gravet op i forvejen

Men ideen blev straks grebet. Godt lokket på vej af at Storegade var gravet op, fordi der skulle lægges ny belægning.

- Det kunne jo være fantastisk, hvis vi kunne få lagt rør ned i vejen og så direkte ind til værtshusene. Men der var noget langt fra idé til handling, for det skulle jo også betales. Jeg gik til Thors økonomichef, der straks sagde ja til at finansiere det, siger Jens Pedersen.

Men Randers Kommune skulle jo også være med på det, så Thor hyrede en konsulent fra Bryggerigruppen til at lave tegninger over forslaget, så politikerne kunne se det for sig.

Og efter en måneds tid var det hele klart, og der blev givet grønt lys fra kommunen.

Dog betingede kommunen sig, at øllet skulle ligge nederst, i 120 centimeters dybde.

- Hvilket jo betyder, at der aldrig graves hul i vores ledning, der ligger telefonledninger og vandrør ovenover, siger Jens Pedersen.

Der både gås og køres oven på øllet i Storegade., som ligger i slanger 120 centimeter nede i jorden. Arkivfoto: Annelene Petersen

Øl og pølser på fredag

Ideen viste sig bæredygtig, både miljømæssigt og håndteringsmæssigt, og pipelinen har leveret stride strømme af øl i snart 25 år.

Her i efteråret blev pipelinen skiftet ud, så den i hvert fald kan holde de næste 15 år, og endda med et nyere kølesystem på pipelinen. Og nu med to slags øl, idet der også kan tappes Thor i både klassisk og pilsner-udgaven.

Bemærkelsesværdigt er det, at øl-rørene aldrig har været udsat for hærværk eller forsøg på at lave bypass, så øltørstige tyve kunne hacke sig på ledningsnettet.

Fredag 23. november fejres den gode idé med en ølfest i Storegade med gratis pølser og øl ved Café 38 fra klokken 17 til 19.

Det var en god idé med den øl-pipeline, kan de to her godt blive enige om. Foto: Annelene Petersen
Sådan ser øl-pipelinen ud. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce