Annonce
Sport

26 år og fodboldinvalid: Mathias Rask Thomsens karriere blev ødelagt af et iturevet ledbånd i tommelfingeren

Foto: Mathias Hansen
Mathias Rask Thomsen var i 2015 i et uheld under en træning. Det uheld forfulgte ham op gennem årene, og i sommer var det helt slut.

FODBOLD: Mathias Rask Thomsen står i målet. Det er en klassisk afslutningstræning på græs i det daværende IK Skovbakken, nuværende VSK Aarhus.

Henrik Brodersen, tidligere midtbanespiller i klubben, kommer til afslutning, som han sender hårdt, fladt til venstre for Thomsen, som redder bolden langs jorden.

Målmanden hopper til venstre og kommer helt ned til græsset. Hans venstre tommelfinger kommer helt ned og sidder fast ...

Annonce

... Mens resten af kroppen fortsætter ud mod stolpen. Tommelfingeren gør bare ikke, og med et blev ledbåndet i hele tommelfingeren revet over.

Og det er derfor, Mathias Rask Thomsen, i dag bare 26 år gammel, nu er erklæret fodboldinvalid med en mengrad på fem procent.

Efter to måneder i gips og to måneders genoptræning kom han tilbage til truppen og stod også på mål som førstemålmand i en årrække. Dog med enkelte ømme tommelfingre og smerter efter træning og kamp.

Men i sommer blev smerterne for store, for klare, og derfor måtte han trække stikket fra sin fodboldkarriere. Fem år efter at skaden oprindeligt skete.

Ledbåndet er sat tilbage og syet fast, og tommelfingeren er sat korrekt på plads. Men ledbåndsskader giver ofte begyndende slidgigt. Og i sommer, da VSK Aarhus var i gang med at forberede sig til nuværende sæson, kunne han mærke, at det var slut. Der var ikke mere i fingeren.

Karrieren er forbi.

- Man kan jo godt sige, at det ikke decideret er en karriereafsluttende skade. Jeg kunne godt have spillet videre, men så havde jeg ødelagt min hånd yderligere. Jeg har så stor nedsat bevægelighed i fingeren allerede, så efter en dialog med min håndkirurg og en læge var det i virkeligheden en ret nem beslutning, når man lige var blevet færdiguddannet som musiklærer og skal bruge sin hænder resten af sit liv.

- Jeg tror, det var min egen læge, der sagde, at jeg skulle opveje 50 fremtidige 2. Divisionskampe mod en hånd, der ikke virkede. Så det var en forholdsvis nem konklusion at trække stikket, siger Mathias Rask Thomsen.

En speciel finger

Tommelfingeren er på mange måder en speciel finger. Den har et led mindre end de andre fire fingre på hånden, som har et yder- mellem og grundled.

I virkeligheden er ledbåndet det eneste, som holder tommelfingeren dér, hvor den aktuelt er. Tommelfingeren når direkte ned til håndens rodled og er noget mindre mobil end de andre fire fingre, som kan knækkes tilbage.

Du kan jo, kære læser, teste dit ledbånd i tommelfingeren. Tag fat i din tommelfinger og forsøg let at bøje den "baglæns" ned mod din arm. Det kan du - forhåbentlig - ikke. Det betyder i virkeligheden, at du har et ledbånd, som stadig sidder sammen.

Foto: Privatfoto/Mathias Rask Thomsen.

Det er samtidig den eneste måde, man kan teste, om selvsamme ledbånd er røget. Så da Mathias Rask Thomsen blev sendt til lægevagten efter den træning i april 2015, hvor det hele gik galt, blev der taget fat i fingeren, som blev bukket hele vejen ned på hans eget håndled. Denne gang blev fingeren ikke holdt af noget.

- Det er jo psykopatømt i sådan nogle led. Da lægevagten mistænker at ledbåndet er sprunget, skubber hun den ned mod armen, som om der ikke er noget som helst. Det er det mest smertefulde, jeg i mit liv har prøvet. Hun sender mig ned på skadestuen, som vitterligt er 20 meter længere nede af gangen. Der læser lægen i min journal, at den første læge har mistænkt et sprunget ledbånd.

- Så fem minutter efter jeg var gået igennem det største smertehelvede i hele mit liv, skulle jeg gå igennem det igen. Og dagen efter blev så opereret, siger Mathias Rask Thomsen.

Annonce

Blev kastet hovedkulds ind i målet igen

I dag arbejder han på sportsefterskolen ISI og er egentlig lidt løst tilknyttet VSK i en slags trænerrolle. Det er dog ikke blevet til meget tid i klubben henover foråret, for arbejdet har fyldt.

Men da han i sommer meldte manager Jens Gjesing og assisterende manager Mads Post, at karrieren var ved at slutte, var det samtidig med en besked om, at han stadig gerne ville være en del af klubben. Så han fik en rolle, hvor han blandt andet sad og analyserede noget data, og enkelte gange blev han endda skrevet på holdkortet som reservemålmand.


Hvis jeg skulle skrive med en kuglepen på en blok, ville der gå 20 sekunder, før min hånd ville begynde at sove. Det er også derfor, jeg i dag har en mengrad på fem procent, hvilket lyder af åndsvagt meget, men det er fordi, det bliver opgjort af, hvor meget man bruger den.

Mathias Rask Thomsen


Ikke fordi han nødvendigvis skulle spille. Det var mere som en sikkerhedsventil i tilfælde af, at der nu skulle ske et eller andet med førstemålmand Rasmus From ud fra kalkulen om, at han med en halvubrugelig hånd stadig var et bedre alternativ end en markspiller.

Efter en kamp eller træning var ikke bare hans opererede højre tommelfinger øm, men også hans venstre. For i forvejen har han 30 procent mindre bevægelighed i tommelfingerene, end der normalt er. Så leddet er i og for sig ved at blive ødelagt i begge fingre.

Her er Mathias Rask Thomsen i aktion i et opgør mod Thisted FC i 2019. Arkivfoto: Ole Nielsen.

I det første stykke tid efter skaden var der ikke andet end ømhed, og det var aldrig for alvor til træning. Hans kraftige smerter startede dog allerede i efteråret 2019 - knap og nap et år før det endelig var slut.

Han spillede dog efteråret færdig, og derefter fik tommelfingeren faktisk en del ro. Coronaen lukkede 2. Division ned sidste forår efter bare en enkelt spillerunde, og da turneringen kom i gang igen, var VSK nu i et nedrykningsspil, hvor det ikke rigtig var muligt at rykke ned. Så han fik lov at holde pause og kom først tilbage til de sidste tre kampe i seneste sæson.

Mathias Rask Thomsen

  • 26 år gammel, men fylder 27 d. 18. april. 
  • Spillede i Skovbakken og VSK Aarhus i knap syv år til sommeren 2020. Kun afbrudt af et halvt år i Odder. 
  • Blev i sommer erklæret fodboldinvalid. 
  • Er nu ansat på sportsefterskolen ISI som musiklærer.

Og det var i virkeligheden slet ikke meningen, at han skulle stå. Han skulle med for at træne lidt og for at bygge sig selv godt op igen. Men reservemålmand Kris Hede ødelagde sit korsbånd dagen før en udekamp mod Skovshoved, og så var Mathias Rask Thomsen tvunget til at stå, selvom han kun havde deltaget i en halv træning.

- Optimalt set skulle jeg jo ikke have spillet, men det er ikke de sidste tre kampe i foråret, der smadrer min finger. Det er de fem år forinden, hvor jeg har spillet massevis af kampe. Det er de slitage og de mange hundrede træninger, der har gjort, at jeg i sommer endte med at stå med en finger, ikke kunne bruges til så forfærdeligt meget idrætsmæssigt, siger Mathias Rask Thomsen

Annonce

Begyndende slidgigt

I dag har han fået konstateret begyndende slidgigt og har problemer med at holde fast i ting, der er meget større end en kop, da tommelfingeren ikke på samme måde kan lukke rundt om det, man holder fast i. Som målmand ville det naturligvis være en bold, men prøv bare selv derhjemme at tage fast i ting uden at lukke med tommelfingeren.

- Hvis jeg skulle skrive med en kuglepen på en blok, ville der gå 20 sekunder, før min hånd begyndte at sove. Det er også derfor, jeg i dag har en mengrad på fem procent, hvilket lyder af åndsvagt meget, men det er fordi, det bliver opgjort af, hvor meget man bruger den. Og man bruger sin tommelfinger til alt. Til at skrive, spille klaver, på sin telefon. Havde det været hvilken som helst anden finger, havde min mengrad ikke været så høj, men tommelen er relativt uundværlig i hverdagsbrug, siger Mathias Rask Thomsen.

Derfor er hans karriere slut, før den egentlig for alvor er begyndt. Mange målmænd holder gerne til de er et stykke i trediverne. Thomsen stopper på 26.

2. Division var stoppestedet og knap syv år i VSK Aarhus minus et halvt års afstikker til Odder blev det højeste niveau, han formåede at spille konkurrence på. Omend han i sin tid fik et kontrakttilbud fra FC Fredericia i 1. Division og også har trænet en del med Pål Alexander Kirkevold, Edgar Babayan og en del andre helt udmærkede spillere i Hobro IK, da denne klub var en af landets 14 bedste og i Superligaen.

I fremtiden kommer han dog ikke til at lægge målmandsgerningen helt bag sig, for hjælper allerede lidt til på ISI's fodboldlinje, hvor de absolut dygtigste unge spillere fra FC Midtjylland spiller.

Klubben har for eksempel haft både Simon Kjær, Winston Reid, Victor Fischer, Pione Sisto og Pernille Harder på klubbens fodboldlinje.

Weekendens 2. Divisionskampe med østjyske hold

Lørdag

  • VSK Aarhus - FC Sydvest 05, Kunstgræsbanen ved Vejlby/Risskov Centret klokken 13:30.
  • Jammerbugt FC - Aarhus Fremad, Sparekassen Vendsyssel Arena klokken 14:00.

Søndag

  • Thisted FC - Brabrand IF, Sparekassen Thy Arena klokken 13:00.

Og målet er, DBU's målmandstræneruddannelse også skal tages inden for ikke alt for lang tid, så han officielt kan tilknyttes VSK Aarhus på den front.

Men når du bliver målmandstræner, slipper du jo ikke for at gribe bolde. Hvordan vil du gøre det?

- Det er lige så meget ud fra den antagelse, at jeg godt kunne være målmand lige nu. Det ville gøre ondt, og jeg ville ødelægge min hånd på sigt, men fysisk ville jeg godt kunne stå en 2. Divisionskamp. Det ville bare ikke være sundt.

- Og der er jo mange måder at arbejde på målmandsmæssigt, og jeg kan jo prøve at undgå at udsætte tommelfingrene for den helt store belastning. Kresten (Vedstesen red.), som er målmandstræner i VSK lige nu, har jo nærmest ikke nogle knæ, og han har stadig den bedste højrefod, jeg har set fra en målmandstræner. Alt kan lade sig gøre, siger Mathias Rask Thomsen.

Han er dog ikke længere fodboldspiller. Det satte tommelfingeren en stopper for. Den seniorkarriere, som han startede som 17-årig ved at spille Serie 2-fodbold i Hadsten, sluttede knap ti år efter med en fin divisionskarriere i VSK Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce