Annonce
Randers

30 år i Handicapcentret Kronjylland - på godt og ondt

Lars Pedersen har fået afslag på handicapvogn, og han har ikke råd til selv at købe en bil. Så han og Bumle må nøjes med en tur i kørestolen. Arkivfoto Annelene Petersen

Handicapcentret Kronjylland fejrer jubilæum. Lars Pedersen, som har været med siden starten, er bekymret for fremtiden.

Stevnstrup: - Der er ikke længere nogen, der kan træde mig over tæerne, og jeg tager ikke benene på nakken, konstaterer Lars Pedersen, som efterhånden har været gennem lidt af hvert i de nu 30 år, han har været en del af Handicapcentret Kronjylland.

Han siger sætningen med sin sædvanlige lune i stemmen, men der ligger alvor bag: For hans tæer er faktisk væk, og benene kan han klikke af og på efter behov.

Som følge af koldbrand i begge fødder fik Lars Pedersen fjernet højre underben i november 2017. Det venstre røg i april i år, og siden har han bevæget sig rundt i en eldrevet kørestol.

Det ærgrer ham, men han er ikke slået ud.

- Jeg har fået to nye ben og er ved at lære at gå på dem. Det er op ad bakke, men jeg har ikke mistet livsmodet. Jeg vil ikke sætte mig i krogen og have medlidenhed med mig selv, fastslår 67-årige Lars Pedersen, som siden 1988 har viet sit liv til at gøre tilværelsen lidt lettere for børn og voksne med større eller mindre handicap.

Annonce

Håber på en køber

Han har været med, lige siden Handicapcenter Kronjylland dengang blev etableret som en selvejende institution i det tidligere dykkercenter i Stevnstrup.

- Det har været 30 år på godt og ondt, fastslår Lars Pedersen.

For centret har både givet ham en masse berigende oplevelser og talrige søvnløse nætter.

Han har glædet sig over at se, hvor stor betydning det har for børn og voksne at benytte centrets varmtvandsbassiner, men samtidig har økonomien og bekymringer for fremtiden fyldt meget.

I forbindelse med åbningen af Water&Wellness i Randers mistede handicapcentret en stor del af sit eksistensgrundlag. For at spare på udgifterne gik Lars Pedersen selv på efterløn, og hans hustru, Marianne, er i dag den eneste, der får løn. Selv er han der som frivillig.

Men den økonomiske udfordring er ikke blevet mindre. Der er hele tiden reparationer, og større renoveringer venter. Men hvor skal pengene komme fra?

- Folk bliver ved med at komme, og vi får det til at køre rundt. Men den dag, vi ikke har flere penge, må vi lukke, siger Lars Pedersen, som anslår, at centret hver uge har op mod 1500 besøgende.

- Jeg håber, der kommer nogen, som vil investere i det. Ellers vil det blive revet ned, og der bliver bygget huse. Men hvad vil kommunen gøre med alle de mennesker? 90 procent af vores brugere er syge mennesker, og mange af dem vil ikke ind i en stor, fyldt hal.

Nej til handicapbil

Foreløbig kører centret videre, og Lars Pedersen kan fortsat tage sig af teknikken, kundepleje, arrangementer og samarbejdet med sponsorer. Han gør det stadig med stor glæde.

- Det er en fornøjelse at komme herned.

I dag foregår hans arbejde fra den elektriske kørestol: Den mand, som i nu 30 år har brugt stort set al sin tid på at gøre noget godt for andre, er selv blevet handicappet - og er nødt til at bede om hjælp.

Et stort ønske er at kunne komme omkring - ikke kun i kørestolen - og Lars Pedersen har derfor søgt Randers Kommune om hjælp til en invalidebil. Men han har fået afslag.

- Det er jeg ked af, og jeg forstår det simpelthen ikke. Det er ikke, fordi jeg skal forfordeles, men jeg er skuffet. Jeg vil så gerne ud, siger Lars Pedersen og fortsætter:

- Det handler om min trivsel, mit liv. Og så længe et menneske kan have et normalt liv - trods handicap - så skal man hjælpe!

Men selvom han kan føle sig trådt over de tæer, han ikke længere har, render Lars Pedersen ingen steder. Ikke overraskende har han i sinde at fortsætte kampen for at holde både sit eget og handicapcentrets hoved oven vande.

- Jeg har ikke lagt mig ned.

Forude venter fejring af 30 års-jubilæet den 1. november, hvor venner og samarbejdspartnere er velkomne i Stevnstrup Forsamlingshus fra klokken 11.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce