Annonce
Østjylland

31 lærere fik stukket en fyreseddel i hånden

I august sidste år kæmpede Mølleskolen for at få politikerne i Norddjurs til at droppe lukningen af deres skole. Nu er skolens lærere blevet udstyret med fyresedler. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Norddjurs Kommune har reduceret antallet af fuldtidsstillinger af lærere fra 235,6 til 189,6.

Norddjurs: 31 fastansætte lærere i Norddjurs Kommune og en pædagog har fået at vide, at de er blevet fyret fra deres job i Norddjurs Kommune. De fleste forlader deres nuværende arbejdsplads omkring sommerferien.

Hertil kommer en række midlertidige stillinger, som ikke vil blive forlænget, ligesom visse stillinger, der bliver ledige, fordi den ansatte går på pension, heller ikke vil blive genbesat. Det drejer sig om 15,3 lærerstillinger. For det pædagogiske personale drejer det sig om 4,3 stillinger.

I alt bliver antallet af fuldtidsstillinger blandt lærerne i kommunen reduceret fra 235,6 til 189,3 fuldtidsstillinger

Afskedigelserne kommer som følge af efterårets budgetaftale, der indeholder en ny skolestruktur, hvis hovedformål er at spare penge i den økonomisk betrængte kommune.

Helt præcis 9,4 millioner kroner skal der skæres væk i budgettet for 2019 og 27,9 millioner kroner i 2020.

Skoleområdet i Norddjurs Kommune er inddelt i fire områder. Midt, Nord, Øst og Vest. De fleste fyringer er faldet i Område Øst, hvor 21 lærere har mister jobbet. Det skyldes primært beslutningen om at lukke Mølleskolen.

I Område Nord drejer det sig om fire lærere, i Område Midt om to, i Område Vest er der tale om fire lærere. Selv om Auning Skole i Område Vest ikke kan se frem til organisationsændringer på grund af den nye skolestruktur, går skolens lærere alligevel ikke ram forbi.

Annonce

Vi har sendt besked ud til lærerne om, at de skal gå i tænkeboks i forhold til hvilke unødige opgaver, de synes, de har. De lovpligtige og projekter med økonomisk binding kan vi selvfølgelig ikke fjerne. Men vi vil gerne have, at de helliger sig kerneopgaverne. Det betyder selvfølgelig ikke, at de ikke kommer at løbe stærkt, for det gør de.

Allan Gjersbøl Jørgensen (S), konstitueret udvalgsformand

Tilbagekøb af lærere

Allan Gjersbøl Jørgensen (S) er konstitueret formand i børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune. Han bekræftede i går eftermiddag over for avisen, at de 31 fyringer er effektueret, og man inden for en uges tid får lavet aftaler med lærere, der skal omplaceres.

- Antallet af fyringer matcher nogenlunde det, vi varskoede, da budgettet blev gennemført. Vores håb var, at det kom til at foregå relativt skånsomt, sådan at en del af opsigelserne kunne ske ved naturlig afgang, men det er udeblevet, siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

Næste step for kommunen at få styr på, hvor eleverne søger hen det kommende skoleår.

- Når vi bliver skarpe på det, kan vi finde ud af, om det bliver overskud på skolebusruterne, så vi kan få mulighed for at tilbagekøbe nogle af lærerne. Det er i hvert fald mit personlige ønske, men jeg er jo kun en ud af 27, siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

I morgen holder Djurs Lærerforening et informationsmøde på kredskontoret i Kolind, hvor de medlemmer, der bliver berørt af fyringsrunden og deres tillidsrepræsentanter, er inviteret.

I den løbende dialog med Norddjurs Kommune har lærerforeningen indgået en forflyttelsesaftale med Norddjurs Kommune, som indebærer, at de lærere, som bliver berørt af denne uges fyringsrunde, vil blive tilbudt de stillinger, der kan opstå i de kommende måneder.

Dyb bekymring

Lisbeth Bøwes, der er formand i Djurs Lærerforening, fastslog forleden over for avisen, at de mange fyringer har skabt dyb bekymring blandt lærerne i Norddjurs Kommune.

- Nu kan vi så konstatere, at der bliver endnu færre medarbejdere til at løfte nøjagtig den samme undervisningsopgave som før. Det pres vil få en massiv betydning for arbejdsmiljøet blandt de tilbageværende lærere. De skal nemlig ikke bare sige farvel til rigtig mange kolleger, de skal også til at tænke sig ind i en ny organisering. Og vi ved af erfaring, at den slags kræver rigtig meget tid og en stor indsats fra medarbejdernes og ledernes side. Men den tid har de ikke, og derfor kommer de så at sige til at asfaltere, mens de kører. Og de kører faktisk pænt stærkt.

I sidste ende frygter Djurs Lærerforening, at de store omvæltninger vil få en meget bekymrende indflydelse på lærernes fremtidige arbejdsmiljø og skolernes mulighed for fremadrettet at levere en kvalificeret undervisning.

Til det svarer konstitueret udvalgsformand, Allan Gjersbøl Jørgensen:

- Vi har sendt besked ud til lærerne om, at de skal gå i tænkeboks i forhold til hvilke unødige opgaver, de synes, de har. De lovpligtige og projekter med økonomisk binding kan vi selvfølgelig ikke fjerne. Men vi vil gerne have, at de helliger sig kerneopgaverne. Det betyder selvfølgelig ikke, at de ikke kommer at løbe stærkt, for det gør de, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce