Annonce
Erhverv

35 ansatte fyret: Uden erstatning lukker slagteriet

- Det er jo ikke bare sidste års salg af juleænder, der er helt ødelagt, det er også kommende ordrer. Jeg forstår ikke, hvordan en myndighed kan lave så fatal en fejl uden at ville indgå i en dialog om kompensation efterfølgende, siger direktøren for Dan Duck's andeslagteri i Struer, Hardy Eskildsen. Foto: Morten Stricker
Dan Duck forsøger at rejse sig, efter Fødevarestyrelsen ved en fejl stemplede slagteriets ænder som uhygiejniske, men det er op ad bakke. Ordrebogen forbliver tom, og 35 slagteriarbejdere er fyret.
Annonce

Struer: Historien om Danmarks eneste andeslagteri, der skulle skabe omsætning og samtidig øge dyrevelfærden, risikerer at blive kort.

Dan Duck i Struer har sendt stort set alle slagteriarbejdere hjem - 35 er fyret. Hallerne står tomme, og produktionslinjen stille.

- Det har vi været nødt til. Vi har kun fem til syv stykker tilbage, som vi kan tage ind til småslagtninger, siger direktør Hardy Eskildsen.

I 2020 har Dan Duck kun haft to slagtninger, tilbage i januar.

Det er ifølge direktøren den direkte konsekvens af, at Fødevarestyrelsen efter et kontrolbesøg 17. december 2019 fejlagtigt konstaterede, at de ansatte ikke vaskede deres hænder, og at der var lort på ænderne.

Siden den dag har ingen villet have noget med Dan Duck at gøre, fortæller direktør Hardy Eskildsen.

- Ude i butikkerne står der fulde kølediske, og selvom vores to største indkøbere selv har været ude at gøre et stort stykke arbejde, har de ikke kunnet fjerne forbrugernes frygt. Så nu har de kørt priserne helt i bund for at få tømt deres lagre - og en hel konfiteret and, der normalt koster 400-450 kroner, sælges til 98 kroner. Det er så billigt, at det er lige før, at jeg selv køber dem, siger direktøren.

Den negative medieomtale og tilsmudsningen af virksomhedens navn har også betydet annullering af allerede indgivne ordrer samt et rend af frustrerede kunder, der i december 2019 havde købt en Dan Duck and, men vendte tilbage til butikkerne for at få den byttet til en anden and.

Og den negative påvirkning er fulgt med ind i det nye år - og spænder ben for kommende ordrer.

- I branchen er det normalt, at 90 procent af ordrerne med de store kæder, såsom Coop, Salling Group og Lidl, er i hus på nuværende tidspunkt. Men vi har ikke lavet nogen ordrer med indkøberne overhovedet -og kun haft møde med én indkøber. Flere har givet udtryk for, at de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet grundet den manglende håndhygiejne, siger direktør Hardy Eskildsen og tilføjer:

- Det betyder jo også, at vores andeproducenter begynder at se sig om efter alternativer. Det er de jo nødt til.

Annonce

Har tabt tocifret millionbeløb

Indtil videre har Fødevarestyrelsens fadæse kostet Dan Duck et tocifret millionbeløb, vurderer Hardy Eskildsen, der har sat en advokat på sagen og vil kræve kompensation.

- Jeg arbejder virkelig hårdt for at sikre virksomhedens overlevelse, men det her er en økonomisk mavepuster, og vi kommer ikke i gang igen, hvis vi ikke får erstatning, siger direktøren.

Fødevarestyrelsen har overfor Dan Ducks advokat afvist overhovedet at drøfte muligheden for en erstatning og henholder sig til, at den ikke har lukket virksomheden og heller ikke nedlagt forbud mod produktion. Styrelsen har erkendt, at der er begået procedurefejl. Der er ikke, som der skal, lavet en partshøring, og indskærpelsen om manglende håndhygiejne er trukket tilbage, og der er lavet en ny rapport.

- Hvordan kan man lave så fatal en fejl uden at ville indgå i en dialog om kompensation. Det er uhørt, at en myndighed, der har monopol på at kontrollere fødevaresikkerheden, har så megen magt. Og var det mig, der havde en medarbejder, der traf så fatal en beslutning, var medarbejderen ude af mit hus inden for 24 timer, siger Hardy Eskildsen.

Dan Duck-direktøren har haft foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der har bakket Struer-slagteriet op og er gået videre til fødevareminister Mogens Jensen (S). Ministeren afventer en redegørelse fra Fødevarestyrelsen, der skal ligge klar 20. marts.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen.

- Nu er der en verserende sag, og så udtaler vi os ikke, siger Fødevarelsestyrelsens pressevagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

En brasiliansk bomber og bud på startopstillingen: Genopstår Randers FC hos oprykkerne?

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Annonce