Debuten på den store håndboldscene

Mathias Bak Anderesen debuterer på Randers HH's trænerbænk i lørdagens udekamp mod TMS Ringsted. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Debuten på den store håndboldscene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mathias Bak Andersen har overtaget trænergerningen i Randers HH, efter Jan Paulsen blev offer for klubbens sparekniv. Lørdag eftermiddag debuterer den 28-årige håndboldtræner, som blankt erkender, at han står foran sin hidtil største sportslige udfordring.

Randers: Som et lyn fra en skyfri himmel afskedigede bestyrelsens i Randers HH deres forhenværende cheftræner Jan Paulsen.

Beslutningen var ikke en konsekvens af manglende sportslige resultater, som det oftest er tilfældet, når trænere smides på porten.

Pengekassen rakte ikke til en toptræner af Paulsens kaliber, lød forklaringen til Randers Amtsavis fra bestyrelsesformand Brian Knudsen, og dermed lå håndboldskibet til at sejle videre mod håndboldligaen uden kaptajn.

I hvert fald indtil 28-årige Mathias Bak Andersen blev kontaktet af klubben.

- På grund af mit tidligere virke i klubben kender jeg mange på holdet, og på den baggrund kontaktede klubben mig for at høre, om jeg kunne være interesseret i at hjælpe dem. Og jeg var slet ikke i tvivl. Det er selvfølgelig interessant at få den her oplevelse med, men jeg er mest af alt grebet af det ledelsesmæssige i sportsklubber. Dermed tænker jeg heller ikke nødvendigvis, at det her skal være et step mod at blive fuldtidstræner, siger Mathias Bak Andersen, som er ansat på Randers Realskole og Tradium, hvor han står for at koordinere elitesport mellem klubber og uddannelse.

Beskedne trænermeritter

Den nye mand med træneransvaret har tidligere været spiller i Randers HH fra 2006-2010, hvorefter han droslede ned for håndbolden for at skrue op for uddannelsesambitionerne om at blive lærer. Men samtidig indledte han også sin karriere som håndboldtræner.

Det første trænerjob var i Dronningborg, hvor han førte klubbens jyllandsseriehold i 3. division og sideløbende fungerede som ungdomstræner for Randers HH's U16-hold i 1. division.

Men efter to sæsoner i Dronningborg skiftede han til Hornbæk, hvor han fik ansvaret for klubbens herrer i 2. division, der fungerer som andethold for Randers HH. Samtidigt overtog han rollen som U18-træner i Randers HH.

Der er med andre ord flere års trænererfaring på CV'et, men han indrømmer, at han står over for den hidtil største sportslige udfordring.

- Det er uden tvivl den største håndboldmæssige udfordring, der venter mig. Jeg indledte faktisk træningen med 1. division i sæsonstarten, fordi Jan Paulsen var bundet til sin kontrakt på Mors ind i opstarten, men det er klart, at det er en helt anden udfordring at stå med ansvaret nu her, hvor tingene skal afgøres, fortæller Mathias Bak Andersen.

Han overtager holdet på en andenplads med én kamp tilbage af turneringen, som får betydning for, hvorvidt holdet får glæde af hjemmebane i en eventuelt tredje kamp mod Lemvig-Thyborøn, der venter i kvalifikationskampe senere på måneden.

På trods af stor økonomisk uro siden årsskiftet har holdet fortsat leveret på banen, og derfor vil den nye cheftræner heller ikke ind og lave om på holdets fundament.

- Jeg skal ikke ind og ændre en masse i deres forsvarsaftaler og angrebsstil. Jeg skal ind og agere forlænget arm for Henrik Hansen, som er assistenttræner og yderst kompetent, og så skal jeg alliere mig med rigtig mange af vores spillere. Jeg skal skabe et overblik i samarbejde med dem, siger Mathias Bak Andersen.

- Det lyder jo næsten til, at der ikke er en træner?

- Sådan kan man også godt se det på nogle parametre. Men det er klart, at jeg skal fremstå som træner i forhold til udskiftninger, og jeg er ikke bange for at skifte spillere ud, hvis de ikke præsterer. Min rolle som træner bliver synlig, men det bliver på en anden måde, end det har været tidligere i sæsonen.

Men hvem har så det sidste ord på bænken?

- Det har jeg, og det ved spillerne også godt. Men jeg er en træner, som er lyttende over for spillernes idéer, som jeg skal forsøge at sætte ind i mine rammer. Men det er mine rammer, og dem har spillerne tiltro til, fortæller Mathias Bak Andersen.

En harmonisk trænerstil

Ifølge den nye Randers HH-træner har han en harmonisk tilgang som håndboldtræner.

- Jeg vil gerne sørge for, at alle har de bedste forudsætninger for at præstere. Jeg tror ikke nødvendigvis, at en ordentlig røvfuld fremmer ens håndboldudvikling. Jeg gør meget ud af at skabe et miljø for mine ungdomsspillere, hvor det er okay at lave fejl, og det er vigtigt for mig, at der er harmoni i en trup. Alle skal have det godt omkring mig, og det vil jeg også arbejde med på 1. division. Jeg ved ikke, hvordan det var før, men det er vigtigt for mig, at alle skal føle sig som en del af holdet, siger Mathias Bak Andersen.

Forhenværende cheftræner Jan Paulsen delte i ny og næ en skideballe ud i Arena Randers, hvor han agerede med et stort temperament på sidelinjen. Men sådan bliver det ikke under den nye cheftræner.

- Jeg kan godt ryge op i det røde felt og eksempelvis lade mig påvirke af dårlige dommerkendelser, men I kommer ikke til at se mig overfuse mine spillere eller for den sags skyld dommerne. Jeg kan godt være opfarende, men det er i forhold til jubel og engagement. Jeg sidder sjældent stille på bænken, fortæller Mathias Bak Andersen, som har stor respekt for sin forgænger.

- Jeg når ikke Jan til sokkeholderne på det taktiske område. Men jeg kommer med en tro på, at jeg i fællesskab med spillerne kan præstere på et højt niveau.

Frivilligt arbejde

I de seneste måneder har han fulgt klubbens økonomiske kamp for at overleve, og det har gjort ondt på den nyudnævnte cheftræner.

- Det ærgrer mig rigtig meget, og jeg føler med spillerne. Det har ødelagt meget rytme, fordi der har været mange tanker i spillernes hoveder undervejs i sådan et forløb. Men jeg synes, at spillerne har ageret sindssygt professionelt. Jeg var bekymret for træningsmiljøet, men spillerne har virkelig håndteret usikkerheden på bedst mulig vis, siger Mathias Bak Andersen.

Jan Paulsen blev offer for klubbens skrantende økonomi. Der var ikke råd til at aflønne en trænerkapacitet af hans størrelse, men nu behøver klubben slet ikke at tænke i trænerløn.

- Jeg gør det her gratis for klubben. På nuværende tidspunkt betyder det økonomiske ikke noget for mig. Jeg kan godt lide at agere i en hal, og jeg vil gerne hjælpe klubben i den her svære situation. Hvis ikke jeg skulle hjælpe dem nu, så ved jeg ikke, hvornår jeg skulle gøre det. Jeg nyder, at jeg har fået den her mulighed, siger Mathias Bak Andersen.

Lydhør for jobtilbud

Det er ikke endnu ikke afgjort, hvem der skal træne Randers HH i næste sæson, men Mathias Bak Andersen forventer, at han skal fortsætte i Hornbæk, som har afsluttet sæsonen for i år i 2. division.

- Som udgangspunkt har jeg en klar aftale ude i Hornbæk omkring næste sæson, og jeg vanvittig glad for at være der. Vi har gang i nogle spændende projekter derude, som jeg nok i virkeligheden er mere hooked på. Jeg har en forestilling om, at jeg på den lange bane hellere vil sidde på en ledelsesgang end at være på halvgulvet, men jeg tager det lidt, som det kommer, fortæller han.

- Men hvis tilbuddet kommer, kræver det så betænkningstid?

- Det gør det uden tvivl. Jeg vil selvfølgelig gerne lytte til et eventuelt tilbud, men min nuværende hjælp er absolut ikke med en forventning om, at jeg skal have et tilbud for den kommende sæson. Jeg vil umiddelbart sige, at der skal meget til, fordi jeg er så glad for min hverdag, slutter Mathias Bak Andersen, som debuterer som Randers HH-cheftræner lørdag eftermiddag mod TMS Ringsted.

Debuten på den store håndboldscene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce