Rundt om Thomas Thomasberg: Nærmest irriterende Mr. Perfect

Efter halvandet år i Hobro skal Thomas Thomasberg i Randers forsøge at tage næste store skridt i trænerkarrieren. Det har han gode forudsætninger for, vurderer de folk, der har arbejdet med og under ham. Foto: Scanpix

Rundt om Thomas Thomasberg: Nærmest irriterende Mr. Perfect

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Thomas Thomasberg i 2013 kom til Randers FC som assistent-træner, havde der været bump på vejen med fyringer i FC Midtjylland og Fredericia. Men den 43-årige himmerlænding har i tiden under Colin Todds vinger og senest som cheftræner i Hobro relanceret sig som et af de lovende trænernavne i Superligaen. Med hjælp fra folk, der har arbejdet tæt sammen med ham, tegner vi her et portræt af den kommende Randers FC-træner.

Randers: Mr. Perfect. En træner med hele pakken. Den rigtige løsning for Randers FC.

De positive skudsmål står i kø, når spillere og andre, som har arbejdet sammen med Thomas Thomasberg, skal sætte ord på den 43-årige kommende Randers FC-træner. Men sådan har det langt fra været hele vejen igennem for Haverslev-drengen med den fine spillerkarriere i AaB og FC Midtjylland.

Faktisk peger flere på, at det var tiden som assistent-træner i Randers FC fra 2013-16, som har været med til at relancere Thomas Thomasberg som et af de varme trænernavne i dansk fodbold. Dengang kom han til Randers FC efter en fyring i FC Fredericia. En fyreseddel havde han også med i lommen fra tiden i FC Midtjylland, hvor han fik sparket i 2009 og i øvrigt ganske kuriøst overlod trænerstolen til Allan Kuhn, som nu også bliver hans afløser i Hobro.

Men at Thomas Thomasberg i dag fremstår som mand med potentiale til en stor karriere som cheftræner, er de ikke i tvivl om i Hobro IK, hvor han på halvandet år førte klubben til oprykning fra 1. division og i den forgangne sæson var millimeter fra at styre holdet i mesterskabsslutspillet.

Hvor Thomasberg tidligere i trænerkarrieren havde ry for at være en lidt kantet type, der var bedre på den taktiske del end på mandskabsbehandlingen, har man i Hobro oplevet ham som en træner med en åben tilgang til spillertruppen.

- Vi havde selvfølgelig også hørt lidt om det rygmærke, han havde med sig i forhold til mandskabsbehandlingen, men jeg vil faktisk ikke sige, at det var noget, vi var nervøse for, da han kom til Hobro. I anførergruppen, som jeg selv er en del af, mødtes vi allerede med ham, inden han officielt startede i Hobro, og her var han meget åben om, hvad han havde lært af de op- og nedture, han har haft i sin trænerkarriere. Og sådan har det faktisk været i alle de møder, vi fra spillerside har haft med ham. Han har været meget lyttende og gerne villet have, at vi gav vores besyv med i forhold til det taktiske. På den måde har vi også følt ejerskab i forhold til hvilken retning, holdet skulle gå, siger Hobro-profilen Jonas Brix Damborg med en fortid i Randers FC.

"Inden Thomas Thomasberg havde vi haft Joakim Matsson som assistent-træner. Han var en type, der var med på sjov og ballade og skabte en god stemning. Dér havde Thomasberg mere en distance, som du også oplever med en cheftræner. Han var nem nok at snakke med, men han gik ikke rundt og lavede en masse fjollerier.
Alexander Fischer, tidligere spiller i Randers FC
Thomas Thomasberg
Alder: 43Fødeby: Haverslev

Privat: Bor i Mejrup ved Holstebro med sin kone og parrets tre børn.

Spillerkarriere: AaB og FC Midtjylland

Trænerkarriere

2004-08 Assistent-træner i FC Midtjylland

2008-09 Cheftræner i FC Midtjylland

2010 Cheftræner i FC Hjørring

2010-13 Cheftræner i FC Fredericia

20013-16 Assistent-træner i Randers FC

2017-18 Cheftræner i Hobro IK

Efter sommerferien cheftræner i Randers FC

Værdsat af reserverne

Efter sæsonen har spillerne i Hobro været på afslutningstur til Barcelona, hvor den kommende afsked med Thomas Thomasberg var et de naturlige samtaleemner.

- Der bliver talt om både løst og fast på sådan en tur, og vi talte selvfølgelig også om, hvordan folk har oplevet tiden under Thomasberg, og her var der store roser til ham. Især hæftede folk sig ved, at han har været enormt god til at få hele gruppen med sig. Jeg har også haft trænere, hvor dem, der var langt fra startopstillingen, sad ovre i et hjørne og surmulede. Men sådan har det ikke været under Thomasberg. Han har også været værdsat blandt de spillere, som ikke har spillet så meget, siger Jonas Brix Damborg.

Så du har slet ikke nogle pletter at sætte på hans tid i Hobro IK?

- Nej, det har jeg faktisk ikke. Han har været et skidegodt match for os, men vi har selvfølgelig heller ikke oplevet ham i modgang, fordi resultaterne har været gode i den tid, han har været her.

Taktisk stærk

Et tema, som går igen, når spillere taler om Thomas Thomasberg, er hans stærke taktiske evner.

Alexander Fischer, der med 230 kampe har næstflest optrædender for Randers FC igennem historien, var med i hele den periode, hvor Thomasberg var assistent-træner i Randers FC.

- Inden Thomas Thomasberg havde vi haft Joakim Matsson som assistent-træner. Han var en type, der var med på sjov og ballade og skabte en god stemning. Dér havde Thomasberg mere en distance, som du også oplever med en cheftræner. Han var nem nok at snakke med, men han gik ikke rundt og lavede en masse fjollerier, siger Alexander Fischer, der i dag spiller i Viborg FF.

- Men til gengæld havde han rigtig meget at byde ind med taktisk, og jeg tror også nogle gange, det frustrerede ham, at han ikke altid kunne komme igennem med mere af det, siger Alexander Fischer med henvisning til, at Colin Todd var chefen på det tidspunkt.

Fravalgt som cheftræner

Men at Thomasberg stod til en dag at tage over, regnede de fleste alligevel med på det tidspunkt.

- Det fungerede godt med Colin og Thomasberg, fordi Thomasberg var god på træningsbanen, mens Colin var fantastisk som motivator. Der stod stor respekt om Colin. Han var chefen. Men jeg tror også, at de fleste i truppen regnede med, at når Colin var væk, ville Thomasberg blive den næste cheftræner i Randers FC, siger Alexander Fischer.

Sådan gik det som bekendt ikke.

Efter sportsdirektør Peter Christiansens opsigelse kom en ny sportslig ledelse ind i Randers FC i januar 2016 i skikkelse af Ole Nielsen og Michael Gravgaard, og de satsede på Olafur Kristjansson, da Colin Todd stod til udskiftning den efterfølgende sommer.

Det bedste valg

Thomasberg måtte forblive i rollen som assistent-træner og tog et halvt år senere videre til Hobro IK.

Her har han haft Michael Kryger som assistent-træner. De to kendte allerede hinanden fra tiden i Randers, da Kryger var U19-træner i den periode, hvor Thomasberg var assistent-træner.

Michael Kryger har store roser til overs for den kommende Randers FC-chef.

- Randers FC kunne ikke have valgt en bedre cheftræner. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Med den fortid, han har i Randers FC, hvor han kender klubben indefra, og den ballast, han kommer med fra tiden som cheftræner i Hobro, så kan jeg ikke finde noget som helst, der peger på, at det ikke bliver godt, siger Michael Kryger.

Udsigt til 4-4-2

Han føler sig desuden overbevist om, at Randers FC under Thomasberg vil komme til at spille nogenlunde på samme måde, som klubben gjorde under Colin Todd.

- Jeg tror helt sikkert, at han har taget meget med fra den tid, han havde under Colin Todd. Det har man også kunnet se i Hobro, men det har alligevel ikke været helt det samme, fordi man i en mindre klub som vores er nødt til at tilpasse systemet efter de spillere, der er til rådighed. I en periode følte vi reelt kun, at vi havde én god angriber til rådighed, og så ændrede vi systemet efter det. Men jeg tror godt, at man kan forvente, at det bliver 4-4-2 i Randers under Thomasberg, og så kan der være enkelte kampe, hvor han ændrer på grund af skader eller modstander, siger Michael Kryger.

Hele pakken

Han kan i dag ikke genkende det billede, der tidligere i Thomasbergs karriere blev tegnet af en lidt kantet og stædig personlighed.

- Jeg kender ham jo ikke tilbage fra hans tid i FC Midtjylland og Fredericia. Så det kan jeg af gode grunde ikke sige noget om. Men jeg kan sige, at er der noget, jeg har bidt mærke i, så er det, at han udstråler en helt særlig ro. Det kan spillerne mærke, det kan vi andre omkring ham mærke, og det giver en god balance omkring en trup.

- Jeg oplever Thomasberg som en træner, der lytter og gerne vil diskutere tingene, og så er det i sidste ende ham, der er er bossen og tager beslutningerne. Men sådan skal det også være, siger Michael Kryger, som ikke ser nogle svagheder hos Thomas Thomasberg som cheftræner.

- Han har hele pakken. Personligt har jeg har lært meget af ham, men skal jeg fremhæve én ting, så er det, at jeg har lært, at man sagtens kan være både et godt menneske med en høj moral og samtidig være en dygtig træner. Han er nærmest irriterende Mr. Perfect, siger Michael Kryger.

Rundt om Thomas Thomasberg: Nærmest irriterende Mr. Perfect

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce