Blues-festival: Her bliver der både spillet på guitar og cigarkasse

Amerikanske Shanna Waterstown er kendt fra såvel den amerikanske som europæiske musikscene. Hun stammer fra Florida, hvor hun sang gospel i den lokale kirke. Fredag 29. juni synger hun med band i Underværket. Foto:

Blues-festival: Her bliver der både spillet på guitar og cigarkasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers City Blues Festival slipper bluesmusikken løs på gader og stræder i centrum. Og nogle af musikerne tager publikum med tilbage til blues-rødderne. Dengang der ikke var råd til at købe instrumenter, men man måtte spille på, hvad der lå for hånden.

Randers: Blues'en står malet over midtbyen i weekenden 29. og 30. juni, hvor Randers for andet år fyldes med musik med rod i bomuldsmarker, smerte og længsel i de racedelte amerikanske sydstater.

Men der er også strikket et program sammen, der viser forskelligheden i genren - fra den glamourøse bluessanger Shanna Waterstown med band til gadens musikanter som Dirty Old Bastards, der i hvide skjorter og sort habit rykker publikum tilbage til den fattige blues-barndom, da man spillede på cigaræske og brugte kufferten som tromme.

- Det er virkelig vigtigt for os at vise publikum bredden i bluesmusikken, siger Jørn Bjerre, formand for Randers City Blues Festival, der af samme grund har sat såvel traditionel delta-blues musik som moderne blues på plakaten.

- Udover at præsentere velkendt musik vil vi også gerne udfordre festivalgæsten med anderledes musik, siger formanden, der bl.a. har hyret den svenske blues-musiker Bror Gunnar Jansson til at udfylde dette punkt i bluesmusikkens varierede palet.

Festivalen er ikke lagt an på at tjene store penge på arrangementet, men derimod på at give så -meget musik som muligt til byens borgere og andre, der måtte komme forbi.
Jørn Bjerre, leder af Randers City Blues Fstival
Randers City Blues Festival
Fredag 29. og lørdag 30. juni.

Starter fredag 29. juni kl. 13 i Kulturhuset.

Fredag aften er der koncert i Underværket med forskellige bands..

Lørdag er der musik på Rådhustorvet og i Houmeden samt andre steder i byen, hvor butikker har sponsoreret musikken.

Lørdag aften er der igen koncert i underværket med forskellige bands.

40 frivillige arbejder backstage med forskellige ansvarsområder som logistik, transport af musikere m.m.

En række firmaer bidrager økonomisk til festivalen. Hovedsponsor er Randers Kommune, der over tre år har afsat 700.000 kr. til festivalen, fordelt med 300.000 kr., 250.000 kr. og 150.000 kr.

Det er andet år, festivalen holdes.
Ole Frimer Band står også på programmet, når Randers fejrer blues-festival.
Ole Frimer Band står også på programmet, når Randers fejrer blues-festival.

Slår rødder i centrum

Det bliver Houmeden og Rådhustorvet, der kommer til at bære de udendørs arrangementer, mens Underværket lægger sal og scene til aften-koncerterne fredag og lørdag.

Derimod er Storegade ikke med i år.

- Storegadeforeningen sagde fra, siger Jørn Bjerre.

Til gengæld springer Tante Olga solo på blues-vognen og har danske The Blues Overdrive og Mojo Hands på scenen fredag, mens lørdag formiddag er helliget blues-brunch med Jesper Theis. Desuden får spillestedet besøg af svenske Cactai Road og Dirty Old Bastards, der trækker ud på gaden om eftermiddagen.

På samme tidspunkt går det løs på scenerne i midtbyen, hvor otte danske og svenske bands underholder, blandt andre Bror Gunnar Jansson og Hurley & The Blue Dots.

I Houmeden er butikkerne gået sammen om at støtte festivalen og præsenterer Chris Grey & The Bluespand, Trouble Cats og de lokale Nellie BM & M'ller, der blev nummer to ved Danish Challenge sidste år.

Lige rundt om hjørnet slipper Cactai Road, Jesper Als og Knudsen & Ronni Boysen blues'en løs, mens Hotel Randers får besøg af svenske Hurley & The Blue Dots og Silverhouse af Martin Blom & Henrik hansen, og CC Christensen Herremode smider varerne over disken til tonerne af Dirty old Bastards.

- Det er dejligt med den opbakning, vi har fået fra byens butikker og fra Randers City Forening, understreger Jørn Bjerre og tilføjer, at det er et af festivalens kernepunkter at give byens borgere mulighed for at opleve blues'ens mangfoldighed, også på gadeniveau.

Han mener nemlig, at det er gadens musikanter, der er ambassadørerne for blues'en. Det er dem, der fanger den tilfældige forbipasserende, mens entré-koncerterne har sit mere dedikerede publikum.

Der blvier goså mulighed for at lytte til lokale The Cornfeds på bluesfestivalen. Arkivfoto: Morten Pape
Der blvier goså mulighed for at lytte til lokale The Cornfeds på bluesfestivalen. Arkivfoto: Morten Pape

Blues inden døre

Men det er Underværket, der kommer til at huse de store navne. Det er her, amerikanske Shanna Waterstown Band spiller, ligesom Mike Andersen Band, lokale The Cornfeds og svenske The Factory Smokers Street Revue, Ole Frimer, Miriam Mandipira og andre bands spiller fredag og lørdag.

Festivalen åbnes i Kulturhuset, hvor trioen Tim Lothar, Holger Daub og Janus Mazura spiller festivalen i gang.

Den amerikanske fotograf Laura Carbone lægger en fotokulisse om arrangementet med sine portrætter af de store bluesnavne, mens ægteparret Mette og Tom Eriksen holder et musikalsk foredrag om den legendariske bluesmusiker Hudson Ledbetter, også kendt under navnet Lead Billy, som han hed under sine mange fængselsophold, hvor han sad inde for bl. a. mord og mordforsøg.

I 2017 bevilgede Randers Kommune 700.000 kroner til bluesfestivalen. Pengene fordeles over tre år med 300.000 kroner sidste år, 250.000 kr. i år og 150.000 kroner næste år.

- Festivalen er ikke lagt an på at tjene store penge på arrangementet, men derimod på at give så meget musik som muligt til byens borgere og andre, der måtte komme forbi, siger Jørn Bjerre.

Han håber, at det også fremover vil kunne løbe rundt rent økonomisk med de mange gratis koncerter på byens torve og gader. For det er netop det, der gør festivalen til noget helt specielt.

Blues-festival: Her bliver der både spillet på guitar og cigarkasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce