Den ene finaleplads er billigt til salg

England vandt for første gang nogen sinde en straffesparkskonkurrence under et VM mod Colombia tirsdag aften. Det bør give holdet et gigantisk rygstød inden kvartfinalen mod Svierge. Foto: Christian Hartmann/Scanpix

Den ene finaleplads er billigt til salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre af de største VM-favoritter er placeret i den ene halvdel af lodtrækningen. Brasilien ligner umiddelbart den store favorit til titlen, mens England må have en fornuftig chance for at komme i finalen for første gang i 52 år.

Vi rangerer her de sidste otte VM-hold målt på den styrke, de har vist hidtil i turneringen. Læg mærke til, at de fire øverste hold alle er placeret i samme halvdel. Det vil sige, at den ene finaledeltager bliver fundet mellem de fire øverste hold, den anden blandt de fire nederste.

Brasilien

Brasilianerne har overtaget favoritrollen, fordi holdet simpelt hen bare fungerer. Der synes at være en perfekt balance mellem sikkerhed og risiko, soliditet og kreativitet. Brasilien har ikke lukket mål ind i de seneste tre kampe og har været det hold, der har givet modstanderen færrest chancer i turneringen indtil nu.

Holdets første store test kommer mod Belgien i kvartfinalen, og selv om Casemiro er i karantæne, synes Fernandinho at være så fuldgod en erstatning, at det ikke svækker holdet mærkbart i organisationen. Samtidig har tre af profilerne i offensiven, Neymar, Coutinho og Willian, markeret sig - nu mangler vi bare Gabriel Jesus.

Frankrig

Indtil kampen mod Argentina lignede Frankrig ikke et hold med potentiale til at gå hele vejen - det ændrede sig den lørdag i Kasan. Godt nok så defensiven - specielt ved det første mål - lidt for passiv ud, men tre argentinske scoringer er alligevel på ingen måde et udtryk for, at forsvaret sejler. Det ene mål blev scoret ved en tilfældighed, det andet i overtiden, da kampen var afgjort.

Offensivt var det vigtigt for Frankrig, at Kylian Mbappé stemplede ind som den profil, holdet har manglet - ingen af de andre offensive stjerner har været overbevisende, men Mbappé har nu både vist klassen og vejen. Franskmændenes tålmodighed bliver testet mod Uruguay, men det bør række til en plads i semifinalen.

Uruguay

Når vi vælger at rangere Uruguay så højt, er det ud fra tesen om, at defensiven er basis for alt - også mesterskaber. Forsvaret omkring Diego Godin er modbydeligt stærkt og giver stort set ingen ting væk. Da slet ikke chancer. Samtidig har træner Oscar Tabarez formået at få samtlige spillere - inklusive de to superstjerner i front, Luis Suarez og Edison Cavani - til at indse, at ingen er over holdet, og alle skal arbejde benhårdt, hvis dette hold skal nå noget.

Uruguay er en møgbeskidt arbejdende enhed, der gør ondt på alle hold. Havde sydamerikanerne været i den anden halvdel af lodtrækningen, havde de været favorit til en finaleplads.

Belgien

Mange havde belgierne som guldfavorit inden kampen mod Japan - der er nok faldet nogen fra. Og det er ikke så underligt. Belgierne viste i den kamp nogle defensive svagheder, Japan straffede hårdt, og som bedre hold vil straffe endnu hårdere. Balancen på holdet synes skrøbelig med Kevin de Bruyne som en slags 6'er - han er altså bedst med bold - og træner Roberto Martinez skal gøre sig nogle alvorlige overvejelser om netop det inden mødet med Brasilien.

Til gengæld kan han glæde sig over, at han har ekstreme offensive våben på alle hylder. På en dag, da Romelu Lukaku ikke fungerede, viste Marouane Fellaini sig pludselig frem, lige som belgiernes uhyggelige styrke på kontrastød blev magtfuldt demonstreret. Godt nok mod en tåbelig modstander, men 3-2-målet var høj klasse. Belgien er stadig et hold, man skal tage alvorligt, men det bliver svært mod Brasilien. Meget, meget svært.

England

Straffespark er bare en vigtig del af en knockout-fase i en stor turnering, og nu har englænderne bevist over for sig selv, at det ikke er en ulempe for dem. I Harry Kane har de en spiller, der aldrig brænder, og når de samtidig i hvert fald midlertidigt har fået bugt med komplekset i straffesparkskonkurrencerne, er en stor mental blokering blevet besejret. Spillemæssigt overbeviste England ikke mod Colombia, selv om det skal med, at det i godt og vel 80 minutter var yderst solidt i defensiven.

Offensivt hænger meget på Harry Kane, og det er bekymrende, at ingen af de andre angrebsprofiler har spillet et solidt VM. Trods de mange scoringer. Når England alligevel ligner et godt bud på en finaledeltager, er det, fordi holdet er placeret i den gode halvdel - efter Sverige følger enten Kroatien eller Rusland i tilfælde af sejr. Det er den største engelske chance for en VM-finale i mange, mange år.

Kroatien

Tilliden til de enkelte hold svinger i løbet af turneringen, og mange er nok begyndt at tvivle på kroaterne efter den blege indsats mod Danmark. Selv om kroaterne lod hele ni stamspillere sidde over i den sidste gruppekamp, så holdet slidt og brugt ud mod danskerne, og det var ikke bare tågesnak at påstå, at havde den kamp fortjent en vinder efter 90 eller 120 minutter, kunne det lige så godt have været Danmark.

Kroaternes største fjende er måske deres egen tendens til at overvurdere sig selv, og får de ikke bugt med den inden fredag, bliver Rusland en ubehagelig modstander. Den større individuelle kvalitet taler dog for kroatisk sejr. Om det er nok til en finaleplads? Tvivlsomt. Meget tvivlsomt.

Sverige

Lige nu er der ikke ret mange hold, man hellere vil undgå at møde end Sverige. Det syner ikke af ret meget, hvad Janne Anderssons udvalgte strikker sammen i løbet af de 94-95 minutter, men det er uhyre effektivt. Det er et hold uden stor individuel klasse, og spillet med bold har generelt været usammenhængende og ufarligt. Svenskerne har scoret seks gange, to straffespark, et selvmål, et halvt selvmål og to regulære scoringer - den ene af en back.

Ola Toivonen har scoret Sveriges eneste angribermål i turneringen, og det siger sig selv, at svenskernes største force - som ventet - er den defensive organisation. Forsvaret omkring Andres Granqvist står uhyre solidt, og selv et godt offensivt hold som England får problemer med at skabe chancer i kvartfinalen på lørdag.

Rusland

Det er fuldstændig på sin plads at have stor respekt for det, træner Stanislav Cherchesov indtil videre har fået ud af sit ikke vildt imponerende materiale. Spiller for spiller er Rusland det ringeste hold af de sidste otte - i tæt opløb med Sverige - og det skal være holdånd og taktisk snilde, der skal bære værterne igennem til en semifinale. Cherchesov sagde før slutrunden, at hans hold skulle leve af 15 procent individuel klasse og 85 procent organisation - mod Spanien var den fordeling vel snarere 98-2 i organisationens favør.

Men man skal ikke underkende hjemmebanefordelen. Russerne har formået at skabe en vanvittig eufori, og man skal ikke glemme, at Kroatien helt regulært er på udebane på fredag. Samtidig vil Igor Akinfeev have fået masser af selvtillid af sejren over spanierne - hvis han rammer topniveau, har han potentialet til at være en semifinaleplads værd.

Den ene finaleplads er billigt til salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce