Uruguays stærke mand

Oscar Washington Tabarez ser skrøbelig ud, og det er han også. Fysisk. Mentalt er han et fyrtårn for sit hold, og angriberen Edison Cavani, der i øvrigt er tvivlsom til fredagens kvartfinale, kalder ham for faderen til al succes for Uruguays landshold. Foto: Hannah Mckay/Scanpix

Uruguays stærke mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oscar Washington Tabarez begyndte at forme Uruguays landshold allerede for 30 år siden. Den tidligere skolelærer lægger stor vægt på god opførsel og har gjort landsholdet langt mere disciplineret og Luis Suarez til en langt mere moden spiller.

Kan du huske VM i 1986?

Selvfølgelig kan du det.

Men hvis du lige for en stund abstraherer fra "det er genialt, det der" og alle de andre smukke, danske minder, vil du også kunne huske et uruguayansk landshold, der var alt andet end smukt.

Det kom som sydamerikansk mester, men det kom også med en dagsorden om først og fremmest at sparke modstanderen sønder og sammen. Der skulle tackles igennem, og hvis bolden så ind imellem kom med, var det nærmest et uheld.

Ekstra Bladet præsenterede på en af dagene op til kampen mod Danmark et billede af forsvarsspilleren Victor Diogo med overskriften:

- Bødlen!

Så vidste vi lige som, hvad der ventede.

At det så ikke blev Diogo, der blev smidt ud mod Danmark, men Miguel Bossio, var blot en detalje - de var mange om den del af spillet på det hold. Mere berømt end Bossios udvisning var faktisk det røde kort til Jose Batista mod Skotland - det faldt efter blot 56 sekunder.

Væk med brutaliteten

Og det var det omdømme, en vis Oscar Washington Tabarez satte sig for at ændre, da han første gang overtog "La Celeste" to år efter, at det var sendt hjem i skam fra VM i Mexico.

Uruguay skulle stadig være et hold, der tacklede igennem, men den kyniske og brutale tilgang til spillet skulle skæres væk, og så gjorde det ikke noget, at der også blev lagt vægt på teknikken.

Tabarez fik i første omgang blot to år med landsholdet og formåede at kvalificere det til VM i 1990, men han havde sat en udvikling i gang, og den fortsatte han, da han 16 år senere blev landstræner igen.

Han overtog et landshold, der ikke havde kvalificeret sig til VM tre af de fire foregående slutrunder, og så det som sin opgave både at tage vare på måden, holdet præsenterer sig på, spillerne opfører sig på, og på hele systemet omkring landets hold. Hele vejen ned til U15-landsholdet.

- Vi lærer drenge på 13 år at hilse pænt, at sige tak til manden, der vasker trøjerne, til tjeneren, der tager deres tallerkner efter middagen. De skal lære at opføre sig ordentligt og være taknemlige, har den uddannede skolelærer sagt om opdragelsen af et helt lands fodboldungdom.

Oscar Washington Tabarez har sat tingene i system, han har indført en fast spillestil og er i dag synonym med uruguayansk landsholdsfodbold. Han kaldes ikke andet end "El Maestro", og det er om nogen hans fortjeneste, at Uruguay i de senere år har overpræsteret voldsomt i forhold til landets størrelse.

Et ret fair hold

De omkring 3,4 millioner indbyggere i Sydamerikas næstmindste land har siden Tabarez' comeback som landstræner kunnet glæde sig over en fjerdeplads ved VM i 2010 og en sejr i Copa America året efter som de største triumfer, og de kan her og nu være stolte af, at Uruguay igen er blandt de sidste otte hold ved et VM. Fredag eftermiddag venter Frankrig.

Og franskmændene møder et uruguayansk landshold, der udfører Oscar Washington Tabarez' ide om fodboldspillet til noget nær perfektion.

Basis vil altid være en yderst solid defensiv, men den brutale dimension af spillet er så godt som væk. Det er ikke den tanke, man først får, når man tænker på et hold med den hårdt bidende Luis Suarez som en af stjernerne, men med blot 33 frispark begået i gruppespillet var Uruguay faktisk et af de mest fair VM-hold overhovedet.

Det afspejlede sig også i, at holdet blot fik et enkelt gult kort i de første tre kampe - Rodrigo Bentacur fik en advarsel midt i anden halvleg i den sidste gruppekamp mod Rusland.

Og selv om ottendedelsfinalen mod Portugal var et fysisk hårdt slag om hver eneste bold, klarede Uruguay sig også her igennem med blot at begå 13 frispark - lige så mange som Portugal - og uden at pådrage sig en eneste advarsel.

Ros fra Suarez

Oscar Washington Tabarez' langsigtede arbejde med at få spillerne til at opføre sig ordentligt - også på banen - bærer frugt. Uruguay er under VM indkvarteret i udkanten af Nisnij Novgorod i et sportskompleks, der minder mere om en højskole end et femstjernet hotel, helt i trænerens ydmyge ånd.

Og de gode manerer, han kræver af de helt unge spillere, kræver han også af sine største stjerner. Det gælder således også for Godin, Suarez og Cavani, at man rydder op efter sig selv, når man har spist, at man vasker sine egne støvler, at man er med til at bære kegler og bolde, og at man i øvrigt opfører sig ordentligt over for pressen og starter alle pressemøder med et "godmorgen" eller "goddag" til journalisterne.

Oscar Washington Tabarez siges også at have haft afgørende indflydelse på, at Luis Suarez fremstår som en mere moden og velovervejet spiller nu - uden at han af den grund har mistet sin aggressivitet - og Barcelona-stjernen taler varmt om sin landstræner.

- Han er en af de bedste trænere i verden, fordi han giver sig tid til at snakke med dig. Før hver eneste kamp snakker vi om, hvad jeg tænker på, og hvad jeg skal gøre, de snakke betyder meget for mig, fortæller Luis Suarez om Oscar Washington Tabarez, der selv forsøger at give sine spillere den størst mulige opbakning og tillid. Og ærlighed.

- Det vigtigste for en træner er at være ærlig. Der skal være sammenhæng mellem det, du siger, og det, du gør. Hvis der ikke er det, mærker spillerne det med det samme, og du mister respekten, siger den 71-årige Tabarez.

Han er slutrundens ældste træner, måske den mest respekterede af alle, og selv om han for to år siden blev diagnosticeret med Guillain-Barré-syndromet, der angriber hans nervesystem og gør, at han fysisk svækkes dag for dag og kun kan bevæge sig ved hjælp af en stok, skal man ikke tage fejl.

Han er Uruguays stærke mand.

Uruguays stærke mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce