Her ligger Brasiliens styrke og svaghed

Statistikerne har regnet ud, at Neymar har tilbragt omkring 14 minutter liggende under VM-kampene. Men han har også scoret to mål og afgjort kampen mod Mexico. Foto: David Gray/Scanpix

Her ligger Brasiliens styrke og svaghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brasiliens superstjerne Neymar deler vandene med sin opførsel. Selv i hjemlandet har der bredt sig en vis irritation, men træneren bakker ham op, det samme gør en VM-legende, og hovedpersonen selv tager det afslappet.

Måske det gik galt dengang i 2010, da 18-årige Neymar gik amok, fordi han ikke fik lov til at sparke et straffespark for sin klub Santos.

Træneren Dorival Junior straffede ham ved at smide ham af holdet og give ham en bøde på en tredjedel af månedslønnen.

Dagen efter fik træneren, der lige havde ført sit hold til mesterskabet i Sao Paolo, besked på at pakke sit træningstøj og forlade anlægget.

Bestyrelsens signal var klart - man lægger sig ikke ud med Neymar.

Måske det for alvor stak af for den da 24-årige Neymar, da han i august sidste år blev solgt til Paris St. Germain for 222 millioner euro - cirka 1,6 milliarder kroner - og dermed blev den dyreste fodboldspiller nogen sinde.

Eller måske er det simpelt hen bare er et helt klassisk tilfælde af en dårligt opdraget dreng, der siden er blevet endnu mere spoleret af det utal af mere eller mindre velmenende rådgivere, der altid følger efter pengene i topfodboldens pilrådne univers.

I har selv set billederne fra kampen, drag jeres egne konklusioner. Neymar er en stor spiller og en vigtig spiller for holdet, fordi han arbejder så hårdt. Også defensivt.
[b]om Neymars skuespil mod Mexico[/b]

De snakker kun om ham

Et eller andet er der i hvert fald gået galt for Neymar.

Hvordan er han ellers blevet den diva, han er?

Hvorfor er det ellers, vi bruger så lidt tid på at snakke om alle hans fortrinligheder på bolden og så meget tid på at diskutere og skændes om hans evindelige, pinagtige skuespil på banen?

Verdens dyreste og givetvis også en af verdens bedste fodboldspillere er i fokus af alle de forkerte årsager.

Ingen - eller i hvert fald meget få - snakker om, hvor godt organiseret og veltrimmet, det brasilianske landshold ser ud, fordi de har så travlt med at have en mening om Neymar.

Han gøres tykt til grin på nettet af opfindsomme typer, der kaster sig til jorden, fordi de får et klap på skulderen eller et lidt for hårdt håndtryk.

Og eksperterne står i kø for at have en mening om fænomenet Neymar.

Som vores egen Peter Schmeichel, der fra sin stol på den russiske tv-station Russia Today harcellerede over, at Neymar blev gjort til kampens bedste spiller mod Mexico. Han afgjorde godt nok kampen, men han opførte sig også til tider pinligt, og det faldt den altid retsindige Schmeichel for brystet ud fra devisen, at når Fifa hylder fairplay, burde man ikke hylde en snyder.

De snakker også i Brasilien

Og kritikken er ikke bare noget, alle vi andre finder på. Brasilianerne kan også.

Debatten raser i hjemlandet, hvor tilhængerne efterhånden har en lidt halv-skizofren indstilling til det, "Selecao" præsterer i Rusland. Eller rettere - hvad Neymar præsterer.

På den ene side kan de godt se, at landsholdet ikke kan klare sig uden Neymar, på den anden side orker de ikke at se på hans teatralske opførsel.

Så også derhjemme tiltrækker han sig mere opmærksomhed og sørger for mere debat end holdets indtil nu fine præstationer.

Verdensmesteren fra 1970 Tostao opfordrede i sin avisklumme forleden landstræner Tite til at tage fat i Neymar efter kampen mod Costa Rica, da han forsøgte at filme sig til et straffespark. Og blev afsløret af VAR.

En af landets førende fodboldkommentatorer, Galvao Bueno fra tv-stationen Globo, gjorde under samme kamp meget ud af at rose Coutinho og kaldte ham kampens bedste spiller. Han nævnte ikke Neymar med et ord.

Og Juca Kfouri, en af Brasiliens mest respekterede fodboldeksperter, beskylder slænget omkring Neymar for at overbeskytte ham og nægte at lade ham blive voksen.

- De er ikke gode for ham, han lever i en beskyttet verden, det er en slags Peter Pan-syndrom, mener Juca Kfouri.

Ronaldo forsvarer ham

Men så der så også dem, der forsvarer Neymar.

Dem, der mere ser ham som et offer end en slyngel.

Blandt dem den tidligere VM-topscorer og verdensmester Ronaldo.

- Jeg kan huske, hvordan det var, når man konstant blev sparket ned, så føler man sig udsat, man føler sig uretfærdigt behandlet, og så forsøger man at beskytte sig selv. Neymar er en intelligent spiller, der ved, hvordan man passer på sig selv, og jeg synes faktisk ikke, at dommerne har beskyttet ham nok under dette VM, siger Ronaldo til nyhedsbureauet Reuters.

Det er også den udlægning, landstræner Tite er kommet frem til. Han var tidligere i turneringen selv kritisk over for Neymar, men efter 2-0-sejren over Mexico skiftede han holdning og forsvarede sin superstjerne.

Og Neymar selv?

Tja, som den eneste brasilianske landsholdsspiller var han i ugerne op til slutrunden ikke tilgængelig for medierne. Den stil holdt han fast i efter de første tre kampe i Rusland, men efter sejren over Mexico stillede han op til tv-interview i minutterne efter kampen.

Det ville være synd at sige, at den brasilianske reporter gik hårdt til ham, men han berørte dog forsigtigt det penible emne, hvilket fik Neymar til at stikke ham et skævt smil og mumle noget om, at alle var ude efter ham, og han var forfulgt.

Belgien har et problem

Det er helt sikkert ikke hele sandheden.

Men det er omvendt heller ikke en hel løgn.

Ingen spiller i denne slutrunde har været udsat for så mange tacklinger, rene og urene, som Neymar. Naturligvis også, fordi han ofte selv inviterer til det, men det forklarer og forsvarer stadig ikke den hårdhed, han er blevet mødt med.

Og det forklarer da slet ikke, hvordan Mexicos Miguel Layun kunne slippe afsted med at træde ham over anklen, da han lå uden for banen forleden.

Den mexicanske landstræner Juan Carlos Osorio himlede op om, hvor forfærdeligt det var, at en vis spiller - han nævnte af en eller anden mystisk grund aldrig navnet - kunne tiltrække sig så meget opmærksomhed med den opførsel, men han forholdt sig ikke til sin egen spillers ubehagelige optræden, der burde have medført et rødt kort.

Så jo, Neymar deler vandene, den gode nyhed - for slutrundens og brasilianernes skyld - er, at han synes mere og mere indstillet på at koncentrere sig om det væsentlige og efterhånden ligner en mand, der er på vej mod topformen. Vi skal i vurderingen af Neymars præstationer i Rusland også lige huske på, at det ikke er mere end godt tre måneder siden, han brækkede en knogle i foden. Den skade synes han at være helt ovre nu.

Det har gjort ondt på Costa Rice, Serbien og Mexico, og det er heller ikke ret godt nyt for Belgien, fredagens modstander, der i sagens natur også har brugt en del energi på Neymar i sin opladning til kampen.

Og skuespil eller ej, Neymar er bare en spiller, alle hold frygter. Den belgiske forsvarsspiller Thomas Meunier, der formentlig får den tvivlsomme fornøjelse at være Neymars direkte modspiller fredag aften, satte på en pressekonference forleden ord på den kolossale udfordring, han og holdet står overfor fredag aften i Kasan:

- Helt ærligt, jeg aner ikke, hvordan vi skal stoppe Neymar.

Her ligger Brasiliens styrke og svaghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce