Her er finalens vigtigste profiler

Kylian Mbappé har taget slutrunden med storm og kan blive matchvinder i finalen. Foto: Christophe Simon/Scanpix

Her er finalens vigtigste profiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En forudseende forsvarsspiller, en forbløffende tilbageholdende midtbanespiller og en vild angriberkomet er profilerne hos Frankrig. Hos kroaterne skal de sætte deres lid til en god målmand, turneringens måske bedste spiller og turneringens måske mest snu angriber.

Frankrig og Kroatien mønstrer til sammen et væld af store navne i søndagens VM-finale. Vi har valgt seks ud - tre fra hvert hold - og peger på dem som spillere, der kan få afgørende betydning for, hvor VM-guldet havner.

Luka Modric kan med en god præstation i finalen blive kåret til turneringens bedste spiller. Foto: Manan Vatsyayana/Scanpix
Luka Modric kan med en god præstation i finalen blive kåret til turneringens bedste spiller. Foto: Manan Vatsyayana/Scanpix

Raphaël Varane, Frankrig

Det giver som regel et skævt billede af en forsvarsspillers værdi for et hold, hvis man måler det på antal scorede mål. Derfor er Real Madrid-forsvareren da heller ikke udpeget i denne sammenhæng, fordi han scorede det vigtige mål til 1-0 mod Uruguay i kvartfinalen. Det trækker naturligvis ikke fra, men når den 25-årige midterforsvarer kan få en væsentlig rolle i søndagens finale, er det naturligvis, fordi han om nogen har holdt sammen på den franske defensiv, der har fungeret så fremragende - ikke mindst i kampen mod Belgien.

Han har blot tacklet to gange i hele turneringen - den en af dem tabte han - men han har clearet bolden 34 gange og har blot begået to frispark i de første seks kampe. Forudseende og klog - ham skal kroaterne lige forbi.

Paul Pogba, Frankrig

Der var før turneringen mange spekulationer om, hvorvidt Pogba nu kunne affinde sig med en mere anonym rolle på et fransk hold, der mønstrer adskillige stjerner længere fremme på banen. Det korte svar er, at det kunne han godt. En enkelt gang - i kvartfinalen mod Uruguay - var han lidt langt fremme i skoene og tæt på den advarsel, der kunne have givet ham karantæne i semifinalen, men træner Didier Deschamps fik snakket ham til fornuft, og han var med at arbejde sejren hjem på ærlig vis.

Nu skal man ikke underkende muligheden for, at Pogba kommer anstigende med guldfarvet hår i finalen, men det er faktisk påfaldende, at han heller ikke på frisure-fronten har forsøgt at tiltrække sig opmærksomhed. Han danner sammen med Ngolo Kanté en skræmmende midtbaneduo, men når vi vælger Pogba frem for Kanté som profil, er det på grund af de offensive initiativer og evner. Selv om Pogba har sit første VM-mål til gode i denne omgang.

Kylian Mbappé, Frankrig

Sammenligningen med Pelé er ok for så vidt, at Mbappé lige som Pele i 1958 er stormet ind i slutrunden som den vilde, unge superstjerne, der simpelt hen bare ikke kan undgå at have en gylden fremtid for sig. Hvor Pelé for de fleste var ukendt dengang i Sverige for 60 år siden - tv-pakker og internettet var lige knapt opfundet - vidste vi jo godt, at Mbappé er en ekstraordinær spiller, men han har alligevel imponeret. Fortrinsvis naturligvis i kampen mod Argentina, som han afgjorde helt alene. Hans ryk forbi Marcos Rojo i starten af kampen var helt vildt, og han nåede en topfart på 36,5 kilometer i timen. Til sammenligning løber Usain Bolt 44 kilometer i timen, når han er hurtigst.

Kylian Mbappé viste mod Uruguay, at han også indeholder skuespiller-genet, og det er vel naturligt, at så ung en spiller dummer sig en gang imellem, men hvis han holder sig til det, han gør allerbedst, får den kroatiske back Ivan Strinic noget at se til - og hvis den gode Strinic holder Mbappé nede, kan han blive finalens store profil.

Danijel Subasic, Kroatien

Det må formodes, at franskmændene bliver toneangivende og mest afsluttende i en finale, hvor de er så stor favorit. Det kan godt udvikle sig til en taktisk kamp om, hvem der ikke vil have bolden, men udgangspunktet er, at Frankrig er favorit, derfor vil have flest afslutninger, og derfor er den kroatiske målmand en nøglespiller.

Danijel Subasic gik egentlig lidt under radaren i gruppespillet, fordi kroaterne spillede så suverænt ude på banen, at det slet ikke var nødvendigt for ham at udmærke sig. Det ændrede sig dramatisk mod Danmark, da han godt nok slap et lidt kluntet mål ind til 1-0, men siden blev den store helt i straffesparkskonkurrencen. Det gentog han mod Rusland efter en solid præstation i de første 120 minutter - de to mål kunne han intet gøre ved - og også i semifinalen mod England virkede han uhyre solid. Selv om man sagtens kan diskutere, om han skulle have gjort mere ved Kieran Trippiers frisparksmål. På bundlinjen står, at Kroatien får brug for en god målmand i finalen, derfor er Subasic en nøglespiller.

Luka Modric, Kroatien

Han er uden sammenligning den største profil på det kroatiske hold - velsagtens den største profil i kroatisk fodbold nogen sinde. Og der har ellers været mange. Modric har som en af få kroater spillet med i samtlige seks kampe og er med 604 minutter og 63 tilbagelagte kilometer den flittigste af alle på sit hold. Og der er kvalitet i stort set alt, han foretager sig. Han binder spillet sammen, han holder sammen på stumperne, når der er modgang - den har der været rigelig af for kroaterne - og han er målfarlig. To mål på 604 minutter lyder ikke af meget for en midtbanespiller, men han er trods alt delt topscorer hos Kroatien og har med 10 forsøg på mål været forholdsvis flittigt skydende. Man kan sagtens diskutere, om Modric har været hele slutrundens bedste spiller, men man kan ikke diskutere, om han er den mest værdifulde spiller for sit hold.

Mario Mandzukic, Kroatien

Som tidligere nævnt er det svært at se kroaterne komme til at dominere ret meget i finalen, og derfor bliver det igen et spørgsmål om at udnytte de få muligheder, der opstår. Det kan Mario Mandzukic.

Nej, to mål i seks kampe er ikke imponerende af den store Juventus-angriber, men de to mål, han har scoret, vidner om en angriber, der har det med at stå de rigtige steder. Det gjorde han mod Danmark, og han gjorde det i særdeleshed mod England, da han bare var mere snu end John Stones, da kampen blev afgjort med 10 minutter tilbage.

Mario Mandzukic har haft 12 afslutninger i sine 518 minutter på banen, og samtlige afslutninger er sendt afsted inde i feltet - derinde hvor de små chancer opstår, derinde hvor man scorer mål ud af ingen ting. Det har Mandzukic gjort to gange - med stor effekt - og det kan han gøre igen.

Her er finalens vigtigste profiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce