Kampen, alle forsøger at undgå

Harry Kane har ikke spillet noget stort VM, men han har scoret seks mål, og for ham står der både bronze og topscorerværdighed på spil lørdag eftermiddag. Foto: Franck Fife/Scanpix

Kampen, alle forsøger at undgå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både England og Belgien har spillet taberfinale før og tabt. I begge lejre erkender de, at det bliver en mental hård opgave at sætte sig op til kampen.

Kan du huske bronzevinderen fra VM 2014?

Eller 2010?

Eller 2006?

Hvis ikke, er du næppe alene.

Selv om langt, langt de fleste hold før en VM-slutrunde vil betragte det overhovedet at få noget om halsen i så stor en sammenhæng som noget kæmpestort, er det bare noget andet, når man står midt i det.

Fordi man lige kommer fra et nederlag.

Fordi man ganske få dage forinden havde bygget sig selv op til tanken om at stå i en finale.

At blive verdensmester.

Så er det populært sagt lidt fesent at skulle spille taberfinalen.

Men det er så det, Belgien og England skal tage sig sammen til lørdag eftermiddag i Sankt Petersborg.

Begge havde håbet på mere, begge har som nation og landshold prøvet at stå i denne situation før.

De to hold
De to hold formodes at stille således opEngland

Pickford, Stones, Walker, Maguire, Rose, Delph, Dier, Lingard, Arnold, Vardy, Kane.

Belgien

Courtois, Kompany, Alderweireld, Vertonghen, Chadli, Fellaini, Witsel, Meunier, Hazard, de Bruyne, Lukaku.

16.00 TV2, TV4, ARD

Nederlag i Italien

Englænderne prøvede det i 1990.

Efter en semifinale, der ikke kunne have gjort mere ondt.

På snart sagt den eneste chance i kampen fik England udlignet 10 minutter før tid, da Gary Lineker sneg sig fri i feltet. Inden da havde Andreas Brehme scoret på et frispark, der blev rettet af på den ondeste måde og sejlede hen over Peter Shilton.

Englænderne fik et mål annulleret i den forlængede spilletid, begge hold ramte stolpen, inden det hele skulle afgøres i straffespark. Og det var så den aften i Torino, at England grundlagde sit mildt sagt anstrengte forhold til straffesparkskonkurrencer - Chris Waddle og Stuart Pearce brændte, det gjorde tyskerne ikke.

Derfor skulle England spille om bronze mod værtsnationen Italien, og også det endte i skuffelse for englænderne. Salvatore Schillaci blev både matchvinder og topscorer i turneringen med sit mål på straffe til 2-1 fire minutter før tid.

Nederlag til Argentina

For belgierne endte et ellers forrygende VM i 1986 i skuffelse.

Holdet, der havde en del gengangere fra den der EM-kamp mod Danmark fra to år tidligere, havde eller spillet fremragende fodbold og i en af turneringens bedste kampe sendt Sovjetunionen ud i ottendedelsfinalen.

I næste runde gik det ud over Spanien efter straffespark, og så ventede en vis Diego Maradona i semifinalen.

Han klarede sig helt uden brug af hænder og snyd og afgjorde kampen med sine to mål - Belgien måtte nøjes med kampen om bronze.

Her ventede et fransk hold, der burde have stået i finalen. I en legendarisk kvartfinale slog franskmændene Brasilien efter straffespark for at blive slået af et defensivt og effektivt vesttysk hold med 2-0 i semifinalen.

Bronzekampen blev en underholdende affære, der endte i forlænget spilletid. Her var det reservespækkede franske hold bedst og endte med at vinde 4-2.

De vil gøre sig umage

Så selv om både englænderne og belgierne i de seneste timer og dage har været mere end skuffede over, at finaledrømmen bristede, har de dog det til fælles, at de jagter den første bronzemedalje. For belgierne den første VM-medalje overhovedet, for englænderne den første siden guldet for 52 år siden.

Og i begge lejre sporer man trods alt en vis kampgejst. Når vi nu er kommet så langt, kan vi lige så godt gøre os umage i den sidste kamp.

- Vi slog England i gruppekampen, og det kan vi gøre igen, sagde den belgiske forsvarsspiller Thomas Meunier forleden på et pressemøde - måske den mest motiverede spillere af alle belgiere, fordi han sad ude med karantæne i semifinalen mod Frankrig.

- Der er ikke nogen, der kræver af os, at vi vinder bronze, men vi vil rigtigt gerne. Bronzen er nu vores mål, og det er virkelig en kamp, vi gerne vil spille, sagde Thomas Meunier.

Helt samme indstilling har den engelske topscorer og anfører Harry Kane. Det er i hvert fald det, han forsøger at markere udadtil. Han er blevet meldt tvivlsom til kampen på grund af trætte ben, men han skulle være klar og er i givet fald klar til at forsvare sin VM-topscorerværdighed. Han fører listen med seks mål foran en af lørdagens modstandere, Romelu Lukaku. Kane kan med en enkelt scoring blive den første spiller siden VM i 2002, der scorer flere end seks mål i en slutrunde.

- Det var ikke den kamp, vi håbede, vi skulle spille, men vi vil forsøge at spille den med så meget stolthed som muligt, siger Harry Kane om lørdagens bronzekamp.

Og så i øvrigt - løsningen på vores lille gåde i starten. Tyskland vandt bronze i både 2006 og 2010, Holland vandt bronze for fire år siden.

I morgen bliver det så England eller Belgien.

Kampen, alle forsøger at undgå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce