Annonce
Østjylland

3F beskylder Stenvad Gartneri for løndumping af rumænere

<p>Stenvad Gartneri har i følge CVR 35 ansatte på gartneriet på Ørumvej. Indtil videre får de lov til at komme på arbejde, da 3F ikke vil lave blokade endnu. Foto: Tommy Loberg Jøns</p>

Fagbevægelsen demonstrerede torsdag morgen foran gartneriet på Ørumvej med flere folketingskandidater. Konflikten er ulovlig, mener ejeren.

En løn på blot 65 kroner i timen til en rumænsk arbejder på Stenvad Gartneri er så langt under en fair løn i følge 3F, at fagbevægelsen torsdag morgen pakkede faner, skilte og store bannere ud foran gartneriet på Ørumvej for at gøre alle forbipasserende opmærksomme på problemet.

Annonce

Fagbevægelsen har siden august 2014 haft kendskab til lønnen på 65 kroner i timen, men har indtil maj måned i år forsøgt at få ejeren af gartneriet, Morten Adamsen, til at lave en overenskomst med 3F.

Det har han nægtet, og derfor har der siden 12. maj været konflikt mellem Stenvad Gartneri og 3F.

Konflikten betyder blandt andet, at jobcentrene i Syddjurs, Norddjurs, Randers og Aarhus ikke må sende arbejdskraft til virksomheden.

»Der er ikke nogen, der kan leve af blot 65 kroner i timen. Deres brød bliver ikke billigere i butikkerne, bare fordi de får mindre i løn. De skal sikres ordentlige vilkår og en ordentlig løn,« siger Lydia Callesen, formand for 3F Norddjurs.

3F blev opmærksomme på løndumpingen, da en danske kvinde i august måned hev sin rumænske veninde og hendes lønseddel med til fagforeningen.

»Hun mente ikke, at det kunne være rimeligt, at hendes veninde blot skulle betales 65 kroner. Det er det absolut heller ikke, når lønnen burde være 130 kroner i timen plus pension,« forklarer Lydia Callesen.

Demonstrationen fra 3F, der bestod af folk fra Skive, Horsens, Randers, Silkeborg, Aarhus og lokale, var lovligt anmeldt til Østjyllands Politi og indtil videre bliver det ved demonstrationer.

»Der skal lidt mere til, før vi bestemmer os for en egentlig blokade af gartneriet. Men vi laver formentlig endnu en demonstration i næste uge,« siger Lydia Callesen, der havde selskab af flere folketingskandidater fra Enhedslisten.

»Det er helt central, at vi kæmper for at få stoppet løndumping. Det vil vi simpelthen ikke finde os i,« siger Nikolaj Villumsen, folketingsmedlem og kandidat for Enhedslisten.

Helt på linje var også den lokale Norddjurs-kandidat Ulf Harbo, der frygter, at arbejdsløsheden vil stige på Djursland, hvis ikke løndumping bekæmpes.

»Der er i forvejen en stor andel af arbejdsløse på Djursland og især i Norddjurs Kommune. De får jo endnu sværere ved at få arbejde, hvis lønnen dumpes. Djursland har i forvejen meget sæsonarbejde på marker og i gartnerier, men vi skal kæmpe for at undgå kinesiske tilstande med løn til to kroner,« siger Ulf Harbo.

Ejeren af gartneriet, Morten Adamsen, ønsker ikke at kommenterer på konflikten og demonstrationen med andet end en skriftlig meddelelse.

»Det er vores opfattelse, at konflikten er ulovlig, det har vi meddelt 3F. Vi vil ikke føre sagen i pressen men alene ved rigtige retsinstanser. Herudover har vi ingen kommentarer,« skriver Morten Adamsen til avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce