Annonce
Erhverv

3F lægger beviserne frem: DF-politiker gav ansatte 117 kroner i timen

3F har ingen planer om at frede Kim Christiansens bodega A'Porta i Mariager, selvom de ansatte ikke har nogen overenskomst. Der er større syndere at gå efter, lyder meldingen fra forbundets lokalafdeling i Mariagerfjord Kommune. Arkivfoto: Zarah Grothe

3F vil ikke sidde overhørigt, at DF-profilen Kim Christiansen anklager fagforbundet for at lyve om de ansattes vilkår på hans bodega i Mariager. Sagen er god nok, men der er større overenskomstsyndere at gå i kødet på, lyder meldingen fra forbundets lokalafdeling i Mariagerfjord.

Annonce

Mariager: 3F udsendte torsdag formiddag endnu en pressemeddelelse i den sag om Kim Christiansen og hans manglende overenskomst på folketingspolitikerens bodega A'Porta i Mariager, som har verseret siden 1. juledag.

I meddelelsen slår fagforbundet fast, at man altså ikke har fredet DF-profilen og hans forretning, som det ellers kunne tolkes ud fra det mediebillede, der tegnede sig i sidste uge.

- Hele mediedialogen omkring A'Porta endte med en artikel, hvor Kim (Christiansen, red.) i bund og grund sagde, at 3F er fuld af løgn, og hvor det blev konkluderet, at vi havde besluttet at frede hans forretning. Men det skal ikke være det sidste ord i den her sag, for det er ikke rigtigt. Og det har vi følt behov for at sige, lyder det fra faglig sekretær ved 3F Mariager Fjord, Karsten Mølgaard Sørensen.

Vi jagter ikke restauratører, fordi de er medlemmer af det ene eller andet parti - vi gør det, fordi de har forhold, som burde være bedre. Det har Kim Christiansen selvfølgelig, men vi må også konstatere, at der er forskel på at have to ansatte og 25 ansatte.

Karsten Mølgaard Sørensen, faglig sekretær
Annonce

Fik 117 kroner i timen

Lige siden sagen om den manglende overenskomst på A'Porta begyndte at rulle, har Kim Christiansen holdt fast i, at, han ikke ønsker at tegne en overenskomst på sine medarbejderes vegne. Han har flere gange sagt, at han aflønner sine medarbejdere, som han skal, og at der derfor ikke er noget at komme efter for 3F.

Men den holdning deler 3F ikke.

I torsdagens pressemeddelelse henviser 3F til en ansættelsesaftale fra oktober 2014, som er blevet indgået mellem Kim Christiansen og en medarbejder på et tidspunkt, hvor bodegaen - ligesom nu - stod uden forpagter.

I aftalen står der specifikt skrevet, at "medarbejderen har ikke ret til løn under sygdom". Ligeledes er det anført, "der er ikke på virksomheden en firmapensionsordning. Der er taget højde herfor ved lønfastsættelsen".

3F oplyser, at lønnen ifølge den pågældende ansættelsesaftale er 117 kroner i timen, samt at arbejdet primært består i tilberedning af smørrebrød - men også servering i bar og restaurant, samt rengøring.

- Den overenskomstmæssige løn for dette arbejde, der både omfatter faggrupperne kok, tjener og medhjælper, ville på samme tidspunkt være mindst hhv. 163,45 kr. (kok), 163,62 kr. (tjener) og 126,82 kr. (medhjælper). Lønnen ligger således mindst syv procent under branchens overenskomstmæssige lønninger, og dertil kommer så manglende pensionsordning osv. (Herudover er der tillæg for arbejde om aftenen, natten, weekender, et særligt løntillæg på 1,15 procent, helligdagstillæg, overtidstillæg, 6. ferieuge og meget, meget mere), hedder det i pressemeddelelsen.

Annonce

Svært at gøre noget

Karsten Mølgaard Sørensen er manden, der på vegne af 3F både før og efter nytår har haft den direkte dialog med Kim Christiansen om den manglende overenskomstaftale på A'Porta.

Han erkender, at 3F ikke har fysiske beviser for, at de nuværende ansættelsesaftaler på A'Porta er magen til den godt tre år gamle ansættelsesaftale. Men ikke desto mindre føler han sig ret overbevist om, at det er tilfældet.

- Da jeg viste Kim (Christiansen, red.) ansættelsesaftalen fra 2014, indrømmede han over for mig, at de nuværende aftaler er ligesådan. Men efterfølgende har han trukket sit udsagn tilbage, og så er der ikke meget, vi kan gøre i sagen, siger Karsten Mølgaard Sørensen.

3F oplyste derfor i sidste uge, at man i første omgang havde besluttet at undlade at konflikte med DF'eren for i stedet at sætte fokus på debatter om den danske model og arbejdsmarkedet frem mod det kommende folketingsvalg.

Annonce

Der er større fisk i havet

Den udmelding blev imidlertid tolket som om, at 3F havde valgt at frede Kim Christiansen og hans forretning. Og det er altså på ingen måde tilfældet, fastslår Karsen Mølgaard Sørensen.

- Vi ønsker ikke, at restauranter, der er i vores søgelys, skal gå og tro, at man bare kan slippe. Men vi jagter ikke restauratører, fordi de er medlemmer af det ene eller andet parti - vi gør det, fordi de har forhold, som burde være bedre. Det har Kim Christiansen selvfølgelig, men vi må også konstatere, at der er forskel på at have to ansatte og 25 ansatte. Derfor står han og A'Porta altså ikke øverst på vores liste, siger den faglige sekretær fra 3F.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce