Annonce
Randers

3F til Torben Hansen: Stil lærlingekrav til virksomheder

På Kloge Hænder-messen kan virksomheder og potentielle lærlinge møde hinanden. Men der skal mere til ifølge 3F. Arkivfoto: Flemming Krogh
Fagforeningen 3F opfordrer borgmesteren i Randers til at stille større krav til virksomheder, som udfører arbejde for kommunen. De skal have lærlinge, lyder det. Det ligger dog ikke i kortene, at 3F's ønske bliver en realitet.

Randers: I et læserbrev bragt i Amtsavisen rækker forbundssekretæren i fagforeningen 3F, Søren Heisel, hånden ud mod Torben Hansen (S), borgmester i Randers. ”Kære borgmester Torben Hansen. Vi i 3F opfordrer dig hermed til at […] tilslutte dig idéen om at lave lærlingeklausuler. På den måde kan du og det øvrige byråd være med til at skabe flere faglærte i fremtiden”

Idéen går kort fortalt ud på, at kommunen skal stille krav om, at de virksomheder, som byder på offentligt arbejde, skal have én lærling ansat per ti faglærte, hvis de skal tages i betragtning til et udbud.

- Kommunen formøbler jo borgernes penge, og derfor er det også rimeligt nok, at man tager et samfundsmæssigt ansvar. Det er ikke anderledes, end at der også er klausuler, som siger, at virksomhederne skal have ordentlige ansættelsesvilkår, forklarer Søren Heisel.

Baggrunden for forslaget er, at der i Danmark er otte til ti tusinde unge på erhvervsuddannelserne, som mangler en praktikplads. Og det er ifølge Søren Heisel lidt paradoksalt, fordi der i Danmark er en landsdækkende målsætning om, at 30 procent af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse, da der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Omkring 22-23 procent af de unge søgte i år en erhvervsuddannelse i Randers.

- Det kan være svært at overbevise de unge om, at de skal tage en erhvervsuddannelse, hvis der ikke er praktikpladser til dem. Det her forslag kan være med til at øge det incitament, og på den måde få flere borgere i beskæftigelse og øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Det vil helt klart være en gevinst for Randers Kommune, hvis det kan lykkes, siger Søren Heisel.

Annonce

Stort fokus på lærlingepladser

Ellen Petersen (S), formand for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune, fortæller, at man i Randers allerede har stort fokus på at sikre et større antal lærlingepladser.

Et enigt byråd bakkede således op om en ny partnerskabsaftale mellem Randers Kommune, arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolerne, der blandt andet har som formål at sikre, at der er praktikpladser til lærlinge.

- Den aftale er jeg faktisk stolt over, og jeg synes, vi er kommet meget langt her i Randers. Det er en udfordring for hele samfundet, og noget, som vi alle sammen skal hjælpe hinanden med at løse, siger udvalgsformanden.

Ellen Petersen, der selv sidder i 3F’s hovedbestyrelse, har personligt ikke har noget imod uddannelsesklausuler i offentlige udbud, som Søren Heisel foreslår det. Men lige nu er det ikke aktuelt i Randers, forklarer hun.

- Den partnerskabsaftale, vi indgik i maj, forhindrer ikke klausuler. Men så længe vi kan finde løsninger i samarbejde, har vi en tro på, at det holder længst. Dermed ikke sagt, at vi ikke kan havne i den situation, men der er vi ikke nu, siger Ellen Petersen.

Flere udfordringer

For at forslaget skal kunne realiseres, kræver det mere end bare velvilje hos landets kommuner. En lærlingeklausul, som Søren Heisel beskriver den, vil nemlig være i strid med udbudsloven. Derudover kan kommunen også havne i en penibel situation, hvis virksomheden, med det billigste tilbud i kroner og øre, ikke opfylder lærlingekravene.

- Der synes jeg, man skal kigge lidt bredere på, hvad det bedste tilbud egentlig er. Det er også dyrt for kommunen, hvis man har borgere, som skal ned og have kontanthjælp, fordi de ikke kan få en praktikplads, siger Søren Heisel.

Underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, påpeger, at en lærlingeklausul i offentlige udbud potentielt kan ekskludere mange lokale, mindre virksomheder. Det gælder virksomheder, der ikke kan godkendes til at have lærlinge, eller virksomheder, som arbejder med områder, hvor der ganske enkelt ikke er relaterede erhvervsuddannelser.

- Det er klart, at der er nødt til at være undtagelser. Er der eksempelvis tale om en virksomhed, som faktisk mangler lærlinge, og har søgt efter dem, skal det ikke gå ud over den. Er det umuligt for kommunen at løse et udbud, så må det naturligvis genovervejes, forklarer Søren Heisel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Thomasberg skifter fire: Nye offensive esser skal sende Randers FC i top 6

Annonce