Slut med frit at fortælle om skader i Randers FC

En ny lov i EU gør, at fodboldklubberne ikke længere må fortælle detaljer om spillernes skader, medmindre de har givet tilladelse til det. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Slut med frit at fortælle om skader i Randers FC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny lov i EU har gjort det mere bøvlet for Randers FC at fortælle detaljerne om skadessituationen i truppen. Man har dog fundet en løsning, hvor spillerne kan skrive under på, at det er i orden at give offentligheden nyhederne.

Randers: Historier og opdateringer om skadede spillere har i mange år været en del af nyhedsstrømmen i sportspressen og på klubbernes egne digitale platforme.

Men efter at der i maj blev indført en ny databeskyttelseslov i EU, har klubberne ikke bare uden videre kunnet offentliggøre detaljerne om spillernes skadessituation.

Skal det ske, kræver det i hvert enkelt tilfælde tilladelse fra spilleren, og det har man også måttet tage bestik af i Randers FC. Her har man siden foråret været igang med at indhente samtykke fra samtlige ansatte i klubben.

- Det har været et kæmpe stykke arbejde. Vi har skullet indhente omkring 500 tillæg til kontrakterne, og det gælder alle fra bestyrelsesmedlemmer og frivillige til spillere og andre, som på den ene eller anden måde er tilknyttet Randers FC, siger direktør Henrik Jørgensen, der anslår, at hele processen har kostet klubben nogle hundredetusinde kroner.

Ved at lave tillæg til kontrakterne med spillerne har klubben sikret sig en generel tilladelse til, at man fortsat vil kun give offentligheden opdateringer på de skadede spillere.

- Vi ved, at det er noget, som vores fans og følgere rigtig gerne vil have information omkring, men i princippet må ikke vi fortælle, hvilken type skade der er tale om, medmindre spilleren har givet tilladelse til det. Derfor har vi så lavet de her tillæg til kontrakterne, hvor spillerne skriver under på, om vi må bruge de informationer. Men det er stadig noget, vi skal ind og opdatere hver tredje måned, ligesom vi skal være opmærksom på det, hver gang vi henter en ny spiller, siger Henrik Jørgensen.

Fodbolden og databeskyttelse
Fodboldklubber og trænere skal passe på med at dele oplysninger omkring spillere med offentligheden, efter at der 25. maj i år blev vedtaget en ny databeskyttelseslov i EU.Loven betyder blandt andet at:

Fodboldklubber ikke længere må offentliggøre detaljer omkring en spillers skade, medmindre de får samtykke fra spilleren. Det skyldes, at det er personfølsomme oplysninger.

Fodboldklubber må gerne oplyse, at en spiller er skadet og den længde, som spillerens forventes at være ukampdygtig.

Databeskyttelsesloven kan ikke omgås ved at lave tilføjelser i en spillerkontrakt.

Som udgangspunkt klager man på egne vegne, men man kan få andre til at repræsentere sig gennem en fuldmagt. Datatilsynet kan dog også starte en sag op af egen drift.

Fodboldklubberne risikerer bøder, hvis de overtræder loven. EU har lagt op til, at grove overtrædelser kan koste fire procent af omsætningen. Bødeniveauet er dog endnu ukendt.

Der er endnu ikke afsagt domme i forbindelse med sager i henhold til den nye databeskyttelseslov. Datatilsynet oplyser, at flere sager (ikke nødvendigvis fodbold) er på vej gennem systemet. De første afgørelse ventes omkring nytår eller senere.

Datatilsynet er tilsynsmyndighed på området og behandler klager. I behandlingen af en sag høres de forskellige parter, og med udgangspunkt i loven træffes en afgørelse.

Kilde: Ritzau

Kan sige nej

Randers FC har rådført sig med både DBU og advokater for at sikre sig, at reglerne er overholdt.

Bryder man reglerne, risikerer man nemlig store bøder.

- I bund og grund passer de her regler ikke så godt til en sportsvirksomhed som vores, fordi det har været en naturlig del af vores verden at fortælle om, hvordan det ser ud med vores skadede spillere. Selvfølgelig kan der nogle gange være nogle taktiske hensyn i forhold til modstanderne, som gør, at man ikke fortæller alt. Men vi vil gerne være åbne omkring det, og derfor har vi valgt at gøre det på den her måde, hvor vi sikrer os, at vi stadig kan melde noget ud, uden at det er i strid med reglerne, siger Henrik Jørgensen.

I princippet kan en spiller vælge at sige nej til at underskrive samtykke, og så er man nødt til at respektere det i Randers FC.

- Reglerne er til for at blive fulgt, så det gør vi. Men vi er glade for, at vi har fået lavet en god aftale med spillerne, som gør, at vi så vidt muligt stadig kan fortælle, hvorfor en spiller ikke er på holdkortet. Hvis årsagen er, at spilleren er skadet, er der jo ingen grund til, at der eksempelvis opstår forkerte rygter om, at spilleren er sat af, siger Henrik Jørgensen.

Slut med frit at fortælle om skader i Randers FC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce