Annonce
Østjylland

45-årig dømt for medvirken til sprængning af tre hæveautomater

Genrefoto: Iris/Scanpix

Retten i Randers har idømt en 45-årig mand fra Djursland et års fængsel for hans rolle i tre sager om sprængning af hæveautomater. Dermed er den sidste af i alt fire mænd nu dømt i sagen, som har verseret i mere end to år.

Annonce

Djursland: Et enkelt år bag tremmer. Det er den udsigt, som 45-årige Jakob Rudbeck fra Djursland kan se frem til, efter et enigt domsmandsting i retten i Randers fredag eftermiddag dømte ham skyldig i medvirken til sprængning af tre hæveautomater i henholdsvis Auning, Grenaa og Give.

Med byretsdommen er der sat et foreløbigt punktum i en spektakulær sag om bankbokssprængninger, som allerede sidste sommer sendte tre andre mænd bag tremmer et sted mellem tre et halvt og fem år.

Sagen tog sin begyndelse for mere end to år siden, da Sparekassen Djurslands pengeautomat i Auning natten til 11. juli 2016 blev sprængt i luften og lænset for mere end 550.000 kroner i danske kroner og euro.

Mindre end en måned senere - nemlig natten til 5. august - fulgte endnu en bokssprængning. Denne gang var målet Sparekassen Djurslands hæveautomat i Grenaa, som det mislykkedes tyvene at sprænge hul i. Selve eksplosionen medførte dog skader på bygningen for mere end 350.000 kroner.

Natten til 31. august 2016 fandt den sidste af de tre bokssprængninger, som den 45-årige stod tiltalt for at have deltaget i, sted. Fra hæveautomaten, der var placeret i Jyske Banks filial i Give, stjal gerningsmændene 690.000 kroner og 17.660 euro, inden de som ved de foregående bokssprængninger forsvandt i en sort Audi RS6.

Annonce

Gik efter 3,5 år

Den sorte Audi, der viste sig at være stjålet, blev i efteråret 2016 fundet under en ransagning på Jakob Rudbecks bopæl på Djursland. Og eftersom den var blevet specialtillavet som flugtbil med en agent 007-lignende gulvlem, var det ifølge anklager i sagen, Rasmus Gyldenløve, usandsynligt, at den 45-årige skulle have været uvidende omkring Audiens formål, når nu den stod placeret på hans bopæl.

Desuden mente anklageren, at videomateriale, sms'er og vidneudsagn, som var blevet fremført under afhøringer og i retten udgjorde bevis for, at Jakob Rudbeck havde været aktivt involveret i de tre sprængningssager. Derfor gik han efter en domfældelse på i omegnen af tre et halvt år.

Annonce

Bevis for aktiv medvirken udeblev

Men det var sagens domsmandsting med byretsdommer Iver Roger Iversen i spidsen ikke enig i. De dømte ham ganske vist skyldig i medvirken til bankbokstyverierne, men vurderede, at der ikke var belæg for at konkludere, at han havde deltaget aktivt i bokssprængningerne.

Hertil lagde man, at fængselsdommen på et år skulle anses som en tillægsstraf i forhold til en dom på to år og tre måneder for hæleri, ulovlig våbenbesiddelse, m.m., som Jakob Rudbeck allerede i 2016 blev idømt som følge af ransagningen på hans bopæl.

- Jeg er tilfreds med, at man er nået frem til, at han havde et ansvar i sagen. Selvom han kun dømmes for medvirkningsansvar, så synes jeg godt, at straffen kunne have været højere under hensyn til forholdets grovhed. Men jeg tager dommen til efterretning, lød det fra Rasmus Gyldenløve, da dommen var afsagt.

Annonce

Stadig mulighed for anke

Den 45-årige har under hele sagen nægtet sig skyldig. Desuden argumenterede hans forsvarer, Jan Schneider, i sin procedure for, at sagen i det hele taget skulle frafaldes på grund af procedurefejl fra anklagemyndighedens side.

Men ikke desto mindre lod der til at være god stemning hos forsvaret efter dommen.

- Vi er kede af, at retten ikke var enig i vores processuelle indsigelse. Men når det er sagt, så tager vi til efterretning, at strafudmålingen på ét år ligger væsentligt under det niveau, som anklagemyndigheden havde lagt op til, lød det fra Jan Schneider.

Jakob Rudbeck var ikke til stede i retten ved selve domsafsigelsen, hvorfor Jan Schneider på vegne af sin klient udbad sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke af sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce