Annonce
Portræt

50 år som aktiv erhvervskvinde: Karen Smeds ambitioner fik datidens mænd til at måbe

Karen Smed har nået næsten 50 år som forretningsdrivende i Randers. Foto: Annelene Petersen
Karen Smed klarede sideløbende med forretningsdrift at være organisatorisk og politisk aktiv.

Da en purung Karen Lyngholm Smed hjemme i Granslev, hvor hendes far drev en vognmandsforretning, efter sin realeksamen ytrede ønske om at komme til at arbejde med design og tøj, var det ikke lige den vej, hendes far mente, hun skulle gå. Så på et tidspunkt gav han hende et valg - hun kunne blive elev enten ved postvæsenet, ved Houlbjerg-Granslev Kommune eller i Hadsten Bank.

Valget faldt på Hadsten Bank. Men en tid efter endt uddannelse gik den da 23-årige Karen Smed ind til bankdirektøren og meddelte, at hun gerne ville sige sin stilling op.

- Direktøren vippede næsten ned ad stolen - at være i en bank var jo nærmest en livstidsansættelse. Og bedre blev det da ikke af, at jeg fortalte, at jeg ville åbne en tøjbutik i Randers, husker Karen Smed.

Men grundlaget var skabt, for sammen med sin bror, den senere så kendte erhvervsmand Jimmy Smed, havde Karen Smed nemlig købt en ejendom i Vester Kirkestræde i Randers og åbnede her i december 1969 - altså for næsten 50 år siden - forretning under navnet Girl.

Det var, som Karen Smed selv siger, en type forretning, der var lidt anderledes:

- Her kom piger, der ikke handlede samme sted som deres mor, forklarer hun.

Ret snart fik Karen Smed mulighed for at udvide forretningen og fik desuden en dengang 20-årig ansat, Helle Kristensen, som først stoppede hos Girl 40 år senere.

Brødregade

I begyndelsen af 1980erne etablerede Karen Smed sig desuden i Brødregade med butikken Club 35. Også den blev udvidet, da Karen Smed købte de lokaler, hvor Hauge Garn havde haft til huse. Men den oprindelige Girl lå stadig i Vester Kirkestræde indtil 1984, da den rykkede til Houmeden.

Som omtalt er Girl her i år afhændet og hedder nu Taste. I et nabolokale er Karen Smed den næste måneds tid i gang med at sælge de sidste varer fra Girl.

Forretningen i Brødregade blev nogle år forinden solgt til en svensk optikerkæde.

Engagementet i design og tøj er kommet til udtryk på flere måder. Således drog Karen Smed personligt - til tider sammen med en medarbejder eller en kollega - til Paris for selv at købe de seneste nyheder hjem. Faktisk skete det op til 10 gange om året gennem 15 år, og i de fleste tilfælde kørte Karen Smed selv turen i bil, hvilket gav mulighed for at kunne medtage noget af de indkøbte.

- Jo, jeg "kan" Paris, konstaterer Karen Smed da også efter de talrige arbejdsbesøg.

Handelsstandsforeningen

Naturligt for den unge forretningsindehaver ville Karen Smed gerne være medlem af den daværende Randers Handelsstands Forening. Men det var bare ikke så enkelt. Blandt andet skulle man møde op med underskrift fra to stillere, og i første omgang kom den da 25-årige Karen Smed ikke ind.

- Foreningen havde lige optaget Doris Poulsen som sit første kvindelige medlem, og nu kom sådan en ung én som mig og ville være med - det kunne bestyrelsen ikke acceptere, fortæller Karen Smed. Efter nogen debat i foreningen blev hun dog alligevel optaget, og ved skæbnens ironi skulle hun siden endda blive medlem af bestyrelsen.

I en anden forening, Randers Tekstilhandlerforening, blev Karen Smed også aktiv, tilmed som formand, og da senere Randers Cityforening blev etableret, var hun en tid formand og er i dag næstformand, ligesom hun er medlem af bestyrelsen i Randers Handelsråd. Men disse poster slipper hun efter salget af Girl.

Randers Byråd

En dag i 1990erne fik Karen Smed en opfordring fra ledende folk i Det Konservative Folkeparti om at lade sig opstille til byrådet.

Efter nogen overvejelse sagde Karen Smed ja, og det skulle blive til tre perioder plus et år som medlem, tilmed på vigtige poster som 2. viceborgmester og - ikke mindst - som formand for Teknik & Miljø-udvalget.

- Det vakte nogen opsigt, da borgmester Keld Hüttel (S) på et byrådsmøde annoncerede, at udvalget skulle skifte formand midt i perioden, og mit navn blev nævnt. Der var medlemmer både i Socialdemokratiet og i Venstre, der havde sat næsen op efter posten, fortæller Karen Smed, der samtidig konstaterer, at det var første gang, socialdemokraterne frivilligt gav en sådan post fra sig.

Der skulle vise sig at være betydelige projekter undervejs - udstykning i Hornbæk, brolægning i midtbyen, nyindretning af Østervold og etableringen af Randers Regnskov. Om det sidste fortæller Karen Smed med et smil, at hun af sin sidemand i byrådssalen, Bjarne Overmark (Beboerlisten) ellers var blevet advaret imod "det bynære krokodillefængsel".

Ved valget i 2007 valgte Karen Smed ikke at genopstille.

Men Karen Smed har stadig posten som formand for Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune. Fonden har omkring 40 lejemål i kendte bygninger som Niels Ebbesens Hus, Buchwalds Hus, Lille Rosengård, Vestergade 4-6 og den ejendom, som for år tilbage husede Landboernes Møbelmagasin.

Fonden har et godt samarbejde med Randers Kommune, og man kan i bestyrelsen glæde sig over stor interesse for at leje sig ind. Sine steder er der endda venteliste.

Med i billedet af en særdeles aktiv erhvervskvinde hører, at Karen Smed en tid var medlem af Den Sociale Ankestyrelse med mange møder i København, og hun var domsmand ved Vestre Landsret i Viborg.

Karen Smed er medlem af repræsentantskabet for Verdo.

Køsters Allé

Privatlivet deles i et hus på Køsters Allé sammen med ægtefællen, Robert Jensen, der efter mange år er gået på pension fra sit job på Scandia. De er forældre til sønnen Mark, der bor på Frederiksberg og til daglig er sikkerhedschef for Magasins forretninger i København med kontor på Kongens Nytorv. Han er far til en dreng på knapt tre år.

Fritiden kan nydes dels i en lejlighed i Skagen, dels i et hus på Norddjursland.

Den forøgede fritid vil blandt andet blive tilbragt med at studere kunst, en interesse, som ikke mindst ægtemanden har. Desuden fortsætter Karen Smed med at følge med i både fodbold og håndbold ved selv at være til stede på lægterne.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

5 ting vi lærte: Randers FC kan vinde grimt, men skal stadig hæve niveauet

Annonce