Annonce
Østjylland

60 år: Kræft gav Egholm en ny vild heltinde

Elsebeth Egholm er ikke mindst kendt for sine bøger om den århusianske krimireporter Dicte Svendsen. De senere år er det dog den nye kvindelige helt Rina, der har præget Egholms populære krimier. Torsdag 17. september fylder hun 60 år. Arkivfoto: Michael Svenningsen/Ritzau Scanpix
Elsebeth Egholm fylder 60 år torsdag 17. september og er en de mest populære danske krimiforfattere. Hun vil skrive underholdende historier til et bredt publikum.
Annonce

60 ÅR: Krimidronning er nærmest blevet en stillingsbeskrivelse i takt med genrens enorme popularitet.

Heriblandt århusianske Elsebeth Egholm, som torsdag 17. september fylder 60 år. Hun er en af de mest ferme kvindelige krimisnedkere herhjemme og især kendt for de succesrige romaner om krimireporteren Dicte fra Aarhus.

Egholm, der selv er fra Aarhus, studerede musik som ung, men skiftede musikken ud med det skrevne ord på Journalisthøjskolen.

Siden blev hun bagsideredaktør på Berlingske. Men gradvist etablerede hun sig som freelanceskribent og leverandør af noveller og klummer til ugeblade.

En opfordring i 1998 til at skrive en bog blev til "De frie kvinders klub". Og så var den ged barberet. Velsælgende romaner er siden tikket i en flittig strøm fra Egholms skrivemaskine.

Hendes force er at spinde et krimiplot og garnere det med tidsaktuelle samfundstemaer til en vedkommende personhistorie.

Som det skete med Dicte-bøgerne, der også blev til en populær tv-serie med Iben Hjejle i hovedrollen på TV2.

Året inden droppede TV2 ellers efter bare en enkelt sæson tv-serien "Den som dræber" også forfattet af Elsebeth Egholm. Den blev et seer- og anmeldermæssigt flop.

Med Dicte var der imidlertid ingen slinger i valsen. Serien blev en succes for Egholm, for Hjejle og sågar for Aarhus. Beregninger viste, at eksponeringen af Smilets By i tv-seriens optagelser havde en reklameværdi på hele 137 millioner kroner.

Annonce

Spritny bog

Men alvorlig sygdom blev enden på det mangeårige professionelle parløb mellem Egholm og Dicte. I 2015 fik Elsebeth Egholm konstateret brystkræft og måtte gennem kemo og operation.

Undervejs blev Dicte parkeret. I stedet opfandt Egholm den mere vilde, unge læge Rina med et hemmeligt liv som murklatrer og graffitikunstner. Hun har foreløbig været hovedperson i to Egholm-krimier, som har givet forfatteren ny opdrift.

Hendes spritnye roman, "Som natten kender stjernerne" er dog ikke en Rina-krimi. Snarere en kærlighedsroman om familiehemmeligheder og besværlig forelskelse.

Egholm var gift med den britiske krimiforfatter Philip Nicholson fra 1994 til hans død i 2005.

I dag bor hun i Risskov sammen med kæresten Jürgen Klahn, der er aktiehandler - og siden 2016 også krimiforfatter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce