Annonce
Navne

60 år som glad festmusiker

Martin Petersen er still going strong ved klaveret. Foto: Lars Rasborg.

Martin Petersen har spillet adskillige steder i verden.

Da festmusiker - hans eget foretrukne udtryk - Martin Petersen i 2012 fyldte 75 år, beskrev vi i en portrætartikel, hvordan landmandssønnen fra Paderup, senere Ølst, som helt lille dreng begyndte at spille på et spinet hos sine morforældre, senere på det klaver, som forældrene købte til ham, og hvordan en ny karl på gården, Jørgen Simonsen, spillede på så godt på klaver, så drengen både samme tid var rystet og lamslået.
Her i september er det 60 år siden, Martin Petersen havde sit første professionelle job som musiker, og det er i nærværende artikel derfor nogle glimt fra et helt usædvanligt liv som musiker, vi bringer.

Debut i Tårnet

På et tidspunkt flyttede Martin Petersens forældre til Storegade i Randers, lige oven over den daværende Restaurant Ritz, senere Maxim, og lyden fra de skiftende orkestre gik så tydeligt igennem op til stuen, at drengen kunne sidde ved klaveret og spille med!
Som maskinarbejderlærling på Strømmen blev unge Martin Petersen medlem af DSU, der havde lokaler i lokalet Tårnet på Jylland, og netop her fik Martin Petersen i september 1955 sin debut. Han og nogle kammerater havde dannet et jazzorkester, Tittino, og blev, formedelst 10 kroner per stemme, hyret til at spille ved en jitterbugkonkurrence.
Næste job blev helt særligt - Stig Lommer Revyen blev opført på Jylland, og de unge mennesker fik til at opgave at spille inden forestillingen. De medvirkende var så kendte skuespillere som Lily Broberg, Kjeld Petersen og Dirch Passer, med hvem Martin Petersen fik et livslangt venskab.
Et tredje tidligt højdepunkt indtraf, da værkfører Hjort Møller - en bror til fiskehandler Hans Møller - engagerede orkestret til en personalefest.
»Vi kan kun 15 numre«, oplyste de unge mennesker.
»Så spil dem igen, når I er færdige med nr. 15«, svarede Hjort Møller. Og det skete så tre gange!
Annonce

Ballernes konge

Martin Petersen blev nu kontaktet af kapelmester Knud Lange, også kaldet »Ballernes Konge«. Han havde adskillige orkestre, som spillede under hans navn, og han havde brug for musikere, som kunne læse noder.
»Man vidste aldrig, hvem man kom til at spille sammen med«, husker Martin Petersen.
Men engagementerne gav så godt, at Martin Petersen på én aften tjente mere end ved at være lærling på Strømmen i en hel uge.
I midten af 1950erne fik orkestret hyre på Skovpavillonerne i Mariager og Hobro, og så var der sket noget nyt på Jylland:
Den store sal kunne omdannes til etablissementet Roxy, hvilket betød, at man kunne nøjes med et orkester på seks mand mod ellers otte på den store scene. Martin Petersens orkester blev engageret til at spille her.
Annonce

Tvivl om tøjet

Næste engagemenet var på Centralen, hvor der blev spillet fra kl. 20 til kl. 3 om natten.
Orkestermedlemmerne var alle under uddannelse og måtte skiftes til at sove.
»Når jeg vågnede tidligt om morgenen, var jeg i tvivl - skulle jeg trække kedeldragt på eller skulle det være musikertøjet«, husker Martin Petersen.
Så populært blev orkestret, at det fik tilbudt engagement på det fornemme Kystens Perle ved Helsingør og sågar i Beirut.
På den tid var Elvis Presley soldat i Tyskland, og Cliff Richard var stærkt på vej frem. Men de tyske orkestre spillede ikke den type musik, så Martin Petersen og hans orkester blev engageret til tyske byer, hvor de dels akkompagnerede skiftende artister, dels spillede til dans.
Annonce

Kendte navne

Hjemvendt til Danmark fik Martin Petersen kontakt til Otto Brandenburg, som netop havde sagt farvel til Four Jacks. Det blev til turnéer med den populære sanger, som blev fulgt op af tilsvarende med Daimi, der netop havde fået sit gennembrud.
Igennem årene har Martin Petersen akkompagneret nærmest et utal af kendte navne - fra den lokale tryllekunstner Billy Alexix over Holger Fællessanger til Poul Bundgaard og Wandy Tworek. Listen er absolut ufuldstændig.
En særlig oplevelse var det, da violinisten Finn Ziegler en dag skulle bruge en pianist og en bassist til en koncert i Løgstør, i øvrigt ikke længe før han døde. Det blev til, at Martin Petersen tog klaverjobbet og fik bassisten Michael Fraun med.
Annonce

Gode år i Norge

Undervejs i karrieren har Martin Petersen i en længere periode haft engagementer i Norge og her truffet sangeren Geir Hjørnevik, hvilket blev beskrevet i en særskilt portrætartikel. i avisen i går. Geir Hjørnevik kom til Randers igen den 17. og 18. september til koncerter på Café 38 og Café Phønix.
I Norge spillede Martin Petersen bl.a. på Kongelig Norsk Sejlklubs »Dronningen« på Bygdøy og havde tre gange medlemmer af den kongelige familie blandt publikum.
En speciel oplevelse her var, at hele holdet bag filmen »West Side Story« indtraf på krydstogtskib.
»Så vi måtte hurtigt til Oslo for at købe noderne til musikken«, husker Martin Petersen.
Det blev til tre år i Norge og med optræden både på tv og i radio og i øvrigt med afstikkere til Danmark.
Her blev det til engagement på Nørreriis og fra 1965 til en position som husorkester på Maxim.
Annonce

Kongens Ege

Martin Petersen fik et helt særligt forhold til det nu lukkede Hotel Kongens Ege. Han spillede ved åbningsfesten og kom til at spille overtalt på hotellet i 18 år.
Siden 2002 har han været fast i Fiskerestaurant Pakhuset, hvor Martin Petersen spiller ved alle mulige arrangementer, nu også med Den Gule Flyver, som får flere og flere engagementer. Hjallerup Marked er ét af dem.
Desuden er Martin Petersen med i Bo Young Band med Jodle Birges søn som sanger, han spiller selv i mange sammenhænge, og så yder han en form for frivillig indsats på både plejehjem og hospice ved at komme og spille gratis.
»Vi musikere har det jo sådan, at vi vil bare ud og spille«, forklarer Martin Petersen.
Geir Hjørnevik og Martin Petersens jubilæer markeres ved en reception på Café Phønix fredag den 18. september. Og skulle nogen evt. nynne »Stik mig en Thor«, skulle der være nogle gratis af dem mellem kl. 18 og 19.
Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce