Annonce
Østjylland

6.000 piber får en anden lyd: Domkirkens orgel er igen landets største

Jan Nielsen og hans kolleger har haft alle de godt 6000 orgelpiber ude af orglet. Foto: Jens Thaysen

Restaureringen af orglet i domkirken skrider frem, nu er der kommet dato for en festlig indvielse til sommer.

Annonce

AARHUS: Når orglet i Aarhus Domkirke 30. august genindvies, vil Aarhus igen have danmarks største orgel. Og det spiller med helt nye toner.

- Det, der kendetegner den romantiske sang, vi gerne vil have igen med restaureringen, er en lidt mere afrundet og varm tone, der er mere vokal og sangbar, fortæller domorganist Kristian Krogsøe.

Med restaureringen føres orglet tilbage til det klangnæssige udgangspunkt, det havde i 1920’erne.

Tror du folk kan høre det?

- Hvis man har hørt orglet før, er jeg ret sikker på, at selv et utrænet øre kan høre det. Der er kommet flere store piber ind i orglet, så hvor de lyse toner tidligere har domineret, kommer der nu mere mørke ind i klangen, det er med til at give orglet varme, siger han.

Orglet får to nye stemmer, man helt sikkert vil bemærke.

- Øverst på orglet får vi en engelsk tuba og en fransk trompet. Det er to farver, vi ikke har haft i Danmark, men vi syntes, det skal være et universalorgel, der skal kunne alt, fortæller domorganisten.

Hvordan lyder en engelsk tuba?

- Den er meget kraftig. Man måler blandt andet orglets styrke på det vindtryk, der kommer ind i piberne. Den engelske tuba får et vindtryk, der er næsten fire gange så højt som resten af orglet. Man kan spille en solomelodi på det, som næsten overdøver resten af orglet, siger Kristian Krogsøe.

Glæder du dig ikke til at fyre orglet af?

- Helt vildt. Jeg har prøvet at spille nogle få piber, de havde gjort klar inde i orglet, men jeg glæder mig til at høre den store samlede lyd, griner han.

Hvis man har hørt orglet før, er jeg ret sikker på, at selv et utrænet øre kan høre det. Der er kommet flere store piber ind i orglet, så hvor de lyse toner tidligere har domineret, kommer der nu mere mørke ind i klangen, det er med til at give orglet varme.

Kristian Krogsøe, domorganist

Annonce

6000 orgelpiber

Det er orgelbyggere fra den sønderjyske firma Marcussen & Søn i Aabenraa, der har stået for restaureringen af orglet. De er langt. Kun facaden, de forreste piber menigheden ser, når de løfter blikket mod himmelen og orglets toner, mangler endnu at komme på plads igen

- Stilladset skal ned i uge to og tre, så det er nu, vi skal til at i gang med facaden til hovedværket, siger pibemager Jan Nielsen.

Han ved alt om, hvordan landets største kirkeorgel fra 1730 ser ud indvendigt. Bortset fra de allerstørste orgelpiber, som orgler nærmest er bygget op omkring, har alle orglets godt 6000 piber nemlig været ude, så man kunne komme til vindladerne og sætte nyt skind og filt på, så der igen er helt lufttæt omkring piberne.

Stemmegangene mellem orgelpiberne er smalle og mørke. Jan Nielsen bevæger sig med forsigtighed.

- Hver enkel orgelpibe skal stemmes ved forsigtigt at banke på den sardindåselignende udskæring, du ser i toppen af piberne, fortæller han.

Piberne har været en tur hjemme på værkstedet i Aabenraa. Undtagen dem af træ, der ikke tåler transporten.

Annonce

Størst igen

I januar skal orglet stemmes, så alle de mange piber spiller den helt rigtige tone.

Ulykkeligvis døde Marcussen & Søns chefintonatør, Jens Christensen, inden han kunne færdiggøre intonationsarbejdet på orglet i Aarhus Domkirke. Hans afløser taler hollandsk.

- Vi har indgået et samarbejde med det hollandske firma Flentrop, der stiller deres chefintonatør til rådighed, fortæller Kristian Krogsøe.

Der bliver nok at se til. Orglet i Aarhus Domkirke er igen det største i landet.

- Vi var danmarks største, indtil de byggede DR koncerthuset. Vi havde 89 registre, de har 92. Nu kommer vi op på 96, og så er vi igen de største. Men du får mig ikke til at indrømme, at det er noget vi bevidst har sigtet efter, fortæller organisten.

Orglet indvies 30. august med en festgudstjeneste og efterfølgende koncert med den verdensberømte engelske organist Thomas Trotter.

Den omfattende 17 millioner kroner dyre restaurering, har kun været muligt takket være donationer fra A.P. Møller Fonden, Købmand Herman Sallings Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Kirkeorglet er endnu gemt væk bag stilladser. 30. august kan man igen høre de smukke toner, når den engelske organist Thomas Trotter giver koncert. Foto: Jens Thaysen
Klaviaturet er allerede på plads igen. Foto: Jens Thaysen
De største piber er næsten en integreret del af orglet i domkirken. Foto: Jens Thaysen
Jan Nielsen viser en af orglets godt 6000 piber frem. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce