Annonce
Randers

65-69 årige skal nu også screenes for livmoderhalskræft

Mette Tranberg, projektleder og post doc forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, står i spidsen for det nye screeningsprojekt. PR-foto: Helle Brandstrup Larsen
Regionshospitalet Randers undersøger i et nyt forskningsprojekt, om forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft blandt ældre kvinder kan mindskes ved at udvide screeningsprogrammet til at omfatte kvinder i alderen 65-69 år.

Randers: Cirka 80.000 kvinder i alderen 23-64 år inviteres hvert år i Region Midtjylland til screening for livmoderhalskræft. Undersøgelsen foregår ved en gynækologisk undersøgelse hos egen læge. Men kvinder over 64 år er ikke omfattet af screeningsprogrammet, selvom de ældre kvinder har en forholdsvis høj risiko for at dø af livmoderhalskræft i forhold til yngre kvinder.

- Vi mangler viden om, hvilken betydning det kan få for kvinder over 64 år at være omfattet af screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. Det skal vi først til at undersøge nu, siger Mette Tranberg, projektleder og post doc forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers.

Annonce

Kan tage prøven hjemme

Mette Tranberg har netop igangsat forskningsprojektet, hvor hun i de kommende to år inviterer ca. 20.000 kvinder i alderen 65-69 år i Region Midtjylland til screening for livmoderhalskræft. Kvinderne inviteres, når der er gået fem år siden seneste undersøgelse eller screeningsinvitation. En indsats vil have størst effekt, hvis kvinder, der ikke tidligere har deltaget i screening for livmoderhalskræft, tager imod tilbuddet.

- Kvinderne får mulighed for at vælge mellem en undersøgelse hos egen læge eller at tage en screeningsprøve i deres eget hjem. Både prøven taget hos lægen og hjemmeprøven bliver undersøgt for Human Papilloma Virus (HPV). Vi har tidligere lavet en undersøgelse blandt yngre kvinder, der viste, at hjemmeprøven især øger deltagelsen hos dem, der ikke har deltaget regelmæssigt i screening. Jeg håber også, det er tilfældet hos de ældre, siger Mette Tranberg.

Berit Andersen, ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser og professor i screening, ser frem til, at der kommer ny viden om alderens betydning for sygdommen, der ellers typisk er kendt for at være "de unge kvinders sygdom".

- Projektet vil bidrage med ny og vigtig viden, der støtter beslutningen om, hvorvidt screeningsalderen permanent bør udvides til at inkludere kvinder i alderen 65-69 år, siger Berit Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce