Annonce
Østjylland

70 år: Nationalist leder Indiens kamp mod corona

Indiens premierminister, Narendra Modi, på Indiens uafhængighedsdag i august i New Delhi. Torsdag 17. september fylder han 70. Foto: Adnan Abidi/Reuters
Narendra Modi er Indiens premierminister. Han fylder 70 år, bedst som han og Indien står med en kæmpe opgave med coronavirus i milliardbefolkningen.
Annonce

70 ÅR: Coronavirus har vendt op og ned på vores liv. Det er ikke altid lige let for regeringer at få et helt lands befolkning til at rette ind efter regler om afstand, forsamlinger eller måske mundbind.

En af dem, der som regeringschef står med de problemer, er Narendra Modi. Han er premierminister i Indien. Når han skal have befolkningen til at gå samme vej, er hans opgave større end de flestes.

Dels er virusset meget udbredt i Indien, dels er store dele af befolkningen meget fattige, så en nedlukning har store konsekvenser.

Og dels skal han have omkring 1,3 milliarder indere til at rette ind.

Men han er efterhånden en erfaren mand og en erfaren politiker. Torsdag 17. september fylder han 70, og han har været premierminister siden 2014.

Annonce

Stor opbakning

Han har stor opbakning. Eller det havde han i hvert fald ved parlamentsvalget i fjor. Hans hindunationalistiske Bharatiya Janata-parti (BJP) var spået en tilbagegang, men han og partiet overraskede med at vinde 300 af parlamentets 542 mandater.

Sammen med sine allierede har hindunationalisten Modi kørt det gamle, venstreorienterede Kongresparti uden for indflydelse.

I 2014 blev hans opbakning også større end ventet. Han havde da en fortid som regeringschef i delstaten Gujarat. Han fik vælgernes opbakning til et program om gang i økonomien og flere arbejdspladser.

I sin første regeringsperiode bevarede han populariteten ved blandt andet at opføre millioner af toiletter samt forbedre veje og elektricitet i landområder.

Men en skattereform, som førte til lukning af mange fabrikker, og en kaotisk valutareform skabte utilfredshed. Desuden blev Modis regering anklaget for at lyve om størrelsen på arbejdsløsheden.

I januar 2019 var opbakningen til Modi faldet til 46 procent fra 65 procent to år før. Men stemningen vendte, da konflikten mellem Pakistan og Indien kortvarigt blussede op i februar i fjor. I Modis politik og i valgkampe har konflikten mellem Indiens hinduistiske flertal og landets 170 millioner muslimer også fyldt meget. Partiet har spillet på Modis ry som en stærk mand over for det muslimske Pakistan.

Modi har sine rødder i Gujarati, hvor han blev født ind i en købmandsfamilie. Som ung læste han kunst som fjernundervisning på University of Delhi, og han har studeret mere kunst og samfundsfag på Gujarat University.

Han er meget tilbageholdende om sit privatliv. I valgkampen i 2014 sagde han, at ja, han var gift. Det var sket i et organiseret ægteskab, da han var 17. Men parret har ikke levet sammen i årevis, sagde han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce