Annonce
Randers

70 spring på én dag: Thomas kaster sig ud fra fly for kræftramte børn

Thomas Andreasen håber, at han med sit rekordforsøg kan skabe fokus på og indsamle penge til Livskraft, som er en organisation for kræftramte børn og unge. Foto: Lars Rasborg
Til sommer vil Thomas Andreasen sætte Danmarksrekord og samtidig indsamle penge til kræftramte børn og unge ved at udføre mindst 70 faldskærmsudspring på én dag.
Annonce

Randers/Viborg: Thomas Andreasen har gang i et vildt projekt. Den 5. juni 2021 vil den 50-årige randrusianer udføre mindst 70 faldskærmsudspring i træk i Skydive Viborg med det formål at sætte ny Danmarksrekord og samtidig indsamle penge til kræftramte børn og unge.

- Lige nu lyder min personlige rekord på syv spring på én dag, griner han og erkender, at der er et godt stykke til 70.

Han er dog ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes, når bare fysikken er i orden.

-Jeg er i fuld gang med løbe- og styrketræning. Det fysiske har jeg mulighed for at forberede mig godt på. Den største udfordring bliver det mentale. Altså at fastholde fokus og være lige så årvågen og klar til at lave nødprocedure ved spring nummer 70 som ved spring nummer 1, selv om kroppen på det tidspunkt er træt og udkørt, siger han og fortsætter:

- Den største fare i vores sport er, når man føler, man har styr på det hele, og derfor mister fokus. Derfor bliver det mentale overskud det vigtigste, og det kan jeg bedst sørge for ved at være i så god form som muligt, så kroppen ikke kræver for meget opmærksomhed under springene.

Annonce

Ikke et tilfældigt tal

Det hele startede som en sjov idé i forbindelse med Thomas Andreasens fødselsdag. Han ville se, om han kunne lave 50 faldskærmsudspring på sin 50 års fødselsdag.

- I den forbindelse var der en, der sagde til mig, at den nuværende uofficielle Danmarksrekord er 52 spring på en dag, og at jeg lige så godt kunne forsøge at slå den, nu jeg var i gang, husker han.

Den idé var konkurrencemennesket i ham med på. Så målet blev hævet. Og da han kort efter fik idéen til, at springene skulle ske som en del af et velgørenhedsprojekt, blev det hævet yderligere.

- Med min alder, stand og status burde jeg være i en position til at hjælpe nogen, og det her er min måde at gøre det på, fortæller Thomas Andreasen, der er indehaver af firmaet A3D.

For at nå mindst 70 spring, mens der er dagslys, skal Thomas Andreasen udføre et spring cirka hvert tiende minut i 12 timer. Foto: Lars Rasborg

Han vidste med det samme, at hjælpen skulle gå til danske børn og unge, der har det svært, og at det skulle være en mindre organisation, så det indsamlede beløb - uanset størrelse - ville kunne mærkes og have en vis effekt.

- Valget faldt på Livskraft, som er en organisation, der hjælper kræftramte børnefamilier. Blandt andet ved at arrangere sommercamps for kræftramte børn og unge og deres søskende, som også kan have det meget svært og bære på en stor sorg. Min psykologistuderende datter har været frivillig på nogle af de camps, og det er derigennem, jeg kender Livskraft, fortæller han.

- Sammen med Livskraft valgte jeg målet om mindst 70 spring på en dag, fordi det er det antal mennesker - kræftramte og pårørende - de har igennem deres camps hver sommer, tilføjer han.

Han vurderer, at han for at nå det mål vil komme til at springe nærmest uafbrudt i 12 timer. Så snart han lander på jorden, er det direkte ind i flyet og afsted igen. og igen. og igen.

Normalt foregår Thomas Andreasens faldskærmsudspring fra fire kilometers højde, hvor det første minut er i frit fald. Ved arrangementet i juni bliver det dog fra cirka en kilometers højde for at spare tid og dermed nå så mange spring som muligt. Privatfoto

- Normalt springer jeg fra fire kilometers højde, hvor jeg har et minuts frit fald, inden jeg trækker skærmen, hvorefter der er et par minutter i faldskærmen, inden jeg lander. Men for at det er muligt at nå mindst 70 spring, mens der er dagslys, kommer jeg til at springe fra cirka én kilometers højde. Det betyder, at jeg har ganske få sekunders frit fald, inden jeg trækker skærmen. På den måde burde en runde med fly, spring og landing tage maksimalt 10 minutter.

Mad og drikke må klares i flyet, eller i de minutter, det indimellem vil tage at tanke flyet. For deciderede pauser er der ikke plads til i programmet.

Annonce

Hjælp fra New Zealand

At stable sådan et arrangement på benene kræver ikke så lidt. Først og fremmest skal Thomas Andreasen ikke bruge ét, men hele to fly og en håndfuld faldskærme. Dertil kommer piloter og frivillige, der dels skal sørge for at pakke de brugte faldskærme sammen og dels skal stå klar med et nyt faldskærmssæt, så snart han lander. Det mest krævende er dog et omfattende, logistisk arbejde. Alt skal planlægges ned i mindste detalje. Til den del får Thomas Andreasen hjælp fra den anden side af kloden.

- Jeg er i kontakt med en mand, der sidste weekend satte ny rekord i New Zealand med 120 spring på en dag. Han har jo lavet alt forarbejdet og vil gerne hjælpe med at forberede mig på, hvordan det kan lade sig gøre at lave så mange spring på en dag, fortæller han.

Om indsamlingen

  • Med sit rekordforsøg vil Thomas Andreasen skabe fokus på og indsamle penge til Livskraft, som er en organisation, der er støttet af Børnecancerfonden. Livskraft hjælper kræftramte børn og unge ved blandt andet at arrangere rehabiliteringscamps for de kræftramte og deres familier.
  • Børnecancerfonden hjælper med det praktiske omkring indsamlingen, og overskuddet går ubeskåret til Livskraft.
  • Både privatpersoner og virksomheder kan bidrage til indsamlingen. Børnecancerfonden vil inden længe oprette et MobilePay-nummer, der kan bruges til donationer, og derudover har virksomheder mulighed for at købe forskellige sponsorpakker og til gengæld få vist deres logo på springdragt og lignende.
  • Du kan følge projektet på hjemmesiden a3d.dk/springforlivskraft, under Facebook-begivenheden "Spring for Livskraft" samt på Instagram under samme navn. Alle tre steder kan du også finde mere information om, hvordan du støtter projektet.
  • Virksomheder, der vil støtte projektet, kan også kontakte Thomas Andreasen direkte på: springforlivskraft@a3d.dk.

En anden afgørende faktor, Thomas Andreasen til gengæld ikke kan styre, er vejret.

- Springeren fra New Zealand havde oprindelig sit "100 jump project" i 2018, hvor han ville have taget mindst 100 spring på en dag. Alt var arrangeret, og så gik det hele op i dårligt vejr, så det blev ikke til et eneste spring, fortæller han.

For at undgå, at det går så galt, har Thomas Andreasen flere datoer som backup.

- Udgangspunktet er, at det bliver 5. juni. Men jeg booker også fly og hjælpere til både 4. og 6. juni og igen til to uger senere. På den måde må vi have en god chance for at komme igennem, fortæller han og uddyber:

- Man kan ikke springe i regnvejr eller ved for kraftig vind. Skyer kan også blive afgørende, for man kan godt springe, hvis skyerne hænger højt nok, men hvis de hænger lavt, går det ikke. Man skal jo kunne orientere sig, når man springer ud fra flyveren.

På avisens hjemmeside kan du i to videoer få en smagsprøve på, hvordan verden ser ud fra en faldskærm. Privatfoto

Skulle vejret mod forventning være for dårligt til at springe samtlige seks dage, vil de penge, der på det tidspunkt allerede måtte være samlet ind til projektet, bliver doneret videre til Livskraft.

- Intet bliver gemt eller glemt. Der er formentlig nogle, der vil donere penge på dagen - for eksempel et fast beløb pr. spring. Men der er også nogle, der allerede nu har valgt at støtte projektet. Jeg har blandt andet fået støtte fra Randers-firmaet Søstrøm, og tilsagn fra andre virksomheder om, at de vil støtte, fortæller Thomas Andreasen.

Annonce

En gammel hobby

Nu sidder du måske og spekulerer på, hvordan i alverden en midaldrende mand pludselig får lyst til at kaste sig ud fra et fly. Men for Thomas Andreasen har det faktisk været en hobby gennem årtier. Dog har den i en længere årrække været lagt på køl, da han i stedet har prioriteret tiden med sin familie, som består af hans hustru og to børn.


Sammen med Livskraft valgte jeg målet om mindst 70 spring på en dag, fordi det er det antal mennesker - kræftramte og pårørende - de har igennem deres camps hver sommer.

Thomas Andreasen


- Jeg startede som faldskærmsudspringer i 1991 og har siden da sprunget 435 gange. Det er ikke ret mange spring over det antal år, og det skyldes, at jeg blev far og prioriterede min tid hos familien. Nu er børnene blevet voksne, og jeg har fået mere tid til mig selv, så nu har jeg for alvor taget hul på faldskærmsudspringene igen, og jeg synes, det er sjovere end nogensinde før, fortæller han.

Sammen med tre jævnaldrende faldskærmsentusiaster ser han Danmark oppefra og træner i vindtunnel. Han fastholder, at det hele foregår på hobby-niveau. Dog er det ikke mere end et par år siden, at holdet, der går under navnet "The Fours" deltog ved DM. Nogle internationale konkurrencer er det også blevet til. Og nu - forhåbentlig - snart også en Danmarksrekord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce