Annonce
Udland

93-årig tidligere nazi-vagt angrer sine handlinger

Daniel Bockwoldt/Ritzau Scanpix

Han var et "tandhjul" i nazisternes dødsmaskine, lyder anklage mod tidligere SS-vagt i koncentrationslejr.

Annonce

En 93-årig tidligere SS-vagt, som er tiltalt for at have været vagt i nazistisk dødslejr under Anden Verdenskrig, er "ked af, hvad han har gjort".

Det sagde han torsdag i retten i Hamburg ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han insisterede på, at han ikke frivilligt havde deltaget i grusomhederne, men han udviste alligevel anger over sine handlinger.

- Det var klart for ham, at de indsatte ikke var der, fordi de var kriminelle, men af antisemitiske, racistiske eller andre grunde.

- Han havde medfølelse med dem. Men han syntes ikke, at han befandt sig i en position, hvor han kunne befri dem, lød det fra den tiltaltes advokat, Stefan Waterkamp.

Tyskeren, som hedder Bruno Dey, var ifølge anklagen mod ham et "tandhjul" i nazisternes dødsmaskine.

Han er tiltalt for at have medvirket til drab på mere end 5000 personer, da han fra august 1944 til april 1945 arbejdede som SS-vagt i den tyske nazistiske koncentrationslejr Stutthof, som lå nær Danzig, det nuværende Gdansk i Polen.

Deys advokat sagde, at hans klient var klar til "at svare på alle spørgsmål", mens han understregede, at Dey "ikke tilsluttede sig SS frivilligt".

Anklagerne antager alligevel, at han som SS-vagt i Stutthof-lejren i den pågældende periode hjalp til ved "de grusomme drab på jødiske fanger".

Han havnede ifølge eget udsagn i lejren, fordi han led af en hjertesygdom og derfor ikke kunne tjene som soldat ved fronten.

Trods den tiltaltes høje alder bliver sagen mod ham ført ved en ungdomsdomstol, fordi han blot var 17 år, da han begyndte som vagt i Stutthof.

I 2018 blev en dengang 94-årig tidligere vagt i Stutthof ligeledes tiltalt for at have medvirket til drab på flere hundrede fanger i lejren.

65.000 af de 110.000 fanger i lejren mistede livet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariagerfjord

17 coronasmittede på én uge i Mariagerfjord

Randers HK

Fra U19-assistent til kommunikationschef: Randers HK-legende skal styrke klubbens brand

Annonce