Annonce
Debat

Aalborg kan - hvorfor kan Randers ikke?

Læserbrev: I Aalborg er der fremskredne planer om den 3. Limfjordsbro - et projekt til en anslået pris på 6,8 milliarder kroner (2017-priser) og vurderet intern rente på 4,2 procent. Aalborg Kommune står klar med 600 millioner kroner til projektet fordelt på 30 millioner kroner årligt over 20 år og samarbejder med erhvervslivet gennem Aalborg Alliancen (se https://aalborgalliancen.dk/ ). Projektet er beskrevet i detaljer på den tilknyttede hjemmeside (se http://3limfjordsforbindelse.nu/ ), hvor det blandt andet er værd at hæfte sig ved en imponerende medlemsliste for Komitéen for en 3. Limfjordsforbindelse. Status er, at man afventer, at Vejdirektoratet i 1. kvartal 2021 offentliggør en opdateret VVM-undersøgelse, som skal danne grundlag for en anlægslov og efterfølgende anlægsarbejder.

Godt gået, Aalborg.

Den samfundsøkonomiske analyse for Østbroen anslår anlægsomkostningerne til 1,2 milliarder kroner (2017-priser), og den interne rente til 11 procent. Der er altså tale om et projekt, der er mere end fem gange mindre og har en langt højere forrentning end projektet i Aalborg. Kraka udgav i 2018 en analyse, der sammenlignede forskellige infrastrukturprojekter i Danmark. Her var Østbroen nummer et på listen, hvor den 3. Limfjordsforbindelse var placeret på en 28. plads. Analysen kan læses her: http://kraka.dk/sites/default/files/public/notat_om_infrastrukturprojekter_1.pdf

Annonce

Hvis Aalborg kan - hvorfor kan Randers så ikke?

Politikere i Randers Byråd har som argument imod Østbroen anført, at projektet er for dyrt. Sammenligningen med projektet i Aalborg viser, at dette på ingen måde er tilfældet. Hvis man antager, at Randers Kommune skulle bidrage med samme vægt i Østbro-projektet, som Aalborg Kommune bidrager med ved det 3. Limfjordsprojekt, svarer dette til cirka 106 millioner kroner. Fordeles dette over 20 år, på samme måde som man gør i Aalborg, bliver dette til godt fem millioner kroner om året.

Med en forrentning, der langt overgår, hvad man kan opnå med den 3. Limfjordsbro, burde Østbroen med en sådan kommunal opbakning kunne stå stærkt, når landspolitiske trafikinvesteringer prioriteres.

Men det kræver opbakning og arbejde fra vores lokale politikere - både dem, der sidder i vores byråd, og dem, der repræsenterer os på Christiansborg.

Lad os nu få en rigtig ringvej hele vejen rundt om Randers, som kan sikre vækst og fjerne tung trafik og trængsel fra byen. Det tager tid - og bliver ikke gennemført i næste valgperiode - men det er det eneste rigtige for Randers.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce