Annonce
Østjylland

Aarhus er næsten mennesketom: Men enkelte butikker har travlt netop nu

Blomster foran Paustian på Lille Torv lyser op i en trist tid. Foto: Flemming Krogh
Midtbyen i Aarhus er nærmest affolket, men enkelte butikker har travlt med at sælge ting til århusianere, der savner adspredelse derhjemme.
Annonce

AARHUS: Den brostensbelagte plads foran banegården er nærmest tom i disse dage. Der er få mennesker i byen, og det giver sjældent kunder til taxaerne, der holder og venter.

- Man kan ikke leve af at køre taxa i disse tider, lyder det fra Frank Strandborg, der omsatte for 1.200 kroner i fredags, på trods af en vagt på tyve timer.

Lørdagen var bedre, men søndag havde han to kunder og kørte blot 300 kroner ind.

- Det er håbløst, men vi forsøger at holde humøret oppe, lyder det fra den lattermilde chauffør, der får en sludder med en kollega gennem en åben bilrude.

På Ryesgade går enkelte mennesker gennem gaden. En ung kvinde har et lyserødt tørklæde for munden. Det fortæller om den vanskelige situation for bylivet, hvor mange bliver derhjemme og tager corona-krisen seriøst.

En ung mand vasker butiksvinduerne hos guldsmeden House of Diamonds, hvor han er ansat. Indehaver Bente Nielsen kigger ud ad døren. Hun har ikke travlt.

- Det var bedre fredag og lørdag, hvor vi havde et godt salg. Antallet af kunder var ikke voldsomt stort, men dem der kom i butikken, købte noget, fortæller indehaveren, som tager coronavirus seriøst ved at have spritdispenser stående fremme, og som spritter ringe og andre ting af, når en kunde har afprøvet det.

Mange butikker holder åbent i en ellers ganske mennesketom midtby. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Berørt boghandler

Hos boghandler Steen Larsen i Sønder Allé køber Per Forum et Matadorspil, så familien derhjemme kan få adspredelse i en speciel hverdag, hvor børn er udelukket fra skole, og mange forældre må arbejde hjemmefra.

Boghandleren er særligt berørt af situationen. Med sine 70 år er Steen Larsen i risikogruppen for at blive hårdt ramt af coronavirus, så han står langt fra sine kunder, og må strække armene, da han pakker spillet ind ved disken.

- Jeg har lige læst en bog om Den Spanske Syge, som var en meget smittende sygdom, verden blev ramt af for omkring 100 år siden. Min morfar døde af Den Spanske Syge, da min mor var fire år, så det påvirker mig, når vores samfund er ramt af coronavirus, fortæller Steen Larsen.

Han er fristet til at sætte et skilt i døren, som fortæller at butikken er lukket, men huslejen og andre udgifter skal betales.

Puslespil er et hit i butikken - udover familiespil. På fortovet foran vinduerne med romaner og fagbøger står buschauffør Lotte Faarborg og overvejer, om hun skal købe et nyt puslespil, der står i en tilbudskurv.

- Det er på 1000 brikker. Måske skal jeg nøjes med et på det halve, funderer Lotte Faarborg, som har fri efter en morgenvagt på rute 12 og 17.

Morgenturene i bybussen var ikke stressende.

- Der var få passagerer og ikke meget trafik, så det var ikke slemt, fortæller buschaufføren, der er på vej hjem til Djursland.

Annonce

Livlige hunde

Tilbage på Strøget kører en pige forbi på rulleskøjter sammen med sin mor og sin lillesøster på løbehjul. Ellers er der ikke meget liv.

Mange butikker er åbne og har tøj og tasker stående i stativer udenfor, men antallet af kunder er begrænset. Det er en fordel for hundeejer Johan Roed, der er på tur i gågaden med sine to hunde.

- Archie og Hugo er kun omkring halvandet år gamle, så det er godt at øve sig i at omgås andre, når der ikke er så mange mennesker, siger Johan Roed, der har rigeligt at gøre med at holde styr på begge hunde på én gang, da hans kæreste er gået ind i en butik.

Inden jeg når frem til Store Torv, passerer jeg broen over åen. Her får man et tydeligt billede af den nærmest mennesketomme storby, når man kigger ned på de øde fortovsfliser foran åens caféer.

Følelsen af tomhed er slående. På Store Torv foran domkirken hersker nærmest en andægtig stemning. Ingen råber eller taler højt.

Lasse Hansen har tid til at vaske vinduerne grundigt i House of Diamonds, hvor han arbejder. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Kreative sysler

På vej tilbage mod Banegårdspladsen ad Frederiks Gågade går Cecilie Dyring tur med sin søn på to år.

- Lauge har brug for at komme ud i frisk luft. Han skal have brændt noget energi af, lyder det fra den århusianske kvinde, der er sygemeldt indtil næste uge, hvor hun skal møde på arbejde på Skejby Sygehus.

Som bioanalytiker må man træde til en svær situation. Men inden jobbet kalder, skal hun hjemme og være kreativ med sin søn.

Pap, fjer og andre materialer er netop indkøbet i Panduro Hobby, så nu skal der fremstilles påskeharer og påskeæg.

Johan Roed bruger gågaden uden mange mennesker til at øve sine hunde i omgang med andre mennesker. Foto: Flemming Krogh

Der er langt mellem menneskerne på pladsen foran Banegården. Foto: Flemming Krogh
Brætspil og puslespil er efterspurgte hos boghandler Steen Larsen. Foto: Flemming Krogh
Der kommer færre kunder hos House of Diamonds, men salget på nettet går godt, så indehaver Bente Nielsen har ikke mistet modet. Foto: Flemming Krogh
Efterspørgslen er begrænset til taxaer ved Banegårdspladsen, hvor chauffør Frank Strandborg har god tid til en sludder. Foto: Flemming Krogh
Åens bredder og broer er nærmest mennesketomme i disse dage. Foto: Flemming Krogh
Cecilie Dyring har Lauge, sin søn på to år, med på tur. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce