Annonce
Østjylland

Aarhus-forsker tester kur med mindsket brug af respirator

Ulf Simonsen har fået godt fem millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet
Professor fra Aarhus Universitet forsker i medicinsk behandling af lungesygdomme - nu skal det undersøges, om hans metode kan bruges på covid19-patienter.
Annonce

AARHUS: Når der er allermest brug for det, opstår nye ideer og tanker blandt kloge mennesker. Midt i coronastormen har en professor fra Aarhus Universitet fået penge til forskning, hvis formål er at behandle patienter med coronavirus og reducere behovet for respiratorer.

Bevillingen er på godt fem millioner kroner og kommer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, og bag det hele står professor og dr. med. Ulf Simonsen fra Aarhus Universitet.

Han vidste, det var vigtigt, da hans forskningsgruppe for få år siden opdagede, at man ved at blokere en kaliumkanal i lungerne med lægemidlet Senicapoc kan hæmme udviklingen af akut luftvejssyndrom og lungeskader. Så vigtigt, at han sammen med forskerkolleger og Aarhus Universitet tog patent på opdagelsen.

Dengang anede han ikke, at opdagelsen muligvis kan få afgørende betydning for corona-smittede verden over i den første pandemi i nyere tid.

- Med Senicapoc kan vi blokere den ion-kanal, der sidder i cellerne mellem lungens luftholdige alveolesække og blodet – det vi kalder lungebarrieren. Når vi gør det, behandler vi ikke virusinfektionen, men vi hindrer eller bremser udviklingen af sygdommen, som igen fører til alvorlige skader på lungerne, forklarer Ulf Simonsen i en pressemeddelelse.

Projektet

Professor Ulf Simonsen får 5,3 millioner kroner til behandling og forebyggelse af svære lungemanifestationer, som det hedder blandt fagfolk, af Covid-19 med Senicapoc (COVIPOC). Hans forskningsprojekt er et af i alt ni forskningsprojekter, der får del i de 50 millioner kroner, som regeringen har afsat til corona-relateret forskning. Projekterne skal være med til hurtigt at skaffe ny viden og nye løsninger i kampen mod COVID-19, og de sættes i gang med det samme, så resultaterne kan komme borgere, sundhedsvæsen og hele samfundet til gavn hurtigst muligt.
Annonce

Færre dage i respirator

Sammen med sine kolleger undersøger Ulf Simonsen, om behandlingen med Senicapoc kan mindske tiden i en respirator under covid19-sygdomsforløb. Det vil sige, om man ved at behandle med lægemidlet kan hindre fremkomsten af akut luftvejssyndrom og lungeskader på en måde, hvor behovet for at ligge i respirator reduceres.

Når en person smittes med covid19, får vedkommende i værste fald svær lungesygdom. Vand i lungerne er et alvorligt tegn på lungesygdom, og mange dør af netop det, fordi deres iltmætning falder, og de får åndenød.

- Det er i den situation, behovet for at komme i respirator-behandling opstår, og også her, vi håber, at Senicapoc-behandlingen kan gøre en forskel – om ikke andet så patienterne skal i respirator i kortere tid, siger Ulf Simonsen.

Annonce

Vurdering om to måneder

Behandlingen bliver sat i gang allerede om ganske få uger på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Hvidovre Hospital. Udvalgte patienter indlagt med covid19 vil blive tilbudt at deltage i forskningsprojektet og modtage behandling med Senicapoc.

Siger patienterne ja, sættes de i behandling med det nye lægemiddel i forbindelse med, at de overføres fra de infektionsmedicinske afdelinger til intensiv behandling. Ulf Simonsen vurderer, at projektgruppen relativt hurtigt vil kunne vurdere, om det er lykkedes at reducere antallet af respirator-dage.

- Resultaterne afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt vi kan skaffe og analysere data. Vi får ikke det fulde billede med det samme, men jeg venter, at vi kan sige, om den medicinske behandling afkorter behovet for behandling med respirator inden for de næste to måneder, siger Ulf Simonsen.

- Alt er lidt kaotisk lige nu. Vi skal have det praktiske på plads, så vi kan gå i gang allerede i april, hvor sygdommen ventes at toppe i Danmark. Vi havde planlagt et tilsvarende projekt, men nu skal det gå rigtig stærkt, og det kræver en ekstra indsats af alle involverede – ikke mindst mine kliniske kolleger, som i forvejen har travlt på hospitalerne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce