Annonce
Østjylland

Aarhus søger fritagelse for nationale tests i folkeskolerne

I 2020 kunne folkeskolerne selv vælge, om de ville gennemføre nationale test. Men regeringen vil have dem gennemført i år. Nu søger Aarhus Byråd alligevel om fritagelse. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
- De er gak-gak, siger børn og ungerådmand om nationale test, som et stort flertal i Aarhus Byråd nu vil søge skolerne fritaget for.

AARHUS: Corona og hjemmeundervisningen går ud over eleverne, og deres trivsel. De savner deres venner og normale hverdag, og en femtedel af eleverne føler sig ensomme og er uenige i, at de klarer sig godt med den fjernundervisning, der gennemføres på computerne.

Derfor er det ekstra vigtigt at have fokus på elevernes trivsel, for trivsel er en forudsætning for læring, mener SF der i byrådet onsdag fik stor opbakning til et forslag om at søge Aarhus-skolerne fritaget for de såkaldte nationale tests i dette skoleår.

- Vi er ikke imod tests som sådan. Men de nationale test er en dårlig test. Så selv om intentionen er god, kan de ikke bruges til andet end om niveauet er faldet, og det kan man ligeså godt bruge stikprøver til, argumenterede Mette Bjerre (SF) i byrådets møde på Teams onsdag.

Annonce

SF's rådmand på netop Børn og Ungeområdet, Thomas Medom har deltaget i en national kampagne imod nationale tests.

Rent gak-gak

- Det er rent gak-gak at lave nationale tests, som ikke virker. Det mener regeringen også, bare ikke i år, og det giver ikke mening, sagde han til byrådet.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kæmper for at få alle til at gennemføre de nationale tests. På Twitter skriver hun om de nationale tests:

Opsigtsvækkende er det derfor, at ministerens egne partikolleger i Aarhus Byråd støtter SF-forslaget om en fritagelse:


Vi skal bruge tiden på at samle børnene op fagligt og socialt. Det giver meget lidt mening at gennemføre test, som børnene og de unge har meget lidt brug for.

Eva Borchorst Mejnertz (S)


- Tiden er ikke til faglige test. Vi skal bruge tiden på at samle børnene op fagligt og socialt. Det giver meget lidt mening at gennemføre test, som børnene og de unge har meget lidt brug for. Socialdemokratiet synes, det er fornuftigt hurtigst muligt at søge om fritagelse for de nationale test, sagde Eva Borchorst Mejnertz (S) i debatten.

Annonce

V og DF kræver tests

Venstres Louise Louring (V) mente derimod, at det er vigtigt, at vi kan teste børnene.

- Især efter corona er det vigtigt at vide, hvor vi ligger henne. Så for børnenes skyld kan vi ikke støtte forslaget, fastslog hun.

Det kunne derimod De Konservative og Radikale og Enhedslisten:

- Vi støtter fortsat forslaget. Nu skal der fokus på fællesskab og at komme godt tilbage og i gang igen for ungerne, sagde Lone Norlander (EL).

Knud N. Mathiesen (DF) og løsgænger Dorte Borgkvist stemte ligesom Venstre imod forslaget.

- De nationale test er gode redskaber for at kunne hjælpe dem, der har svært med det faglige. Selv undervisningsministeren mener, de er gode, pegede Knud N. Mathiesen på.

Under alle omstændigheder var der et stort flertal for at søge fritagelse for de nationale test på samme måde, som Aalborg Kommune har søgt om fritagelse. Ansøgningen fra Aarhus Kommune bliver sendt torsdag morgen, lovede rådmand Thomas Medom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce