Annonce
Østjylland

Aarhus' store motorløb amputeres: Classic Race opgiver Formel 1 og motorcykler

Slut, prut, finale. De klassiske Formel 1-biler har kørt deres sidste løb til Classic Race Aarhus. Foto: Martin Ballund/Scanpix
Classic Race kommer naboerne i møde ved helt af se bort fra de støjende Formel 1-biler samt motorcykler. Der er dog endnu en årsag til, at Formel 1 droppes.
Annonce

AARHUS: Aarhus' store motorløb, Classic Race, som hvert år samler i nærheden af 40.000 racerinteresserede tilskuere fra hele Europa, amputeres nu i alvorlig grad.

Racefestivalen har besluttet at droppe løbets store publikumsmagnet, Formel 1-bilerne.

Endnu ved ingen, hvilke konsekvenser det får for tilstrømningen af tilskuere til løbet, som i 2020 holdes 15.-17. maj. Tidligere løbsdirektører har sagt, at Classic Race ikke kan undvære Formel 1.

- Vi vil så vidt muligt altid gerne komme naboerne til løbet i møde. Derfor har vi besluttet at sige farvel til de gamle Formel 1-racere. Det er dem, vi hører, generer naboerne allermest, siger Poul Dalsgaard, direktør for Classic Race Aarhus, i en pressemeddelelse.

- I lydmålingerne er det også Formel 1-bilerne, der er tættest på de maksimale grænser, løbet køres under.

Men Formel 1-bilerne udfases ikke kun for at imødekomme naboerne. De klassiske biler er dyre at hente hjem til Aarhus.

- Det bliver sværere og sværere at samle et Formel 1-felt, så nu er det et passende tidspunkt at skifte denne klasse ud med andre spændende og mindre larmende biler, siger Poul Dalsgaard.

Formel 1-bilerne larmer for meget. Desuden er de klassiske biler blevet for dyre at skaffe til Aarhus. Foto: Martin Ballund/Scanpix
Annonce

Motorcykler droppes også

Allerede under dette års løb lykkedes det Classic Race Aarhus at sænke det generelle lydniveau betragteligt i forhold til tidligere år.

- Motorlyd hører bestemt med til et godt racerløb, og vi har altid overholdt myndighedernes krav, men kan vi hjælpe naboerne, uden at det går ud over vores gæsters oplevelse, så gør vi gerne det. Derfor har vi også besluttet at droppe de larmende motorcykler til næste års løb, siger Poul Dalsgaard.

Spørgsmålet er, hvordan naboerne vil reagere. I august i år kunne Århus Stiftstidende fortælle, at otte naboer har stævnet kommunen med påstand om en erstatning - 126.000 kroner til hver.

Beløbet skal blandt andet dække overnatning uden for hjemmet de dage, løbet varer - inklusiv opsætning og nedtagning af banen. Fem år tilbage. Fordi det ifølge naboerne har været umuligt at bo i deres huse adskillige dage hvert år i forbindelse med racefestivalen.

De otte naboer, som bor på Oddervej, H.C. Lumbyes Vej, Niels W. Gades Vej og Carl Nielsens Vej, er repræsenteret af advokat Peter Blendstrup Nielsen fra advokaterne.com. Han ønsker ikke at tale med avisen.

Annonce

Løbet skæres lidt ned

I stedet for Formel 1-biler og motorcykler får løbets gæster nogle helt nye klasser at kigge på.

- Vi har lige tegnet kontrakt med klassen SixtyFivers, der aldrig før har kørt i Aarhus. Det bliver så flot med flere end 30 klassiske biler i hård kamp rundt om Mindeparken. Det er legendariske biler som Mini Cooper, Alfa Romeo Giulia og Volvo 544 - og så er vi på vej med helt nye klasser indenfor nutidens racere. Det bliver stort, lover direktøren for Classic Race Aarhus.

Det er dog ikke kun på asfalten, at festivalens gæster vil se nyheder. Området i Mindeparken bliver opdateret.

- Vi vil rigtig gerne give hele familien – ung som gammel – nogle gode oplevelser i Mindeparken. Vi håber på at skabe en gigantisk byfest for såvel århusianere som gæster fra ind- og udland. Og ud over festen er gæsterne jo med til at sikre et forhåbentligt stort overskud til bedre trafiksikkerhed for børnene, siger Poul Dalsgaard.

Også på et anden punkt kommer Classic Race nu naboerne i møde. Tidligere er der blevet kørt race hele fredagen. Til næste års løb bliver der kun kørt løb en halv fredag.

Heller ikke dette tiltag er kun for at imødekomme naboerne. Publikum har det med først at møde op om eftermiddagen på løbets første dag.

Løbets nye direktør, Poul Dalsgaard, vil gerne komme støjplagede naboer i møde, siger han. Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce