Annonce
Erhverv

Aarhus-virksomhed lander kæmpeaftale med verdens største havmøllepark

Havmølleparken Dogger Bank bliver verdens største, når den forventes klar fra starten af 2023. Foto: Voltaire / Jan de Nul.
Danske Commodities har indgået endnu en stor aftale med verdens største havmøllepark-projekt, som de nu bliver største aftagere på.

AARHUS: Et-tusinde-seks-hundrede-fem-og-halvfjerds kvadratkilometer svarende til et område større end hele London.

I farvandet mellem Storbritannien og Danmark opføres verdens største havmøllepark, Dogger Bank, der med en kapacitet på 3,6 gigawatt skal levere vedvarende elektricitet til seks millioner britiske husstande.

Og nu får den aarhusianske energihandelsvirksomhed Danske Commodities, der allerede sad med ved bordet, den største bid af den grønne energikage, der opføres 130 kilometer ud for Yorkshires kyst.

Annonce

- Det er et banebrydende projekt, der sætter nye verdensrekorder med nyskabende teknologi, og vi er stolte over at blive valgt som aftagere, fortæller VP i Danske Commodities, Tor Mosegaard, i en pressemeddelelse.

Seks gange større end Danmarks største

Konkret har Danske Commodities købt sig til de næste 15 års ansvar for handel og balancering af 480 megawatt i det sidste af de tre projekter, havmølleparken er delt op i.

Danske Commodities er en af verdens helt store energihandelsaktører. Er man i tvivl, skal man bare se mod deres administrerende direktør. Helle Østergaard Kristiansen er nemlig blandt verdens mest indflydelsesrige kvinder i verden, hvis man spørger Forbes, der i år for anden gang havde hende med på deres bredt anerkendte liste. Foto: Thomas Priskorn

Aarhus-virksomheden havde dog allerede landet aftaler med de to første projekter, hvorfor man nu er oppe på et samlet aftag fra Dogger Bank på 960 megawatt - altså lige knap et gigawatt, hvilket gør dem til største aftagere på projektet.

Til sammenligning har Skandinaviens største havmøllepark - danske Kriegers Flak, der skal dække 600.000 danske husstandes elforbrug - en produktionskapacitet på 604 megawatt.

Verdens største havmøllepark

Dogger Bank er et stort sandbankeområde i et lavvandet område 130 kilometer ud for Englands kyst i Nordsøen, hvor verdens største havmøllepark forventes at sættes i drift fra 2023.

  • Dogger Bank er et samarbejde mellem energiselskaberne SSE Renewables, Equinor og Eni.
  • Projektet er delt op i tre dele: Dogger Bank A, B og C.
  • Danske Commodities er valgt som de næste 15 års aftagere af 240 megawatt på henholdsvis Dogger Bank A og B, mens den nye aftale gør dem aftagere af 480 megawatt fra Dogger Bank C de næste 15 år. En samlet kontrakt på lige knap et gigawatt de næste 15 år, hvilket gør dem projektets største aftagere.
  • Havmølleparken dækker et areal på hele 1.675 kvadratmeter.
  • Den samlede produktionskapacitet bliver 3,6 gigawatt. Nok til at levere vedvarende elektricitet til seks millioner britiske husstande.

- Aftalen med Dogger Bank C udgør en vigtig udvidelse af vores langsigtede portefølje, og den afspejler vores engagement inden for vedvarende energi i Storbritannien, siger Tor Mosegaard og fortsætter:

- Danske Commodities har handlet med energi i Storbritannien i over ti år, og aftaler som denne er for os en væsentlig måde at sikre den fortsatte udvikling af grønne energialternativer.

Danske Commodities’ kontraktportefølje omfatter nu aktiver inden for vedvarende energi med en samlet kapacitet på over 6,9 gigawatt. De handler desuden energi i 39 lande.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce