Annonce
Livsstil

Advokaten: Skal jeg oprette en fremtidsfuldmagt?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - min mand og jeg har for 10 år siden oprettet en generalfuldmagt til hinanden, som er underskrevet af to vitterlighedsvidner.

Mit spørgsmål er, om den dækker lige så godt som en fremtidsfuldmagt, eller om vi burde få oprettet en fremtidsfuldmagt ligeledes?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Else

! Kære Else - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ved både en generalfuldmagt og en fremtidsfuldmagt giver du en anden person lov og ret til at varetage dine interesser og handle på vegne af dig.

Den store forskel på de to fuldmagter er ikrafttrædelsestidspunktet. En generalfuldmagt træder i kraft fra den dag, du opretter fuldmagten, og en fremtidsfuldmagt træder først i kraft, såfremt du skulle blive alvorligt dement eller inhabil.

Dertil oprettes de to fuldmagter på forskellige måder.

En fremtidsfuldmagt skal først oprettes, hvorefter fuldmagten skal tinglyses. Til sidst skal dokumentet underskrives hos en notar, som sikrer, at du er habil, når du underskriver. Når fremtidsfuldmagten er underskrevet hos notaren, kan det ikke betvivles.

Fremtidsfuldmagten sættes i kraft ved, at du eller de fuldmægtige anmoder Familieretshuset om igangsættelse. Herefter sættes en procedure for ikrafttræden i gang, hvor sagsbehandlingstiden som regel er et par uger fra anmodningen er indgivet.

En generalfuldmagt underskrives derimod foran to vitterlighedsvidner, hvorefter dokumentet er gyldigt. Derfor er det bedst at oprette en generalfuldmagt, hvis du har brug for hjælp her og nu, for eksempel hvis du skal på et længere udlandsophold eller bliver indlagt på hospitalet.

Udfordringen med generalfuldmagten er, at underskriften kan betvivles, idet dokumentet ikke er underskrevet foran en notar. Der er derfor ikke på samme måde som ved fremtidsfuldmagten sikkerhed for, at fuldmagtsgiver var habil, da dokumentet blev underskrevet. Pengeinstitutter stiller i nogle tilfælde tvivl om ægtheden af underskriften af generalfuldmagten - særligt i situationer, hvor den fuldmægtige ønsker at træffe store beslutninger på fuldmagtgivers vegne.

Denne usikkerhed findes ikke ved fremtidsfuldmagter, idet indholdet som nævnt først skal ind i tinglysningssystemet, underskrives digitalt med nemID og efterfølgende påskrives hos en notar, som påser, om opretteren er habil.

Det vil derfor være min anbefaling, at der oprettes en fremtidsfuldmagt, idet der ikke er samme usikkerhed forbundet hermed.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller har brug for rådgivning til oprettelse af fremtidsfuldmagter, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte Kromann advokatfirma for yderligere spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce