Annonce
Debat

Afgifter på kød kan underminere klimakamp

Annonce

Fødevarer: Europæiske afgifter på oksekød og mælk kan øge klimabelastningen. Sådan lød en af konklusionerne i sidste uge, da Jyllands-Posten bragte en artikel om, at EU risikerer at skubbe udledningen af drivhusgasserfra landbrugsproduktion til andre lande, hvis man indfører tårnhøje afgifter på fødevarer i EU.

Paradoksalt opstår problemet, fordi produktion affødevarer i EU er langt mere klima-og miljøvenlig end i andre lande. Vores fødevarer har et væsentligt mindre klimaaftryk. Risikoen ved EU-afgifter er derfor, at vi gør europæisk oksekød og mælk for dyrt og flytter fødevareproduktion til lande, hvor udledningen af klimagasser er højere.

Det var en af pointerne i en ny rapport fra et hold internationale forskere, heriblandt fra Københavns Universitet.

Problemstillingen er præcis den samme, vi taler om herhjemme:At vi ikke bare skal pynte på vores klimaregnskab ved atskubbe den danske udledning til andre lande. Derfor ringer alarmklokkerne, når hovedløse afgifter bliver nævnt som vejen til at nå klimaambitionerne. For vi redder ikke klimaet, hvis vi skærerudledningen i Europa, mens den stiger endnu mere andre steder i verden. En af de centrale forskere bag undersøgelsen påpeger, at hvis vi lægger en klimaafgift på produktion af kød i EU, vil lande som Kina stoppe med at importere europæisk kød og producere det selv eller købe mere fra USA og Canada.

Alle tre steder er udledning fra fødevareproduktionen større. Resultatet af europæiske afgifter kan blive, at den globale udledning stiger -og at vi oven i købet mister eksportindtægter oveni. Det vil gøre det endnu sværere at skabe vækst til at booste en klimavenlig produktion i EU. Derfor har vi nu spurgt Kommissionen, hvordan den forholder sig til, at eventuelle EU-afgifter på kød eller mælk kan forårsage ”kulstoflækage”. I stedet for afgifter er løsningen teknologisk udvikling. Det har længe været Venstres politik – og det er faktisk også et af forslagene, som en forsker bag rapporten fremhæver.

Klimakampen vindes kun med ny teknologi, som reducerer udledningen fra vores fødevareproduktion. For eksempel kan vi eksperimentere med nyt foder, der mindsker udviklingen af metan i køers maver, eller udvikle teknologien til ”metan-emhætter” i stalde, som også begrænser udledningen.

Vi skal fremme ny teknologi og skabe incitamenter til at omstille europæisk fødevareproduktion. At piske os selv med tårnhøje afgifter er ikke svaret på klimakrisen. Tværtimod.

Asger Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Østjylland

Naturstyrelsen trods alvorlig nedtrampning af kvinde: Det er sikkert at færdes blandt kreaturerne

Annonce