Annonce
Debat

AGF Fodbold: Udenlandske investorer står på spring!

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør og forfatter.

Dansk, professionel fodbold har gennem det seneste årti oplevet en støt stigende interesse fra udenlandske investorer, der har fået øjnene op for, at det er nemt, billigt og (måske) profitabelt at overtage aktiemajoriteten i danske klubber.

Dansk fodbolds flagskib, FC København, har altid været styret af danske rigmænd. Flere af dem synes ret flossede i kanten (makkerparret, ejendomsspekulanterne Steen Larsen og Henning Weise Pedersen, den semi-flamboyante legende, Flemming Østergaard (alias Don Ø, et kælenavn med en lidt bitter-realistisk smag) og ejendomshandleren Peter Norvig). Sidstnævnte har de seneste år excelleret i dårlige sager og må ikke længere kalde sig ejendomsmægler. Så sent som i januar i år er han blevet sigtet for svindel med corona-lønkompensationsordningen sammen med sin Fremad Amager-bestyrelsesformand-hustru.


Kampen om Superligaen bliver spændende på græstæppet, men ikke mindre i VIP-lokalerne

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør og forfatter.


Penge lugter ikke, og i forbindelse med FCK´s aktieemission i 2010 scorede en lille gruppe af klubbens bagmænd (inklusive Don Ø) en samlet fortjeneste på 26 mio. kr. Operationen var let: Man opkøbte til kurs 22,5 og solgte til flere gange prisen.

Nu er der mindre wild west over foretagendet. Lønmodtagernes Dyrtidsfond ville åbenlyst ud af Parken Sport og Event og solgte til rigmændene, Lars Skjærbæk og Lars Seier Christensen, der samlet kom til at sidde med aktiemajoriteten. Selv om Lars Seier hævder, at det er en investering ”med hjertet”, er ingen af d´herrer vel uimodtagelige for charmen ved at profitere af et salg til langt mere kapitalstærke udlændinge. De har meldt deres interesse de seneste år. Sportsligt er det nok ikke så attraktivt i denne sæson!

FC Midtjylland er en succes og en magtfaktor. Ejeren, den engelske fysiker (!) og bettingfirma-ejer, Matthew Benham, reddede de nødlidende ulve ved at investere store beløb i 2014 og trak klubben op af dyndet, som han havde gjort det med Brentford i England. I dag er begge klubber i toppen af hhv. Championship og Superligaen.

Anden udenlandsk kapital køber en lotto-kupon på lavere hylder. En stenrig moldover (dem er der ellers mange fattige af) har købt Vejle Boldklub, som så rykkede op, Fremad Amager er købt af en russisk-monegaskisk investor, HB Køge af et amerikansk sportsfirma, FC Helsingør af et amerikansk familieforetagende. Og de håber vel på oprykning som Vejle.

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør og forfatter.

Men: Er pengene store nok, findes varerne på hylden. Engelske investorer købte FC Nordsjælland af ejeren Allan K. Petersen, der ellers var lykkedes med at går konkurs uden at miste sin fodboldklub. Ret ”flot”. Senest er Sønderjyske solgt til amerikanere. AaB vil meget gerne, og Randers FC er i corona-pitstop, men meget plukke-modne. Horsens AC har stædigt meldt ud, at det kun bliver lokale, der kan komme ind i klubben – indtil videre...

Så er der AGF. Genrejst under David Nielsen. Pæne overskud de seneste par år. Etableret i toppen af dansk fodbold, stor fanbase, nyt stadion på tegnebrættet. Kan det blive bedre? De lokale investorer og amatørforeningens sidder naglet til forretningen, men er de villige til at droppe idealerne? B-aktien er steget på tre år fra 0,192 til 0,678. Der er utvivlsomt udenlandske investorer, som slikker sig om munden.

AGF-aktionærer må sidde i et dilemma: Bevare ”Byens hold” i byen eller sælge ud og indkassere profitten ved et salg.

Kampen om Superligaen bliver spændende på græstæppet, men ikke mindre i VIP-lokalerne

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kære Julie - tak fordi du gav mig væk

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce