Annonce
Læserbrev

Aktieudbytte – ja tak

Læserbrev: "I disse, for vort land, så alvorlige tider" har det været debatteret i medierne og i befolkningen, sågar har Folketinget haft til debat i spørgetimen, om modtagere af hjælpepakker skal afholde sig fra at udbetale udbytte til deres aktionærer. Specielt venstrefløjen synes, det er en fantastisk idé, og visse borgerlige stemmer er ikke direkte afvisende for forslaget, for "det er jo at udvise samfundssind, at de store kapitalistiske koncerner ikke kun tager for at give pengene videre til de grådige aktionærer". Den udtalelse bekymrer mig - meget.

Men hvem er disse "grådige aktionærer"? Jamen, det er faktisk både dig og mig, den ydmyge hårdtarbejdende skatteborger, der indbetaler til pension. For størstedelen af aktieejere er pensionskasserne. Det vil sige, at hvis du indbetaler pension og ATP, så er du faktisk medejer.

En pensionskasse er en portefølje-forvalter. Det vil sige, du giver dem en sum penge, som de skal have til at vokse mest muligt, indtil du går på pension. Porteføljeforvalteren køber og sælger blandt andet værdipapirer for at få det bedste udbytte og afkast til dig. Så hvis du stemmer i folkeråbet om, at "de store grådige aktionærer" ikke skal have aktieudbytte for deres investering, taler du om dig selv. Er du grådig? Eller vil du bare gerne sikre din alderdom?

I øjeblikket er aktiemarkederne pressede, med stort værditab til følge. Nogle virksomheder går i betalingsstandsning, og andre går konkurs. De penge – inklusive pensionspenge, der er købt aktier for - går tabt. Men hvis en virksomhed klarer sig godt og har mulighed for klare skærene, eventuelt med lidt hjælp fra vores fælleskasse, er det så rimeligt, at vi ikke må få lidt tilbage? Måske ikke direkte i fælleskassen men så i den kasse, der skal forsøde vores alderdom?

"Jamen, de få hundrede kroner betyder jo ikke noget". Måske ikke for dig. Men dette års afkast på få hundrede kroner vil selv med en minimal forrentning på 20 år snildt kunne vokse til 200.000 kroner i udbetaling, når jeg skal pensioneres. Når jeg som 71,4-årig kan gå på pension, betyder sådan et beløb meget, hvis jeg vil rejse med Panterrejser til Flensborg i 2062. Er jeg så grisk? Eller uhumsk grådig? Eller er jeg bare ganske almindelig ligesom dig?

Jeg stiller mig i hvert fald som den grådige kapitalist og råber ud i verdenen:

"Hit med pengene, så jeg kan få en værdig pension."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce