Annonce
Randers

Akut behov for flere pædagoger: Ny merituddannelse kan være på vej i Randers

Pia Moldt er leder af pædagoguddannelsen på VIA University College i Randers. Hun synes, forslaget om en meritpædagoguddannelse i Randers er glimrende, og hun vurderer, at en sådan uddannelse kan være oppe at køre allerede i september 2021 - hvis ellers kommunen siger ja og der er ansøgere nok. Foto: Annelene Petersen
I Randers Kommune vil man øge andelen af pædagoguddannede i institutionerne samtidig med, at der er mangel på pædagoger. Den udfordring vil man nu forsøge at løse med en ny meritpædagoguddannelse for personer, der har mindst to års erfaring med pædagogisk arbejde.

Randers: Lige nu er ledigheden blandt pædagoger i Randers meget lav. Dermed kan det blive lidt af en udfordring at nå det mål, et flertal i Randers Byråd (bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Konservative) har sat om at øge andelen af pædagoguddannet personale i daginstitutionerne.

I dag er 53 procent af medarbejderne i de kommunale og selvejende daginstitutioner i Randers Kommune uddannede pædagoger. Målet er, at det tal frem mod 2025 skal hæves til 65 procent.

En del af millionbeløbet til at nå det mål er allerede fundet, og resten har partierne givet hinanden håndslag på at finde ved de kommende års budgetforhandlinger. Så nu er spørgsmålet bare, hvor de mange ekstra pædagoger skal komme fra.

Annonce

Avisen har talt med borgmesteren, VIA University College og BUPL (børne- og ungdomspædagogernes landsforbund), der alle peger på en ny uddannelse som en del af løsningen. Helt konkret en meritpædagoguddannelse, der giver personer over 25 år med mindst to års erfaring med pædagogisk arbejde mulighed for relativt hurtigt at tage en pædagoguddannelse.

BUPLs idé

Idéen om en meritpædagoguddannelse i Randers kommer fra BUPL Østjylland og møder stor opbakning både hos kommunen og VIA University College.

- Lige nu ser vi en lav ledighed blandt pædagoger i Randers. Så lav, at vi på sigt vil komme til at mangle uddannede pædagoger. Så hvordan sørger vi for at få pædagoger nok til at søge de stillinger, der i de kommende år vil blive oprettet for at øge pædagogandelen i daginstitutionerne? Det kan vi gøre ved at skabe flere studiepladser, siger Anne Grethe Rosenberg, der er formand for BUPL Østjylland.

- I Randers har vi jo allerede en pædagoguddannelse, så det er nærliggende at opgradere den til også at rumme en merituddannelse, hvor medhjælpere og pædagogiske assistenter kan tage pædagoguddannelsen. Det vil være en hurtig måde at få uddannet flere pædagoger på. Det er kommunens ansvar, hvis det her skal lykkes, men vi står klar til at samarbejde, fastslår hun og tilføjer, at der skal handles hurtigt. Allerhelst så hurtigt, at en ny merituddannelse er klar til næste skoleår, altså september 2021.

Annonce

Ja tak fra borgmesteren

Hos borgmesteren i Randers Kommune, Torben Hansen (S), får forslaget om en ny uddannelse ros.

- Jeg synes, det er en ganske glimrende idé og absolut noget, vi vil støtte, siger han og tilføjer, at det formentlig er en løsning, man også vil gøre brug af i andre kommuner.

- Ser vi på regionsplan, tror jeg også, andelen af meritpædagoger vil blive opgraderet i den kommende tid.


I Randers har vi jo allerede en pædagoguddannelse, så det er nærliggende at opgradere den til også at rumme en merituddannelse, hvor medhjælpere og pædagogiske assistenter kan tage pædagoguddannelsen. Det vil være en hurtig måde at få uddannet flere pædagoger på. Det er kommunens ansvar, hvis det her skal lykkes, men vi står klar til at samarbejde.

Anne Grethe Rosenberg, formand for BUPL Østjylland.


Borgmesteren siger desuden, at han nu vil gå i dialog med VIA University College Randers om muligheden for at oprette en meritpædagoguddannelse.

Annonce

VIA kan være klar i år

Den dialog ser man frem til på VIA University College Randers, for her er man mere end klar til at få skudt gang i en meritpædagoguddannelse - jo før des bedre.

- Det er en glimrende mulighed for at få løst den samfundsmæssige udfordring med at få uddannet pædagoger nok til at dække behovet. Vi ved jo, at vi snart får brug for flere pædagoger, og vi ved også, at der er rigtig mange ikke-uddannede med rigtig meget erfaring, som vil egne sig til en merituddannelse, siger Pia Moldt, der er leder af pædagoguddannelsen i Randers.

- Vi har jo allerede en god ordinær uddannelse på 3,5 års varighed, men jeg tænker, det her vil være et godt supplement, tilføjer hun.

Uddannelseslederen understreger også, at det bestemt er realistisk at være klar til skolestart allerede i september 2021, hvis bare Randers Kommune relativt hurtigt siger ja til projektet.

- Vi kan godt nå det inden næste skoleår. Det er jeg helt sikker på. Men om det bliver muligt at oprette et hold afhænger selvfølgelig af, om der er ansøgere nok, konstaterer hun.

Annonce

Muligt deltidsstudie

Der findes allerede meritpædagoguddannelser andre steder i landet, men her har der hidtil været krav om, at man skal have mindst fem års erfaring med pædagogisk arbejde for at blive optaget på studiet. Nu har landets professionshøjskoler dog fået dispensation til at sænke kravet til to års erfaring kombineret med en aldersgrænse på mindst 25 år. Den dispensation vil VIA University College i Randers benytte sig af, hvis der bliver oprettet en merituddannelse.

Hvordan uddannelsen i øvrigt vil blive skruet sammen, hvis den bliver en realitet, er uvist. Men man vil formentlig læne sig op ad erfaringerne fra den nuværende meritpædagoguddannelse i Aarhus, vurderer Pia Moldt.

I Aarhus varer merituddannelsen tre år, og størstedelen af uddannelsen er tilrettelagt som et deltidsstudie, så det er muligt for de studerende at passe et deltidsjob ved siden af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Anden halvleg i gang: Danmark foran 1-0

Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce