Annonce
Mariagerfjord

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

En spækhugger er fanget langt ude mellem revlerne i den lavvandede kyst nord for Mariagerfjord. Dronefoto: Annelene Petersen
Torsdag middag blev en levende og tilsyneladende rask spækhugger spottet til at være gået på grund ved sommerhusområdet Haslevgårde Bakker ved Als nord for Mariager Fjord. - Så vidt jeg ved, er det aldrig sket før, siger museumsformidler og del af beredskabet for grundstødte pattedyr, Lasse Ottosen.

Mariagerfjord: En morgengåtur for en turist i sommerhusområdet Haslevgårde Bakker nord for Als bød på et temmelig usædvanligt syn.

Et større havpattedyr var nemlig fanget mellem revlerne i det lavvandede Kattegat mellem Øster Hurup og Als.

Museumsformidler og del af beredskabet for grundstødte pattedyr, Lasse Ottosen, fortæller, at der er tale om en spækhugger.

Annonce

En vildtkonsulent fra Naturstyrelsen blev sendt til stedet for at vurdere situationen. Den er nemlig usædvanlig, idet der er tale om et levende og formentlig raskt eksemplar.

- Det er en hel unik hændelse, som jeg ikke kan komme i tanke om nogle tidligere eksempler på i Danmark, fortæller Lasse Ottosen, som kun kan huske syge, døende eller døde spækhuggere.

Afventer højvande

I farvandet mellem Nordjylland og de skandinaviske naboer er spækhuggere ellers ikke så ukendte.

Det er ikke umiddelbart noget problem at kigge på den, da den ligger meget langt ude.

Lasse Ottosen, medlem af beredskabet for grundstødte pattedyr og museumsformidler ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg

- De er ikke så usædvanlige. Men det er meget sjældent, de går på grund, fortæller museumsformidleren, som dog kender til eksempler af arten, der har brugt det som jagtteknik i farvandet omkring Nordamerika.

I første omgang vil beredskabet afvente højvande ved aftenstid torsdag i håbet om, at mere vand kan hjælpe den strandede kæmpe til havs igen. Derfor opfordrer Lasse Ottosen eventuelt interesserede til at lade hvalen få mest mulig fred.

Spækhuggeren, som befinder sig mellem Als og Øster Hurup, er så langt ude, at det kræver drone eller kraftig zoom at få gode fotos af den. Dronefoto: Annelene Petersen

Man er dog i øjeblikket velkommen til at iagttage hvalen fra stranden.

- Det er ikke umiddelbart noget problem at kigge på den, da den ligger meget langt ude, siger han og beder om, at man undgår at gå i vejen for eventuelt arbejde på stedet.

Annonce

Ro til at komme fri eller dø

Hvis spækhuggeren ikke er stand til at komme ud med højvandet, er der ikke meget at gøre. For pattedyret er så stort, at det ikke er muligt at foretage en aflivning.

Jeg er ikke ekspert i spækhuggere, men jeg synes, den ser stor ud.

Sandor Hestbæk Markus, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Kronjylland.

- Så skal den bare have ro til at dø uden menneskelig indblanding. Men der er vi slet ikke i øjeblikket, forklarer museumsformidleren fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

En spækhugger vil normalt ikke angribe mennesker, men lever af sæler eller marsvin. Alligevel skal man ikke gå tæt på den.

- Det er allermest for dyrets skyld, hvis den skal have en chance for at komme fri, forklarer han.

Torsdag middag tog vildtkonsulent fra Naturstyrelsen i Kronjylland, Sandor Hestbæk Markus, ud til området for at se, om han kunne gøre eksperterne fra Esbjerg klogere på spækhuggerens tilstand. Han mener ikke, det drejer sig om en unge.

Siden torsdag formiddag har en spækhugger befundet sig mellem revlerne lidt syd for Øster Hurup. Sandor Hestbæk Markus fra Naturstyrelsen Kronjylland var torsdag ude for at tage bestik af situationen. Foto: Annelene Petersen

- Jeg er ikke ekspert i spækhuggere, men jeg synes, den ser stor ud, siger han til Randers Amtsavis.

Spækhuggeren ligger næsten 600 meter ude. Det gør det vanskeligt at vurdere dens tilstand fra land.

I sommeren 1990 svømmede en fire meter lang spækhugger-han ind i Randers Fjord. Et forsøg på at redde den ud i havet mislykkedes, og den døde efter en måneds tid af en hudsygdom.

En turist i sommerhusområdet Haslevgårde Bakker nord for Als fik på sin formiddagsgåtur torsdag øje på et grundstødt pattedyr. Beredskabet for grundstødte pattedyr bekræfter, at det drejer sig om en spækhugger. Og det er meget usædvanligt. Foto: Moses Leander KnudsenAnnonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Regeringen beder ikke andre om at forsøge at genskabe sms'er

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce