Annonce
Østjylland

Alle restriktioner forsvinder, og covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom: Hvad betyder det egentlig for horsensianerne?

Rock Festival Horsens havde sidste weekend mulighed for at lukke 2500 mennesker ind i én corona-zone. Alle skulle vise coronapas og være registreret i tilfælde af smittesporing. Fra 10. september kan der afholdes festivaler og koncerter uden krav om coronapas. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Covid-19 vil fra 10. september ikke længere blive kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og derfor forsvinder alle restriktioner. Det vil gøre det nemmere at mødes, men ellers ikke give store forandringer, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Horsens: 10. september er det slut - måske midlertidigt, men forhåbentlig for altid - med at kategorisere covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Sundhedsministeriet har fredag meddelt, at regeringen ikke vil forlænge kategoriseringen, som dermed udløber, hvilket også betyder, at alle restriktioner ophører. Baggrunden er den store tilslutning til vaccinationen og den omfattende kontrol af epidemien og smitten.

Hvad betyder det så for en helt almindelig horsensianer? Er det slut med at tænke på coronavirus? Og hvad betyder det i forhold til at blive vaccineret?

Annonce

Det første har avisen spurgt borgmester Peter Sørensen (S), der har stået i spidsen for kommunens krisestab under pandemien, om.

- Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring, for vi lever næsten allerede en normal hverdag – det er indtil videre bare blevet taget i små skridt og med nogle bump på vejen, siger han.

God signalværdi

Mange af de restriktioner, vi har levet med, er ganske rigtig ophævet inden for de seneste måneder eller vil blive det 1. september. Derfor er det kun krav om coronapas i nattelivet samt til arrangementer med over 2000, som nu ophæves 10. september frem for 1. oktober.

Fra 10. september vil der ikke være krav om coronapas i nattelivet. Det krav skulle ellers først være ophævet 1. oktober. Arkivfoto: Morten Pape

Peter Sørensen fremhæver i højere grad signalet i udmeldingen:

- Det er en god dag, fordi man fra central side ikke længere vurderer covid-19 til at være en samfundskritisk udfordring, og det er glædeligt for os alle, at vi kigger ind i en normaliseret hverdag. Men samtidig skal man jo være opmærksom på, at smitten stadig vil være her, siger han. siger han.

Annonce

Stadig covid-19 i samfundet

Det sidste besvarer meget fint det næste spørgsmål: Nej, det er ikke slut med at tænke på coronavirus.

At den ikke længere er en samfundskritisk sygdom betyder, at den ikke anses som værende til fare for væsentlige funktioner i samfundet såsom sundhedsvæsnet. Og at der ikke kan indføres regler som forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Man vil stadig kunne blive smittet, syg og indlagt - ligesom man for eksempel kan med influenza.

Borgmester Peter Sørensen (S) opfordrer stadig til, at man bliver vaccineret. Arkivfoto: Morten Pape

Og derfor skal man ikke forvente at se Horsens uden spritdispensere, corona-skilte og testcentre. Dog skal man undvære testcentret på Endelave, der lukker mandag 30. august.

De andre fortsætter indtil videre, da det ikke er slut med at holde smitten under kontrol og lave smittesporing.

- Jeg tror, rigtig mange mennesker vil holde fast i de gode skikke og opmærksomhedspunkter, som coronavirus har ført med sig, siger Peter Sørensen, der fredag ved middagstid afventer nogle meldinger på, hvad det helt praktisk og konkret vil betyde, at kategoriseringen ændres.

Et eksempel er, hvad det vil betyde for virksomheder, hvis de stadig er økonomisk påvirket af coronavirus efter 10. september.

Annonce

Bliv stadig vaccineret

Sidste spørgsmål er i forhold til vaccinationerne. Meldingen fra sundhedsmyndighederne er ikke ændret. Der opfordres til, at man bliver vaccineret, fordi det er vigtigt for at kunne holde smitten nede og begrænse, hvor mange der bliver alvorligt syge af covid-19.

Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune

Men når der nu meldes ud, at sygdommen ikke længere er samfundskritisk, er det ikke utænkeligt, at nogle vil fravælge vaccinen.

- Det er klart, at det her måske kan få nogle til at afholde sig fra vaccinen, men risikoen for at blive smittet forsvinder ikke, og man har ikke lyst til at blive syg eller være skyld i, at en hel folkeskoleklasse skal sendes hjem. Det er stadig en frivillig vaccine, men min appel er fortsat, at man tager imod tilbuddet, siger Peter Sørensen.

73,3 procent af indbyggerne i Horsens Kommune er som minimum førstegangsvaccineret, hvilket er den laveste tilslutning i Jylland. 69 procent er færdigvaccineret, hvilket til gengæld er højere end otte andre jyske kommuner.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers FC

Live: Kan Randers FC holde flyvende fynboer stangen?

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Favrskov

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Erhverv

Lokal firma trykker bæredygtige valgplakater i tusindvis - men bare ikke med politikere fra Randers, fortæller en skuffet direktør

Annonce