Annonce
Østjylland

Alle skæver til budgetterne

Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen. Arkivfoto

Djursland-borgmestrene har skrevet et brev til regionsformand Bent Hansen, hvor de protesterer mod foreslåede nedskæringer på den kollektive trafik. I sidste ende et slagsmål om økonomi

Annonce

DJURSLAND: Borgmestrene i henholdsvis Norddjurs og Syddjurs Kommuner, Jan Petersen og Claus Wistoft, har protesteret overfor regionsrådsformand Bent Hansen over de foreslåede besparelser på den kollektive trafik på Djursland, som skal diskuteres i forbindelse med region Midtjyllands næste budget.-

Vi må tage kraftig afstand fra de besparelser i de regionale, kollektive trafiktilbud, der er skitseret i dit forslag, skriver borgmestrene blandt andet.

Overordnet frygter Jan Petersen og Claus Wisborg, at nedskæringerne på den kollektive trafik vil øge ubalancen i regionen.

- Djursland får i forvejen betydeligt flere regionale trafikkroner end regionens vestlige del, argumenterer Bent Hansen.

- Det er ubalancen mellem landdistrikterne og regionens byer, der bekymrer os, svarer borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen.

Konkret vil de skitserede nedskæringer kappe en del centrale buslinier på Djursland, lyder frygten.

- Det bliver sværere for unge at nå frem til deres ungdomsuddannelser. Ligesom transporten fra Ebeltoft til Regionshospitalet i Randers bliver betydeligt mere besværlig, lyder det.

- Den spredte demografi på Djursland medfører behov for et relativt stort opland for uddannelser med et højt fagligt niveau, fastslår brevet til Bent Hansen.

- Der er allerede særlige uddannelsesruter på Djursland, svarer Bent Hansen.

Alligevel fastholder Jan Petersen, at det er problematisk, hvis borgere ikke fremover kan tage bussen fra Ebeltoft til Grenaa.

Busruterne på Djursland vil under alle omstændigheder skulle omlægges ved køreplansskiftet i 2019, hvor den kommende letbane skal tænkes ind i områdets kollektive trafik.

Det bliver sværere for unge at nå frem til deres ungdomsuddannelser. Ligesom transporten fra Ebeltoft til Regionshospitalet i Randers bliver betydeligt mere besværlig

Jan Petersen og Claus Wistoft, borgmestre i hhv. Norddjurs og Syddjurs Kommuner
Claus Wistoft, borgmester i i Norddjurs Kommune. Arkivfoto: Flemming Højer
Annonce

Letbanen 2019

- Men lad os så vente til 2019 med at ommøblere alle busruterne. Folk på Djursland har ikke brug for flere nye køreplaner end højst nødvendigt, siger Jan Petersen.

- En forståelig indvending, siger Bent Hansen,

- Men regionen skal om kort tid vedtage et budget. Og vi kan ikke vedtage et budget, der ikke balancerer. Har vi et hul på måske 30 millioner, som omlægningen af busruterne på Djursland kan bidrage med, vil vi få en yderligere bøde fra staten på andre 30 millioner. Det vil jeg ikke være med til.

Et argument, der ikke bider synderligt på Jan Petersen.

- Her taler vi om en regning, der bare bliver tørret af på et par kommuner. Skal vi for eksempel til at betale for flextaxa'er eller flexbusser, vil det koste os penge. Og vi har altså også budgetter, der skal gå op.

Norddjurs og Syddjurs Kommuner slåa med Region Midtjylland om bus-dækningen af Djursland-området. Arkivfoto: Preben Hupfeld
Annonce

En armlægning

- I bund og grund er det her en økonomisk armlægning mellem Region Midtjylland og et par kommuner, siger Syddjurs bormester, Claus Wistoft.

For at undlade at lappe på en amputeret kollektiv trafik på Djursland er heller ingen løsning.

- Vi er et stort, relativt tyndt befolket område, så den kollektive trafik er grundlaget for alt, hvad vi kan foretage os. Det er en kerneydelse, som vi ikke kan give køb på, siger Jan Petersen.

Besparelserne på Djursland-busserne er indeholdt i Region Midtjyllands kommende budget, som skal andenbehandles sidst i september. Og selv om alle tegn i sol og måne tilsiger, at de foreslåede besparelser vil blive vedtaget, er der dog en lille tvivl.

Mads Nikolajsen, der både sidder Midttrafiks bestyrelse og repræsentantskab og er medlem af Norddjurs kommunalbestyrelser, siger, at der skred i udviklingen, og stadig flere regionsrådsmedlemmer tager afstand eller skifter standpunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce