Annonce
Østjylland

Alle udskudte operationer på Regionshospitalet Randers er blevet afviklet

Oversygeplejerske Marianne Renberg og hendes kolleger har haft lynende travlt, selv om de officielle statistikker over indlagte covid-19-patienter umiddelbart har tydet på noget andet. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Selv om der stadig er travlt i covid-19-afdelingen, har man siden den forsigtige genåbning i maj af andre afdelinger formået at afvikle alle udskudte operationer. Og det er der flere forklaringer på - nogle af dem overraskende.
Annonce

Randers: Har man fulgt med i statistikken over indlagte covid-19-patienter i Randers, vil man have konstateret, at antallet ikke på noget tidspunkt har været to-cifret. En enkelt dag eller to var der otte indlagte på samme dag, men langt de fleste dage har højst fem coronapatienter og oftest færre været indlagt på samme tid på Regionshospitalet Randers.

Tallene har givet mange den opfattelse, at "det blev jo aldrig rigtigt til noget", hvilket ifølge oversygeplejerske på akutafdelingen i Randers, Marianne Renberg, nok er sandt, men at der i den grad er tale om en sandhed med modifikationer.

For ganske vist har man ikke på noget tidspunkt været i nærheden af udfordringer som dem, eksempelvis de norditalienske læger og sygeplejersker kæmpede med. Men travlt har der ikke desto mindre været.

- Tallene i statistikken viser kun de patienter, som er blevet indlagt efter at være bekræftet smittet. Men vi har jo løbende fået mange patienter ind med mistanke om covid-19. De er alle blevet behandlet ens og er blevet isoleret, indtil vi havde sikkerhed for, om de var smittede eller ikke. Det betyder blandt andet, at alle, der undersøgte og tilså patienterne, skulle iføre sig alle nødvendige værnemidler. I gennemsnit er patienterne i isolation i 12 timer, siger Marianne Renberg, som også minder om, at kun de mest syge af dem, der har vist sig at være smittet, er blevet indlagt.

Annonce

Ikke slut endnu

Og den beskrevne trafik i modtagelsen er slet ikke slut endnu. Så sent som i tirsdagsdøgnet i denne uge var 21 patienter gennem en undersøgelse og var isoleret indtil resultatet af deres tests forelå.

Marianne Renberg fortæller videre, at en enkelt dag i uge 14 lå ikke færre end 73 patienter med mistanke om covid-19 i kø for blive testet og vurderet af en læge. Og i gennemsnit har man podet og vurderet 19 patienter om dagen i hele perioden, fra de første tilfælde af covid-19 viste sig og til i dag.


Tallene i statistikken viser kun de patienter, som er blevet indlagt efter at være bekræftet smittet. Men vi har jo løbende fået mange patienter ind med mistanke om covid-19. De er alle blevet behandlet ens og er blevet isoleret, indtil vi havde sikkerhed for, om de var smittede eller ikke. Det betyder blandt andet, at alle, der undersøgte og tilså patienterne, skulle iføre sig alle nødvendige værnemidler. I gennemsnit er patienterne i isolation i 12 timer.

Marianne Renberg, oversygeplejerske på akutafdelingen


Men selv om man på sygehuset langt fra betragter corona-tiden som et overstået kapitel, så har man den seneste måneds tid trods alt bevæget sig et pænt stykke i retning af normale tilstande.

Annonce

Operationsefterslæb indhentet

Da statsminister Mette Frederiksen i maj gav grønt lys for den forsigtige og gradvise genåbning af Danmark, begyndte man også på Regionshospitalet Randers. Sagt på en anden måde overgik man fra at være covid-19-hospital til parallelhospital. Eller med andre ord, man begyndte så småt at koncentrere sig om andre lidelser end blot covid-19.

- Og faktisk har vi i dag afviklet alle de operationer, som blev udskudt på grund af corona, siger sygehusdirektør Jonas Dahl.

Direktør Jonas Dahl er både imponeret og pavestolt over sine medarbejdere på Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Det lyder umiddelbart som en kraftpræstation, hvilket det også på mange måder er, men medvirkende til, at det er lykkedes, er også et stærkt ændret patientmønster.

- For eksempel har vi ikke haft en eneste blindtarmsbetændelse, hvilket er meget usædvanligt, og ingen på hospitalet tør komme med et bud på hvorfor.

- Dertil kommer, at flere udskudte knæoperationer og andre ortopædkirurgiske indgreb er blevet helt aflyst på ubestemt tid efter ønske fra patienterne selv. Da vi lukkede for operationer, gav vi stedet patienterne nogle øvelser med hjem og fik også hurtigt lavet nogle instruktionsvideoer til øvelserne.

- Og øvelserne har vist sig at være så effektive mod smerter og andre gener, at mange af patienterne har valgt ikke at blive opereret, siger Jonas Dahl.

Annonce

Forberedt på ny bølge

Sygehusdirektøren erklærer sig, når han ser tilbage på de seneste måneder, både dybt imponeret og pavestolt over regionshospitalets ansatte.

- Det har ganske enkelt været fantastisk at opleve den vilje og evne til hurtigt at omstille sig, som alle på hospitalet har vist, da det blev nødvendigt, siger han og tilføjer, at også de pårørende, som har været afskåret fra at besøge deres alvorligt syge kære, har udvist en fantastisk forståelse for, at forholdene var, som de var.

Med disse nye erfaringer føler han derfor også, at Regionshospitalet Randers er rigtig godt forberedt til en eventuel ny coronabølge, som han naturligvis håber aldrig kommer.

- Dels vil vi hurtigt kunne genåbne de covid-19-afdelinger, som vi på rekordtid fik etableret, men vi vil takket være omkring en halv snes nye, interne aftaler også straks kunne sikre den nødvendige bemanding på alle relevante afdelinger, siger han.

Personalet på drive in testcenteret ved Regionshospitalet Randers har stadig travlt med at teste for covid-19. Foto: Helle Brandstrup Larsen

De nævnte aftaler er indgået mellem forskellige faggrupper og specialer og beskriver blandt andet, hvem der hjælper hvem, og hvad den enkelte vil kunne hjælpe med i givne situationer.

- Samtidig ved vi, at vi også vil kunne trække på hjælp fra andre af regionens hospitaler, som måske er mindre udfordrede. Det har vi oplevet den anden vej i de seneste måneder, hvor Herning var hårdt ramt, og vi tog en del af deres patienter for at aflaste dem, supplerer Marianne Renberg.

Annonce

Den gamle hverdag er langt væk

Som nævnt håber og tror Jonas Dahl ikke, at en ny voldsom bølge i epidemien vil rulle ind over sygehuset. Men han føler sig samtidig sikker på, at det helt at kunne lægge coronaen bag sig har lange udsigter.

- Mit bud er, at vi i hele 2021 med vil have en aktiv covid-19-afdeling kørende parallelt med de øvrige afdelinger og funktioner på hospitalet, siger han.

Covid-19-afsnittet i akutafdelingen på Regionshospitalet Randers har sin egen ambulance-tilkørsel. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Man behøver da heller ikke bevæge sig indenfor på Regionshospitalet Randers for at konstatere, at corona ikke er et overstået kapitel. Uden for akutafdelingen er der eksempelvis to forskellige afleveringssteder for ambulancer, en for patienter med mistanke om covid-19 og en for alle andre.

Og ved den gamle hovedindgang ud til Østervangsvej er der opstillet hvide testtelte, som hver dag får besøg af borgere, som er henvist af deres respektive læger, ligesom et mobilt team jævnligt gæster sygehuset og tester folk, der kommer ind lige fra gaden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Randers FC-exit for Rømer? Hovedpersonen kommenterer på rygtet her

Randers

Nye vaccinationssteder granskes: Bliver det Grenaa, Stevnstrup eller...

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce